Filmek

SOROZATDARÁLÓ: Óvakodj a tüllszoknyás tündérkétől!

A megszállottak viadala egy kémek világában játszódó sorozat, amelyben a kémkedésnél sokkal izgalmasabb a középpontjában álló leszbikus vonzalom.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 3. 16:33

- Képarchívum

Eve Polastri bár az angol titkosszolgálaton belül dolgozik, igazi szürke kisegér. Hivatalnok ő, nem több. Amikor egy tanú kihallgatása kapcsán egy kórházban szemtanúja lesz egy profi bérgyilkos elképesztően hatékony ámokfutásának, a nő a bűnöző megszállottjává válik, és megkapja a lehetőséget egy felettesétől, hogy nyomozzon utána. Villanelle szinte mindenben Eve tökéletes ellentéte. Feltűnő, harsány, nem ismeri a tisztelet fogalmát és ezzel együtt a parancsot sem, és mindig egyedül dolgozik. Vagy ha mégsem, akkor elintézi magának, hogy egyedül maradjon. Villanelle ugyanis bérgyilkos, aki Európában tesz el láb alól kényes politikai célpontokat egy titkos szervezet, a Tizenkettek megbízásából. Amikor ők ketten először találkoznak egy kórház fürdőszobájában, ott rögtön izzani kezd köztük a levegő. 

Kezdjük azzal, hogy A megszállottak viadalának ellenállhatatlan a humora. Ott van Eve (Sandra Oh bájosan ügyetlen a szerepben), aki mindvégig tudja, hogy nem játszik egy ligában Villanelle-lel, mégis a teljes szakmai és magánéletét sutba dobva szerencsétlenkedi el magát odáig, hogy találkozzon vele. Aztán ott van a széria fő humorforrása, Villanelle. Jodie Comer elképesztő játékával a szereplő úgy válik a kedvencünkké, hogy közben végig kiismerhetetlen marad. Az érzelmeit legtöbbször csak tetteti, olykor a létező legkönnyebben gyilkol, máskor azonban nehezére esik a dolog, és láthatóan imádja a szakmáját: sokszor bizarr módon közelíti meg áldozatait, és kifejezetten szeret játszadozni és szórakozni velük. Teszi mindezt olykor egészen különleges ruhákban, például rózsaszín tüllszoknyában.

A BBC America sorozata olyankor a legjobb, amikor nem a történetmeséléssel, hanem a karakterépítéssel van elfoglalva. Eve és kollégáinak kapcsolata, valamint a Villanelle és a „főnöke” közti állandó évődés rengeteg vicces és emlékezetes jelenetet hoz, és bár nincs belőlük túl sok, de Eve és Villanelle találkozásai abszolút a széria csúcspontját jelentik. Kettejük közt nem pusztán erotikus feszültség, hanem szakmai féltékenység, gyűlölettel vegyes szeretet és annyi minden más tombol, s amikor az alkotók hagyják ezt csúcsra járatni, akkor A megszállottak viadala élményszámba megy. A széria gerincét adó kémes/összeesküvéses történet ugyanakkor se nem túl eredeti, se nem túl izgalmas, és ha nem ez a két lehengerlő figura lenne a középpontjában, valószínűleg gyorsan elkaszáltam volna. Eve és Villanelle párosa azonban az utóbbi egy-két év sorozatainak legeredetibb, legvagányabb és legszórakoztatóbb karakterei, és a gonosz kis játszmáik miatt még akkor is megéri nézni ezt a piszkosul egyedi, csajos fekete humorral vastagon átszőtt show-t, ha a sztori amúgy nem hagy bennünk mély nyomokat.

Tóth Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Bajnokok Ligája a tévében

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?