Filmek

Felzabálta lelküket a jég

SOROZATDARÁLÓ | Ridley Scott Magyarországon forgatott horrorsorozata, a The Terror sajátos keveréke A dolognak és a Kapitány és katonának.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 9. 18:34

A Terrort nézve (a cím egyszerre egy hajó neve és a szereplők által átélt élmények summázása) egészen megdöbbentő, hogy a stáb sosem hagyta el a budapesti stúdiót. Azt hinnénk, hogy naphosszat fűtött sátrakban dideregtek valahol egy alaszkai jeges pusztaságban, de saját bevallásuk szerint vizet csak a stábbüfében láttak, havat pedig még ott sem. Szerencsére azonban nemcsak a széria látványvilága elsőrangú. A történet alapját Dan Simmons regénye szolgáltatta, aki egy valós történelmi eseményt vett alapul a sztorijához, majd továbbszőtte azt a fantáziája segítségével. A 19. század közepén a Brit Királyi Haditengerészet két felfedezőhajót indított útnak, hogy megtalálják a sokat emlegetett északnyugati átjárót, ugyanis az volt a tervük, hogy valahogy lerövidítsék a kereskedelmi útvonalat Kína és India felé. A két hajó eltűnt, a roncsaikra alig néhány éve akadtak rá, és eddig tart az igaz történet. Mivel a legénység sorsáról tényleg semmit nem tudni, így csak sejteni lehet, hogy nem túl szép véget értek a sarki mínuszokban. A történetüket Dan Simmonsnak kellett továbbgondolnia, aki nem elégedett meg a kilátástalan téllel mint ellenséggel, hanem egy már-már természetfelettinek tűnő szörnyeteget is a legénység nyakába akasztott, aki lassan, de biztosan vadássza le őket sorra egymás után. Azonban a Terror abban nagyon okos, hogy nem akarja az egész helyzet nyomorát egy szörnyeteg nyakába varrni. A legfőbb ellenséget ugyanis a legénység tagjainak önmagukban kell keresniük, és a legnagyobb bajt mindig a saját, hibás döntéseikkel hozzák a nyakukra. 

A Terror lenyűgöző, ugyanakkor egyáltalán nem könnyű néznivaló. Nyomasztó nézni a világtól elszigetelt, a kétségbeesés és a depresszió határmezsgyéjén járó, egymással és a vad természettel is rivalizáló szereplőit. A tempója is lassú a mai sorozatok átlagához képest, ami nem is csoda: sok ember portréját kell megfestenie – ehhez sokszor használ flashbackeket, mindig jól időzítve őket –, ráadásul valahogy vissza kell adnia a reménytelen, világvégi várakozás hangulatát is, ami pörgős tempó mellett nem volna lehetséges. Sztárokat nem szerződtettek a sorozathoz, viszont szuper brit karakterszínészek láthatók még a legkisebb szerepekben is, akik közül kiemelkedik a Crownból ismert Jared Harris az egyik hajó kapitányaként.  A Terror az őrület sorozata. Azt mutatja be, mit tesz az emberi természettel a hosszú távú kiszolgáltatottság és reménytelenség. A horror terén az első részek még viszonylag visszafogottak (az AMC egyelőre az első négy rész megtekintőjét biztosította), de a szerencsés amerikai újságírók szerint, akik már mind a tíz epizódot láthatták, később iszonyatosan durvává válik, és fagyos-jeges rémület lesz úrrá nemcsak a hajósok, hanem a nézők szívén is. Az első négy rész láttán én hajlamos vagyok hinni nekik. 

Tóth Csaba

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?