Vélemény

Egy éve – all for Jan

Fordulatos, sötét tizenkét hónap: Kuciak halála után egy új történet kezdett íródni, amelyben a mi életünk, társadalmunk a tét.
Sánta Szilárd

2019. február 21. 16:00

kuciak
TASR-felvétel

Sokszor elképzeltem, milyen lehetett egy éve az este február 21-én Ján Kuciakék nagymácsédi házában. Azt a jelenetet, amikor a jegyesek esti rituáléja közben megjelenik a gyilkos. A két fürge észjárású fiatal valószínűleg rögtön megérti, mi történik, de valahogy mégsem hiszi el, hogy ez velük ebben az országban megtörténhet.  

A nyers, brutális erőszak kioltotta az életüket, de százezreket rázott fel a közönyből. Százezrek fogták fel hirtelen, milyen országban élünk, és mondtak határozott nemet erre a korrupt, aljas, bűnözőket védő és támogató rendszerre. 

A két fiatal halála új fejezetet nyitott az újkori Szlovákia történelmében; az, hogy milyen irányban folytatjuk tovább, már rajtunk múlik. Rajtunk áll, hogy mihez kezdünk az örökségükkel. Az örökség rendkívül értékes: reményt és erőt hagytak nekünk. Reményt, hogy saját életünk alakítása a mi kezünkben van, és erőt, hogy ne féljünk. Hallottuk a felvételt, amelyen Kočner fenyegeti Kuciakot, és közben arra gondoltunk, hogy ez nem történhet meg újra. 

Kuciak halála után egy új történet kezdett íródni, amelynek fordulatait egy tévésorozatban vagy bűnügyi regényben még élveznénk is, de így, hogy a mi életünk, társadalmunk a tét, már nem tudunk lelkesedni érte. Fordulatos és sötét év volt 2018. Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Róbert Krajmer, Peter Hraško, Martin Glváč, Ladislav Bašternák, Marián Kočner, Mária Trošková, Alena Zsuzsová és hosszan lehetne még sorolni a neveket, amelyektől hangos volt a sajtó az elmúlt egy évben, és akik közül sokan visszasírják a régi életüket. Az újságírógyilkosság után felszínre került mocsok hullámai összecsaptak a fejük fölött.  

Emlékszünk az első reakciókra, Gašpar ügyetlen terelési manővereire, a sajtótájékoztatón az asztalra kipakolt egymillió euróra, a volt miniszterelnök összeesküvés-elméleteire és sorosozására. A kikényszerített és az utolsó pillanat utáni, szégyenérzet nélküli lemondásokra. Egy sötét világ egymásba kapaszkodó figurái, akik még mindig abban érdekeltek, hogy az általuk kiépített és működtetett gonosz, hitvány rendszer fönnmaradjon. 

A mi dolgunk pedig, hogy ezt a rendszert lebontsuk, és helyette egy tisztességesebb, élhetőbb országot építsünk. 

Ez az építkezés régóta tart, és valószínűleg egy – folyamatosan új kihívásokkal teli – végtelen folyamat. Ha tágabb kontextusban szemléljük, akkor minimum az 1989 utáni szabadság és demokrácia iránti vágyról van szó. Mindig lesznek, akik le akarnak téríteni a helyes útról, akik zsákutcába akarnak vinni, de a mi felelősségünk, hogy éberek és bátrak legyünk, s világosan artikuláljuk, mit szeretnénk. Megtehetjük ezt ma a tereken és később a szavazóurnáknál.
Martina és Ján, nem felejtünk!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.