Egészség

Verejtékmirigy-gyulladás: bőrbetegség, amelyről nem szívesen beszélünk

Az érzékeny testrészeken kialakuló fájdalmas gyulladások alaposan meggyötrik az embert. A gennyes kiütések és csomók mitesszerre vagy fertőzésre emlékeztetnek, ezért nagyon nehéz diagnosztizálni. Ez a verejtékmirigy-gyulladás, vagyis hidradenitisz.
Kovács Ilona

2018. október 14. 18:18

- Shutterstock-felvétel

A betegek szégyellnek róla beszélni, ezért orvoshoz sem mennek. Lelkileg jobban megviseli az embert, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Becslések szerint a népesség 1 százalékát érinti, de valójában sokkal több a beteg.

A nők nagyobb veszélyben vannak

Két-háromszor több nőt érint, mint férfit, főleg fiatalkorban. Azért alakul ki, mert a szőrtüszők eltömődnek és szétpattannak, majd fájdalmas gyulladás, pattanásszerű göbök, tályogok alakulnak ki, amelyekből kellemetlen szagú váladék ürül, és heg marad utána. Leggyakrabban a hónaljban, a mellek alatt, a combok belső oldalán, a farpofákon és az ágyéktájon jelennek meg, de nem fertőzők.

Vannak ismeretek arról, hogy az esetek 9 százalékánál a dohány válthatja ki a betegséget, de a túlsúly is fontos szerepet játszik, főleg ami a beteg állapotának romlását illeti. Az esetek kétharmadáért a gének felelősek. Érdekes, hogy a diagnózis mindössze 19 százalék arányban helyes. Az orvosok sokszor tévednek, azt hiszik, hogy fertőzésről van szó. Néha évekbe telik, míg bebizonyosodik, hogy verejtékmirigy-gyulladásról van szó. Közben a betegség egyre jobban terjed, míg végül a legsúlyosabb stádiumba kerül. Érdekes, hogy gyakran a Crohn-betegséggel együtt fordul elő.

Dr. Juraj Péč dermatovenerológus professzor azt javasolja, hogy ha valaki a betegség tüneteit tapasz talja, minél előbb küzdje le szé­gyenérzetét és mielőbb menjen orvoshoz, és ha kell, pszicholó­gushoz, mert a különféle korláto­zások nemcsak a testet, hanem a lelket is megterhelik.

Műtét és injekció

A kezelésnek két formája van: gyógyszeres és műtéti. Először a gyulladásos gócokat kell eltávolítani, aztán pedig meg kell kezdeni a biológiai kezelést. „A műtétet főleg a betegség súlyosabb formá­inál alkalmazzák, ami a biológiai kezeléssel kombinálva hatásosabb. A sebek jobban gyógyulnak, és kisebb a betegség visszatérésének valószínűsége” – magyarázta dr. Marek Adámik sebész.

„Bár kellemetlen betegségtől van szó, a kezelés sikerének feltétele a jó beteg-orvos kapcsolat. Csak így tudunk segíteni” – tette hozzá Péč professzor.

Ha az alábbi tünetek közül valamelyiket ön is tapasztalja, keresse fel a specializált munkahelyek egyikét vagy a bőrgyógyászt.

Mi jellemzi?

- fájdalmas gyulladásos göb a hónaljban, a mellek alatt, a farpofákon, a combok belső felén, ahol a bőr összedörzsölődik
- a verejtékmirigyek gyulladása
- a szűrtüszők eltömődése és szétpattanása
- tályog, heg, fekély képződése a bőrön
- fájdalmas csomók, fekete pon­tok vagy ciszták
- hegek
- gennyes bőrfekélyek
- kellemetlen szagú váladék
- a tünetek ismételt megjelenése – ha a tünetek fél év alatt kétszer megjelennek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?