Egészség

Van kapcsolat a diabétesz és a fáradtság között

A 2-es típusú cukorbetegség egyik jellemző tünete lehet a fokozott fáradtság, mely igencsak rá tudja nyomni a bélyegét a mindennapokra, ráadásul az ember ilyenkor szívesebben nyúl rágcsálnivalókhoz, édességekhez. De vajon mit tehet a cukorbeteg akkor, ha állandó kimerültség kínozza?
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 4. 20:30

cukorbetegség egyik vezető tünete lehet a fáradtság. Ennek oka, hogy a szervezet üzemanyagát, az energiát a glükóz szolgáltatja. Hogy a glükóz a sejtekbe kerülhessen, inzulinra van szükség. Ám ha a sejtek érzéketlenné válnak rá, vagy ha nem termelődik belőle elegendő mennyiség, úgy a szervezet nem tud kellő mennyiségű energiához jutni.

Ha valaki gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyaszt, hirtelen megnő az inzulin szintje, melynek következtében a glükóz mennyisége lecsökken, ami szintén fáradtságot vált ki. A cukorbetegséggel járó magasabb vércukorszint miatt a vér „sűrűbbé” válik, melynek következtében lassul a vérkeringés. Emiatt pedig a sejtek, szövetek nem képesek elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jutni, így fáradttá, kimerülté válik a beteg. Ennek az ellenkezője, vagyis a túl alacsony vércukorszint is okozhatja a problémát, ugyanisha kevés a glükóz, „üzemanyag” híján a sejtek nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat. A magas vércukorszint gyulladást is okozhat a véredényekben, és a monocitáknak nevezett immunsejtek az agyba is kerülnek, ez pedig fáradtságot okoz.

Látható tehát, hogy mind a cukorbetegség, mind az inzulinrezisztencia okozhat fáradtságot, és ezt bizony az érintetteknek orvosolniuk kell.

A cukorbetegek nagy része inzulinterápiára szorul, hogy normalizálni lehessen a vércukorszintet. Azonban meglehet, hogy a terápián időközönként módosítani kell, akár úgy, hogy más készítményt kap a beteg, akár úgy, hogy az adagoláson kell állítani. Ezért ha folyton fáradtsággal küzd, keresse fel orvosát! A megfelelő kezelés jobb közérzetet eredményez. A mozgás igen fontos szerepet játszik a cukorbetegség életmódterápiájában, hiszen gyógyszerek nélkül is képes pozitív hatást gyakorolni az inzulin/vércukor szintjére. Mindemellett a sportolás gyakran segít a fáradtság leküzdésében is, mivel a szervezet ekkor több oxigénhez és energiához jut, valamint nagy mennyiségű szerotonin szabadul fel, mely a jó hangulatért felelős. Fáradtságot a nem megfelelő diéta is okozhat, így ha ezt tapasztalja, érdemes dietetikus véleményét is kikérni.

(cukorbetegközpont)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?