Egészség

Újabb ismeret a kávéról

A Florida Atlantic University és a Harvard Medical School tudósai szerint nyugodtan ihatunk este is kávét és teát anélkül, hogy megzavarná az alvásunkat. Első hallásra hihetetlennek tűnik, de a kutatók egy kísérlet során jöttek erre rá, amiben 785 önkéntes vett részt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 28. 15:31

Másfél évig jegyezniük kellett, hogy napközben és este ittak-e kávét, és hány cigarettát szívtak el. Ezzel párhuzamosan ellenőrizték az alvás hosszát és minőségét. Érdekes módon a koffein csak minimális mértékben zavarta meg az alvás minőségét. Ez viszont nem mondható el a az alkoholról és a nikotinról, ami átlagosan 42 perccel rövidítette le az önkéntesek alvását. A kutatás részleteit a Sleep szakfolyóiratban közölték. A jó alvás érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy kerüljék az alkoholt és legalább négy órával a lefekvés előtt ne dohányozzanak. A kísérletből kiderült, hogy legjobban a nikotin zavarja meg az alvást. Az érzékenyebb embernél álmatlanságot okozhat az este elfogyasztott koffein, de a többiek négy órával lefekvés előtt is nyugodtan kávézhatnak. Minden a szervezet tűrőképességétől függ.

(vysetrenie-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?