Rozmaringot memóriazavar ellen

rozmaring

A rozmaring illóolaja javíthatja a prospektív memóriát egészséges felnőtteknél – állítják Northumbria kutatói. Jemma McCready és Dr. Mark Moss tanulmányai szerint ez az illóolaj fokozhatja az eseményekre való emlékezés képességét, valamint azt, hogy a jövőben bizonyos időpontokban emlékez­zünk a feladatok elvégzésére.

Dr. Mark Moss, a pszicholó­giai tanszék vezetője el­mondta: „Korábbi kutatásainkra akartunk építeni, amelyek azt mutatták, hogy a rozmaringaroma javítja a hosszú távú memóriát és a mentá­lis aritmetikát. A vizsgálatban a prospektív memóriára összponto­sítottunk, amely magában foglalja a jövőben bekövetkező esemé­nyekre való emlékezés képességét, valamint a feladatok bizonyos idő­pontokban történő elvégzésére va­ló emlékezés képességét, ami kriti­kus a mindennapi működés szem­pontjából. Például amikor valaki­nek emlékeznie kell arra, hogy egy születésnapi üdvözlőlapot felad­jon, vagy hogy egy adott időpont­ban bevegye a gyógyszereit.”A rozmaring illóolajat úgy szórták be egy tesztelési helyiségbe, hogy négy cseppet helyeztek egy aroma­áramlású ventilátor diffúzorára, és ezt öt perccel azelőtt kapcsolták be, hogy a résztvevők beléptek a helyiségbe. Hatvanhat ember vett részt a vizsgálatban, akiket vélet­lenszerűen osztottak be a rozma­ringillatú szobába vagy egy másik, illat nélküli szobába.

A résztvevők mindkét szobában kitöltöttek egy tesztet, amelynek célja a prospektív memóriafunkci­óik felmérése volt. Ez olyan felada­tokat tartalmazott, mint például tárgyak elrejtése és a résztvevők megkérése, hogy a teszt végén ta­lálják meg azokat, valamint az uta­sítás, hogy egy meghatározott tár­gyat egy adott időpontban adja­nak át a kutatónak. Minden fel­adatot felszólítás nélkül kellett elvégezni. Ha a feladatot nem haj­tották végre, akkor különböző mértékű felszólítást alkalmaztak. Minél több felszólítást alkalmaz­tak, annál alacsonyabb volt a pontszám.

...a rozmaringillatú szobában a résztvevők jobban teljesítettek, mint az illat nélküli szobában

A résztvevők a hangulatukat fel­mérő kérdőíveket töltöttek ki, a vérüket pedig elemezték, hogy ki­derüljön, a rozmaring illatát kö­vetően a teljesítményszintek és a hangulatváltozás összefügg­e a vérben lévő vegyület (1,8­cineol) koncentrációjával. Ez a vegyület a rozmaring illóolajában is megta­lálható, és korábban kimutatták, hogy hatással van a memória alapjául szolgáló biokémiai rend­szerekre. Az eredmények azt mu­tatták, hogy a rozmaringillatú szobában a résztvevők jobban tel­jesítettek, mint az illat nélküli szobában.

A vérvizsgálat eredményei azt mu­tatták, hogy a rozmaringillatú szo­bában tartózkodók plazmájában szignifikánsan nagyobb mennyisé­gű 1,8­cineol volt, ami arra utal, hogy az aroma hatása farmakoló­giai úton közvetített. Ezek az ered­mények hatással lehetnek a me­móriazavarban szenvedő egyének kezelésére. Alátámasztja a ko rábbi kutatásokat, amelyek szerint a roz­maring illóolaj aromája egészséges felnőtteknél fokozhatja a kognitív funkciókat. Az, hogy mikor és mi­lyen okból emlékezzünk, minden tevékenységünk alapja, és mind­annyian szenvedünk kisebb hibák­tól, amelyek frusztrálóak és néha veszélyesek lehetnek. További ku­tatásokra van szükség annak vizs­gálatára, hogy ez a kezelés hasz­nos­e a memóriazavarral küzdő idősebb felnőttek számára.

(napidoktor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?