Egészség

Őszülés – Nem csak a géneken múlik...

Van, akit már a húszas éveiben, és van, akit csak ötvenéves kora körül, de az őszülés előbb-utóbb mindenkit utolér. Tanulmányok szerint az őszülésnek inkább genetikai, nem pedig környezeti okai vannak.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. október 2. 19:55

oszules
- Unsplash-felvétel

Azért van néhány életmódbeli ténye­ző is, amivel befo­lyásolni tudjuk a folyamatot. A helytelen táplálkozás, a stressz, a dohányzás kihathat a hajunkra is, illetve bizonyos betegségek kísérő tünete is lehet a haj őszülése.Az őszülés egy komplex folyamat, a hajszál színe mellett a haj mi­nősége is megváltozik. Szerveze­tünkben az úgynevezett melanocitasejtek termelik a pig­menteket, vagyis összefoglaló ne­vén a melanint. A hajtüszőben található melanintartalomtól füg­gően lehet világosabb vagy söté­tebb a hajszínünk, mely geneti­kailag meghatározott. Az őszülés folyamatában nem a hajszál válik egyre világosabbá, hanem a ko­rábbi, magasabb pigmenttartalmú hajszálak foko­zatosan kihullanak, és az újonnan kinövő hajszálak festékanyag­tar­talma egyre alacsonyabb. Szélső­séges esetekben már egészen fia­talon, a húszas évei elején is őszülhet valaki, míg mások csak az ötvenes vagy a hatvanas éveik­ben kezdenek deresedni. A legjel­lemzőbb mégis az, hogy a har­mincas éveink végén, a negyvenes éveink elején kezdődik az őszülés.

A légszennyezés is okozhatja

Bár az őszülést főleg a gének ha­tározzák meg, egyéb tényezők is befolyásolhatják. Az egyik a do­hányzás, melyről több kutatás is bebizonyította, hogy előbbre hozhatja, illetve felgyorsíthatja az őszülést. A dohányzás hatására ugyanis a szervezetben keletkező szabad gyökök pusztítják a melanocitasejteket. Az őszülésnek a légszennyezés sem tesz jót: minél rosszabb levegőjű helyen élünk, annál valószínűbb, hogy hama­rabb érkeznek a fehér hajszálak.A stressz hatására is termelődő szabad gyökök szintén károsítják a melanocitasejteket. Ám csupán városi legenda, hogy valaki egyet­len éjszaka alatt megőszüljön nagy stressz hatására, mivel a stressz jellemzően inkább lassan, folyamatosan hat az őszülésre.Emellett kismértékben, de a táp­lálkozás is befolyásolhatja az őszülést. Vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a ha­junkat felépítő pigmentsejtek ter­meléséhez. Többek között ilyenek a cink, a folsav, a B5­, B6­, B10­, B12­vitaminok. Elsősorban a B12­vitamin hiánya árthat, ami főként húsokban, halakban, to­jásban és tejtermékekben találha­tó. Vegánok esetében az élesztő, az élesztőpehely és a táplálékki­egészítők jelenthetnek megoldást.Előfordulhat, hogy vérszegény­ség, esetleg bizonyos pajzsmirigy­vagy autoimmun betegségek, fel­szívódási zavarok kialakulását jel­zi. Kemoterápiás kezelést vagy igen magas lázas állapotot köve­tően is látjuk az ősz hajszálak megjelenését.

(doktorgo)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vonat k

Jóváhagyták a Komárom és Pozsony közti vasúti közlekedésre vonatkozó szerződést

f

Az önkormányzatok szerint az adóbónusz növelése tönkreteheti a családokat is

Gyimesi György

Gyimesi szerint nincs legitim ok a költségvetés elutasítására, csakis politikai

kisbaba k

Ezek voltak 2022-ben a leggyakoribb lány- és fiúnevek Szlovákiában

Orbán Viktor k
Frissítve

Magyarország: Brüsszel 7,5 milliárd eurót zárol

járatok

Több külföldi városba is indulnak új egyenes járatok Pozsonyból!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.