Egészség

Nem a mammográfia árt, hanem a tévhit

A mammográfia az egyedüli diagnosztikai módszer, amely olyan stádiumban képes felfedezni a mellrákot, amikor még nagy az esély a gyógyulásra. A nő életét mentheti meg, ha időben keresi fel az orvost, ám sokan nem veszik komolyan a szűrővizsgálatot, mert félnek a mammográfiai kivizsgálástól. A félelem azonban nem ok arra, hogy ne higgyünk a tapasztalt orvosoknak.
Kovács Ilona

2018. december 4. 11:58

Szlovákiában évente 300 nő hal meg mellrákban, tegyük hozzá: teljesen feleslegesen. Oka az, hogy a nők többsége elhanyagolja a szűrővizsgálatot és a rendszeres ellenőrzést.

„A mammográfiáról leggyakrabban az a tévhit kering a köztudatban, hogy felesleges, sőt veszélyes. Hangsúlyoznom kell: semmilyen tanulmány nem támasztotta alá ezt, az ellenkezője az igaz. A mammográfiai kivizsgálás megbízható módszer, amely képes a mell legkisebb elváltozásait is kimutatni, miközben nem árt” – mondta Dr. Viera Lehotská, a Szlovák Rádiológiai Társaság elnöke. A kivizsgálást természetesen a lehető legjobb minőségű mammográfiai munkahelyen kell elvégezni, amely megfelel az EU minőségellenőrzési kritériumainak. A szlovákiai nőknek mindössze 21 százaléka vesz részt rendszeresen mammográfiai kivizsgáláson. Rendkívül fontos lenne, hogy legyőzzék a félelmüket.

„A pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet minden tekintetben megfelel az EU vonatkozó kritériumainak. Nem indokolt hát a szűrővizsgálat ignorálása – mondta dr. Viera Lehotská, s hozzátette: – Az említett munkahelyen az elmúlt évben 15 517 mammográfiai kivizsgálást végeztek.” Az Amazonky polgári társulás és a Ružová stužka nonprofit szervezet végigjárta Szlovákia mammográfiai munkahelyeit, és bizonyos kritériumok szerint értékelte őket. Így szeretne hozzájárulni a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tájékozottság színvonalának emeléséhez. Tavaly a malackai kórház mammogárfiai központja, idén pedig a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet végzett az első helyen, és kapta meg a jó eredményért járó jutalmat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kegyetlen harc a kecsői földekért

Több helyen havazásra figyelmeztet az SHMÚ

A munkaerőhiány a béreken is meglátszik

Maláriában elhunyt Stanislav Lieskovský, aki a DAC-ban is játszott

Újra emelkedik a kőolaj ára

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Presser Gábor és Oláh Ibolya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?