Egészség

Nehezen hozzáférhető Szlovákiában az immunterápia

A bőr- és a tüdőrák immunterápiával történő kezelése újabb po­zitív eredményekkel dicsekedhet. Ezeket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján Chicagóban prezentálták. Az immunterápia a biológiai kezelés egyik típusa, amely a rákkal, a fertőzésekkel és más betegségekkel vívott harchoz a szervezet immunrendszerét használja fel.
Kovács Ilona

2018. július 10. 19:03

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

Mérföldkő a tüdőrák kezelésében

A pozitív hírek mögött az anti PD-L1-ként ismert pembrolizumab ható­anyagot tartalmazó prepa­rátum áll. Az orvosok 1 274, előrehaladott kis sejtes tüdőrákban szenvedő beteget vizsgáltak, akiknél a daganatban a PD-L1 markert mutatták ki. Az eredmények azt mutatták, hogy az immunterápiá­val kezelt betegek halálozási koc­kázata 19 százalékkal kisebb volt, mint azoké, akiket stan­dard kemoterápiával kezel­tek. „Ez valóban mérföld­kő a rákkezelésben – mondta a Reuters ügynökségnek John Heymach, a houstoni rákku­tató központ onkológusa, majd hozzátette: – Közeledik annak a korszaknak a vége, amelyben a kis sejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésének egyedüli módja a ke­moterápia volt. A betegek nemcsak hogy tovább élnek, de olyan keze­lést kapnak, ami lényegesen kisebb méreganyaggal terheli a szerveze­tet.”

 

2018. április 25. 14:11

Az étcsokoládé erősítheti a memóriát és az immunrendszert

Bőrrák – hozzáférhető terápia nélkül

A pembrolizumab hatóanyag a bőr­rák esetében is hatásos. Ez világvi­szonylatban rég ismert. Azonban újabb adatok kerültek napvilágra a betegek életének meghosszabbodá­sát illetően: 6-9 hónapról csaknem 36 hónapra emelkedett a túlélés azoknál a betegeknél, akiknél a ke­zelés első lehetőségeként az immun­terápiát alkalmazták. A betegek így 2 és fél évet nyertek. Szlovákiában körülbelül 9 ezer ember szenved bőrrákban, évente több mint ezer új esetet diagnosztizálnak. Az elő­rehaladott stádiumú bőrrákban szenvedőknek Szlovákiában nem áll rendelkezésükre kategorizált kezelés. Bár az immunterápia már nálunk is hozzáférhető, a V4-ek országai közül Szlovákia az egye­düli, ahol e kezelés költségeit az egészségbiztosítók nem automati­kusan térítik meg. Csak akkor ve­hetik igénybe, ha az egészségbiz­tosító jóváhagyja.

2018. június 5. 08:06

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

Hogyan hat?

Az immunterápia úgy erősíti az im­munrendszert, hogy az egyedül tudja legyőzni a rákot. Viszonylag új mód­szerről van szó. Az anti-PD-1 ható­anyaggal az orvosok 2013 óta dol­goznak. A kezelés a daganatos beteg­ségek előrehaladott stádiumában is segít, ott, ahol eddig csak kevés lehe­tőség volt, ráadásul nem eléggé jó eredményekkel, viszont sok mellék­hatással. Az eddigi módszerektől el­térően az immunterápia a test azon konkrét részére irányul, amelyet a betegség megtámadott. Megtanítja az immunrendszert, hogy megke­resse a megtámadott sejteket és fel­vegye a harcot a betegség ellen, bár­hol is található. Tekintettel a kutatás fejlődésére, megalapozott a remény arra, hogy az elkövetkező időszak­ban épp az immunterápia jelent majd újabb előrehaladást a dagana­tos betegségek kezelésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?