Ne csak szép barna, hanem egészséges is legyen a bőrünk!

napozás

Az év elején még Horvátországról, Törökországról, Egyiptomról, Ománról, a Maldív-szigetekről, Ciprusról, Thaiföldről mint az idény slágereiről szóltak a hírek, de a helyzet azóta gyökeresen megváltozott. Sokan alaposan meggondolják, hogy útnak induljanak-e, vagy maradjanak otthon. A bizonytalanoknak mondjuk: a nap itthon is süt, de meg kell találnunk a megfelelő mértéket az egészség és a szépen lebarnult bőr között.

Igaz, a barna bőr idehaza nem olyan, mint ha egzotikus országban napoztunk volna, pedig a vékonyodó ózonréteg és az elmúlt évek klímaváltozásai hatására nemegyszer 30 C-fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Tájainkon ugyanúgy fenyeget a leégés veszélye, mint a tengernél. A napsugarak elől nem tudunk elbújni, az autók, épületek ablakain is áthatol, és még árnyékban sem vagyunk biztonságban. A fényvédő készítmények használatának tehát mindenütt van jelentősége. Jó hír, hogy már vannak olyanok, amelyek a napfényen kívül a város szennyezett környezete ellen is védenek bennünket.

Ahol nincs napfény, ott orvos van

„A napfény áldásos hatásának jegyzéke hosszú, és az új tudományos ismeretek alapján ez a lista állandóan nő. A napsugarak elpusztítják a baktériumokat, meg?gyorsítják a sebek gyógyulását. Hatásukra D-vitamin képződik, ami nemcsak a csontok egészségét erősíti, hanem számos autoimmun, onkológiai, kardiovaszkuláris betegséget és a cukorbetegséget is pozitívan befolyásolja. A napfény megemeli a vérben az ásványi anyagok szintjét, és egyértelműen jó hangulatot teremt. Jó tulajdonságait még hosszasan sorolhatnánk” – mondta Dr. Jana Bendová általános orvos

... Ahol túl sok a napfény, ott is orvos van

Az éremnek két oldala van, így a napfénynek is – sok kellemetlen változást idézhet elő a bőrön. „Például akut szoláris dermatitisz – vagyis napégés – alakulhat ki, amit vörösödés, hólyagok, duzzanatok kísérnek. A hos?szú ideig tartó UV-sugárzás következménye a bőr idő előtti öregedése, a bőrfesték rendszertelen eloszlása, a száraz bőr, a korai ráncosodás, a jó- és rosszindulatú daganatok megjelenése. A túlzott UV-sugárzás megzavarja a szervezet immunreakcióit, és bizonyíthatóan bőrrákok okoz. Rendkívül fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, aminek lényege: észszerűen napozzunk és megfelelő készítményeket válasszunk” – mondta a szakember.

Érdekes

Ami az erős napfény számlájára írható:

  • A bőr korai öregedése: a bőr ráncosodni kezd, elveszíti rugalmasságát, barna foltok jelennek meg rajta és megvastagszik.
  • Polimorf fényerrupció: a napallergia egyik fajtája. A kiütések lehetnek piros fekélyek, nagyobb vörös foltok vagy hólyagok.
  • Hiperpigmentáció: a bőrön sötét foltok jelennek meg. A bőrégés következtében a bőr kivörösödik, fáj, hólyagok képződnek rajta.
  • Bőrrák: leggyakrabban ott jelenik meg, ahol a bőrt a legerősebb napfény éri, vagyis az arc van a legnagyobb veszélyben.

Amikor fényvédőt választunk

Alapszabály, hogy amikor választottunk fényvédőt, mindig figyelmesen olvassuk el összetételét. Nemcsak azért, mert közvetlenül a bőrre kenjük, hanem azért is, mert vannak benne olyan vegyszerek, amelyek ártalmasabbak lehetnek, mint maga az UV-sugárzás. Legjobbak azok a készítmények, amelyek hármas védelmet nyújtanak a nap ellen, vagy védenek az A és B ultraibolya sugárzás ellen, de az IR-A, vagyis az A ultravörös sugárzás ellen is. Ez az öregedés egyik fő oka.

Érdekes

Tudta?

  • A SPF (Sun Protection Factor) rövidítés szó szerint napvédő faktort jelent. A bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő X a naptej fatorszáma = ez a maximális idő, amit a napon tölthetünk bőrleégés nélkül! Például ha bőrtípusunk szerint 20 percet napozhatunk és 10-es faktorszámú készítményt használunk, akkor 20×10 perc, vagyis 200 percet tölthetünk a napon.

SPF 10 = gyenge védelem az UV-sugárzás ellen

SPF 15 = gyengébb védelem az UV-sugárzás ellen

SPF 20 = közepes védelem az UV-sugárzás ellen

SPF 25 = közepes védelem az UV-sugárzás ellen

SPF 30 = magas védelem az UV-sugárzás ellen

SPF 50+ = nagyon magas védelem az UV-sugárzás ellen

  • A fényvédő krémet, tejet vagy sprayt körülbelül 20 perccel a napozás előtt kell a bőrre felvinni.
  • Kétóránként meg kell ismételni.
  • Ha közben lemártózott, amint kijött a vízből, ismét kenje be a testét, mert fürdés után a védő hatás akár 50 százalékkal is csökkenhet.
  • Bebizonyosodott, hogy a fényvédő készítmények fontos szerepet játszanak a rák kialakulásának megelőzésében. Becslések szerint az újonnan diagnosztizált melanomák 60-90 százaléka a túlzott napozás következtében alakul ki.
  • A U. S. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology tanulmánya szerint minden évben 4000-6000 tonna fényvédő krém kerül az óceánba.

Ha túlzásba visszük...

Amikor a bőrt napsugárzás éri, az a hormon kezd termelődni, amely a sötét bőrfesték, a melanin képződését serkenti. A melatonin magába szívja az UV-sugárzást, és védi a sejtmagot a DNS károsodásától, ami rákot okozhat. A bőr leégése tulajdonképpen reakció az UV-sugárzásra. Ha a bőrt túl hosszú ideig éri nap, kivörösödhet és fájdalmassá válhat.

A leégés a bőrkárosodás leggyakoribb formája, amit a napsugárzás okot, fő oka pedig az UV-B sugárzás. A bőr vörös, fáj, néha hólyagok keletkeznek rajta, sokszor nem azonnal. Akár több óra is eltelhet, míg megjelennek a tünetek.

Legjobb, ha ilyenkor hideg borogatást teszünk az égett bőrre, esetleg napozás utáni speciális készítményt használunk, amely lehűti és megnyugtatja a bőrt. Megelőzhetjük vele a fájdalmat és a bőrgyulladást.

Ezt a kellemetlenséget azonban el is lehet kerülni, mégpedig megfelelő készítményekkel és azzal, ha 11.00 és 15.00 óra között kerüljük a tűző napot.

Érdekes

Tíz szabály:

1. Kerülje a tűző napot. Különösen a világos, érzékeny bőrűek és a kisgyermekek bőre károsodhat már néhány perces napfürdőzés után.

 


2. Használjon kalapot, sapkát, napszemüveget. A fedetlen bőrt védje fényvédő krémmel. Alaposan kenje be a nyakat, a fület, a kezet és a lábat.

 


3. Válasszon megfelelő fényvédő krémet.

 


4. Mindig elegendő mennyiséget használjon. Védő hatása 15 perc múlva kezd érvényesülni.

 


5. Ha vízi sportot űz, speciális vízálló készítményt használjon, ami a vízben is jól véd.

 


6. Az UV-sugaraktól védő ruha visszaveri a káros sugarakat például a parton, a vízben vagy a hegyekben.

 


7. Ha sokáig vagyunk a napon, a kritikus helyeket – váll, orr, fül, a láb hátsó része – ismételten kenjük be.

 


8. Ha mód van rá, 11.00 és 15.00 között legyünk árnyékban, mert ilyenkor a napsugárzás intenzitása a legerősebb. Gondoljunk arra is, hogy a fák koronája nem véd kellőképpen, ezért ott is használjunk fényvédő krémet.

 


9. A fényvédelem ugyanolyan fontos a parton, a medencénél, mint a természetben való sportoláskor.

 


10. Néhány gyógyszer felerősíti az erős napsugárzás hatását. Ha fényre érzékeny gyógyszert szedünk, kérdezzük meg az orvost vagy a gyógyszerészt az esetleges mellékhatásokról.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!