Egészség
- Shutterstock-felvétel

Mindössze a nők 21 százaléka veszi igénybe a mellvizsgálatot

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 23. 19:10

Minden tizedik nő nem éli túl a mellrákot. Márpedig a világviszonylatban leggyakoribb daganatos betegségbe egyáltalán nem kellene belehalni. Legnagyobb esélye akkor van a betegnek a túlélésre, ha időben észreveszik a bajt, és helyesen kezelik.

A mammográfiás kivizsgálás jelenleg az egyedüli megbízható és olcsó módszer a mellrák kezelésére akkor, amikor a beteg még semmilyen objektív és szubjektív tünetet nem tapasztal, és áttétek sincsenek. Ilyenkor még rendszerint gyógyítható, és a műtét kevésbé radikális, a kezelés pedig nem túl megterhelő.

Kétévente ajánlott

A mellrák genetikai hátterének felderítése segíti az orvosokat abban, hogy a megfelelő kezelést ki tudják választani. A mammográfiai szűrővizsgálat a 40-69 éves nőknek kétévente ajánlott, de akiknek családjában anyai ágon előfordult mellrák, akik hormonális fogamzásgátlót szednek, vagy akik a változókorban hormonális szubsztitúciós kezelést kapnak, azoknak minden évben joguk van erre a kivizsgálásra. A mammográffal fel lehet fedezni a kis, 5 mm-es rosszindulatú daganatot, ami azt jelenti, hogy a mellet nem kell amputálni, csak a daganatot kell eltávolítani a hónalj nyirokmirigyeivel együtt. Hatására a kezelés minimális, a gyógyulás valószínűsége pedig magas. „A mammográf kimutatja a mellmirigy legkisebb elváltozásait is, amelyet önvizsgálattal vagy szonográffal nem lehet észrevenni” – mondta dr. Alena Kállayová, a Szlovák Radiológiai Társaság mammográfiai diagnosztikai szekciójának tagja. Ezért ajánlják a szakemberek rákszűrésként.

2018. április 11. 13:09

Nincs még programunk a vastag- és végbélrák szűrésére

Mi a helyzet Szlovákiában?

A 2005-ös adatok szerint a nőknek csak 21,5 százaléka jár rendszeresen erre a kivizsgálásra. Egyik oka a nem kielégítő felvilágosítás és különféle mítoszok terjedése. Talán a legnagyobb félelmet az állítólagos fájdalom és a mell összenyomása jelenti. Az igazság az, hogy a 3 másodperces nyomás nem árt, s a sugárveszélytől való félelem sem indokolt. Sokkal kisebb és kíméletesebb, mint az a sugárzás, ami a csontok röntgen-vizsgálatánál vagy a CT-vizsgálatnál a testet éri, körülbelül a Prága–New York repülőúton kibocsátott sugárzásnak felel meg. Az Európai Unió Tanácsa még 2003-ban ajánlotta a mellrákszűrés bevezetését, s hangsúlyozta, hogy ha a nők 70-75 százaléka részt venne rajta, a halálozást 30-35 százalékkal csökkenteni lehetne. Ezt a kivizsgálást az egészségbiztosító fedezi, és olyan munkahelyen kellene elvégezni, ahol az uniós kritériumoknak megfelelő minőségű mammográf van. A 125 szlovákiai mammográf mindegyikét fokozatosan ellenőrzik majd, hogy megfelel-e a minőségi követelményeknek.

Mit mutatnak a számok?

– Szlovákiában a nők daganatos betegségeinek 18 százalékát a mellrák teszi ki.

– 2006-ban 2264 új mellrákos esetre derült fény, 708 nő meghalt.

– A mellrákos esetek száma 0,2 százalékkal emelkedett.

– Szlovákiában 1,3 millió nő jogosult a szűrővizsgálatra.

– Évente 650 ezer nőt kellene kivizsgálni.

– 2015-ben 278 ezer mammográfiai kivizsgálást végeztek.

– 2016-ban Szlovákiában 125 mammográfiai készülék volt.

Én már voltam

Ez a neve annak a felvilágosító kampánynak, amelyet a mellrák korai felismerésének ösztönzésére, a mammográfiai kivizsgálással kapcsolatos tévhitek eloszlatására és a szűrővizsgálaton való részvételre dolgoztak ki. „Sok nő sajnos inkább hisz a mammográf ártalmasságáról szóló mítoszoknak, mint a tapasztalt orvosoknak. Ha nem hanyagolnák el a szűrést, és rendszeresen részt vennének a kivizsgálásokon, évente 300 nőt lehetne megmenteni Szlovákiában. Ennyi hal meg évente teljesen feleslegesen, csak azért, mert félt a mellvizsgálattól” – mondta Eva Bacigalová, az Amazonky polgári társulás elnöke. A betegek többsége kezdetben jól reagál a kezelésre, ám idővel hatástalanná válik. A rákos sejtekben mutáció jön létre, s ez az oka annak, hogy a betegek szervezet nem válaszol a kezelésre. Amikor a hormonterápia elveszíti hatását, és kialakul a rezisztencia, a betegség halad előre, és megnő a halálozási arány. A modern gyógyítás célja az a kezelés, amely azon mutálódott rákos sejtek ellen hatásos, amelyek idővel nem reagálnak a hormon- és célirányos kezelés kombinációjából álló hormonterápiára. Az eddigi klinikai tanulmányok eredményei szerint az említett kombinált kezelés csaknem 100 százalékkal meghosszabbítja a beteg életét, mégpedig az életminőség romlása nélkül.

(kovács)

Önnek ajánljuk