Egészség

Minden, amit tudni kell a Covid-19 házi kezeléséről

Jelenleg nincs vény nélkül vásárolható gyógyszer a Covid-19 kezelésére. Ám más a helyzet a betegség könnyű vagy enyhe lefolyása esetén: több vény nélkül kapható készítményt is lehet használni, ezek enyhíthetik a tüneteket. Szerencsére a legtöbb embernek épp ilyen tünetei vannak, s nem szorulnak kórházi kezelésre.
Kovács Ilona

2021. március 29. 19:30

koronavírus orvos
- Shutterstock-felvétel

Ha a Covid-19 b á r m e l y tünete jelentkezik, ne menjen munkába, inkább maradjon otthon. A beteg gyerek sem menjen közösségbe, még a nagyszülőkhöz se, mert ők fokozottan veszélyeztetettek. Szigetelje el a többiektől. Bejelentkezés nélkül orvoshoz se menjen. Telefonon hívja fel, és tájékoztassa egészségi állapotáról, beleértve az epidemiológiai és utazási anamnézist is. Az orvos diagnosztizálja a betegséget, és ő határozza meg a kezelést is. Tegye azt, amit mond, mert kezelés és az orvos felügyelete nélkül a helyzet veszélyessé válhat.

Általános szabályok

 • Maradjon karanténban!
 • Írjon feljegyzéseket egészségi állapotáról, s mondja el ezeket az orvosnak, esetleg – ha szükség van rá – a kiérkező orvosnak.
 • Naponta kétszer mérje meg a lázát, 2-3-szor pedig a szaturációt (a vér oxigénszintjét). Erre speciális segédeszköz kapható.
 • Naponta kétszer mérje meg a vérnyomását és a pulzusát.
 • Készítse el a gyógyszerek jegyzékét, amelyeket szed – a vény nélkül kaphatókét is.
 • A családot is tájékoztassa egészségi állapotáról.
 • Rendszeresen szellőztesse a lakást.
 • Rendszeresen ellenőrizze hozzátartozói egészségi állapotát is.

Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke a következőket tanácsolja: A kezelés alapja a C és D-vitamin, továbbá a cink, ami erősíti az immunrendszert. Próbáljunk meg stressz nélkül élni, fogyasszunk könnyű, tápláló ételeket. Igyunk több folyadékot, rendszeresen és alaposan szellőztessünk. Hasmenés és hányás esetén meg kell kérdezni a kezelőorvostól, nincs-e szükségünk teljes értékű folyékony táplálékra.

A leggyakoribb tünetek

 • láz
 • száraz köhögés
 • fáradtság


Kevésbé gyakori tünetek
 

 • az ízlelés és szaglás elvesztése
 • torokfájás, orrdugulás
 • hasmenés
 • kötőhártya-gyulladás
 • fej-, izom-, ízületi fájdalom
 • rosszullét, hányinger
 • bőrkiütés vagy az ujjak színének megváltozása


Súlyos tünetek

 • légzési zavar
 • mellkasi fájdalom vagy nyomás
 • a beszédkészség elvesztése, mozgásképtelenség, zavartság

Erősítse a tüdejét!

A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének tapasztalt szakembergárdája a olyan gyakorlatsort állított össze, amely minden korcsoportnak megfelel és naponta néhány percnél többet nem vesz igénybe. „A gyakorlatok mindenkinek ajánlottak – segítenek azoknak, akik már legyőzték a Covid-19-et, de az egészséges emberek tüdejét is erősítik” - mondta Eva Zubaľová, az intézmény rehabilitációs osztályának vezetője. „Ideális esetben naponta 2-3-szor végezzük a gyakorlatokat, ami 5-6 percet vesz igénybe. A cél az, hogy az egész tüdőt, de főleg alsó részét

megmozgassuk, ugyanis ez a része szenved legjobban, amikor a felületesen lélegzünk. Helyes légzéssel az egész tüdőkapacitást aktiválni lehet” - mondja Eva Zubaľová, s hozzátette, hogy aki rendszeresen gyakorol, néhány hónap alatt a helyes légzés teljesen automatikussá válik. A gyakorlatokról készült videót az intézet honlapján nézhetik meg.

Láz és fájdalom

Vény nélkül több paracetamol, ibuprofen- és acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszer kapható. Ki lehet próbálni a naproxen- és diklofenaktartalmú preparátumokat is. A paracetamolnak nincs gyulladáscsökkentő hatása, a többinek viszont van. Néhány tanulmány szerint a fertőzés korai szakaszában javallott szedni őket, mert fékezik a gyulladásos folyamat kialakulását, megakadályozzák a szövődmények kialakulását, és javítják a beteg kilátásait. Szükség esetén a paracetamolt a többi említett anyaggal is lehet kombinálni. Az a legjobb, ha úgynevezett monoterápiát alkalmazunk a láz, a fájdalom enyhítésére, vagyis csak egy hatóanyagot használunk. Ha ez nem hat, akkor lehet mást használni.

Valamennyi említett gyógyszer esetében fontos a helyes adagolás.

Adagolás felnőtteknek

Paracetamol: 10–15 mg/ kg testsúly, legfeljebb 4x 1000 mg 24 óra alatt Ibuprofen: négyóránként legfeljebb 400 mg, de a napi adag ne lépje túl a 1200 mg-ot.

Acetilszalicilsav: 500–1000 mg 4–8 órás intervallumokban, legfeljebb 4 g naponta Naproxen: 275 mg naponta 2-3x Diklofenak: 25–50 mg naponta 3-4x, a napi adag ne haladja meg a 150 mg-ot.
 

Mit szerezzünk be?

oximétert: • Több ujján mérje meg a szaturációt (a vér oxigénszintjét), nyugalomban is. Ügyeljen az olyan dolgokra, amelyek ronthatják az eredményeket, ilyenek például a hosszú körmök, a műkörmök, a körömlakk, a gyenge elem, a hideg ujjak. vérnyomásmérőt: • Mindig háromszor egymás után mérje meg a vérnyomását, a második és a harmadik adatból számítsa ki az átlagot, s ezt jegyezze fel.

lázmérőt: • Fontos, hogy rendszeresen mérjük a testhőmérsékletet. A 38 C-fok feletti lázat paracetamollal vagy ibuprofennel csökkenthetjük. Akinek nincs semmilyen más súlyos betegsége, elég 38,5 C-fok felett csökkenteni a hőmérsékletet. Ha a lázcsillapító használata után 30 perccel sem csökken a hőmérséklet, és 39 C-foknál magasabbra szökik, langyos zuhannyal vagy langyos vizes pakolással próbáljuk csökkenteni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyerekek esetében a lázat akkor kell gyógyszerrel csökkenteni, ha hónaljban a hőmérséklet meghaladja a 38 C-fokot.
 

Köhögés

A erősebb tünetek megjelenése előtt jó ambroxol- vagy bromhexintartalmú gyógyszert fogyasztani, ami amellett, hogy serkenti a váladék képződését és hígulását, csökkenti annak esélyét, hogy a vírus a sejtekbe jusson, de erről a kérdésről még folynak kutatások. A felnőttek 24–48 mg bromhexint fogyaszthatnak három adagban, illetve 60–75 mg ambroxolt naponta.

Javítják a beteg állapotát az acetilciszteint és erdoszteint tartalmazó készítmények is – nemcsak azért, mert megváltoztatják a légutak váladékának struktúráját, hanem azért is, mert csökkentik a gyulladást és erősítik az immunrendszert. Ha a beteg szárazan köhög, ami a betegség gyakori tünete, az orvos köhögéscsillapítót írhat fel, például dropropizin- vagy butamirattartalmú készítményt.

a

Torokfájás

A torokfájást enyhítő készítményekből gazdag a választék. Mindenki kedve szerint gargarizáló, spray, rágótabletta közül választhat. A helyileg ható szerek fertőtlenítő és fájdalomcsillapító anyagokat tartalmaznak. A helyi fertőtlenítőszerek enyhítik a fájdalmat, ugyanakkor csökkentik a levegőbe kerülő cseppek fertőzőképességét.

A gyógyszertár a pandémia idején is a legelérhetőbb egészségügyi intézmény, ahol mindig van szakember, akitől kérdezni lehet. Ezért a fenti ajánlásokat mindig meg beszéljük meg a gyógyszerésszel.

Mikor hívjuk az orvost?

 •  ha pozitív lett a Covid-teszt
 •  ha 3 napnál tovább tart a 38 C-fok feletti láz
 • ha köhögéskor mellkasi fájdalmat érez, nehezen lélegzik a beteg
 • ha a nehezére esik az evés és az ivás, ha csökken a vizeletképződés
 • ha a házi kezelés ellenére is romlik az egészségi állapota

Mikor hívjuk a 155-ös számot?

Akkor hívjuk a 155-ös számot, ha a betegnek légzési panaszai vannak, esetleg nem tudja befejezni a mondatot, mert levegő után kapkod. Az egészségügyi minisztérium a következő esetekben ajánlja mentőszolgálat hívását:

 • amikor a betegnek légszomja és légzési zavara van a legkisebb mozgáskor is (házimunka, beszéd, telefonálás)
 • ha mellkasi nyomást érez
 • vért köhög fel
 • sápadt, kék az ajka
 • ha az oximéter ismételten 92 százalék alatti értéket mutat, a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőnek pedig 88 százalék alá süllyed ez az érték
 • elájul, zavart
 • eszméletét veszti


A karantén befejezése után

 • hívja fel kezelőorvosát
 • tájékoztassa minden tünetről (köhögés, gyengeség stb.)
 • a további teendőket – a betegség lefolyásának súlyossága szerint – az orvos határozza meg.
   
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.