Egészség

Miért fáradt mindig ez a gyermek?

Gyermeke nehezen ébred reggelente, és egész nap fáradt? Mielőtt aggódni kezdene, vegye szemügyre, mit eszik csemetéje! A tanév vége felé egyre több a kimerült, kedvetlen gyermek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. július 8. 10:00

Gyermeke nehezen ébred reggelente, és egész nap fáradt? Mielőtt aggódni kezdene, vegye szemügyre, mit eszik csemetéje!

A tanév vége felé egyre több a kimerült, kedvetlen gyermek. Reggel alig lehet őket kikönyörögni az ágyból, napközben nem tudnak koncentrálni az iskolában, este pedig sokszor már a játékhoz sincs kedvük. A legtöbb szülő ilyenkor „nyüstölni“ kezdi a gyermekét, és fogalma sincs róla, hogy a megoldás kulcsa az ő kezében van.

A titok nyitja a reggeli

A gyermekek fejlődésben lévő szervezetének különösen sok energiára van szüksége a mindennapi tevékenységekhez. Ha nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, a felnőttekhez hasonlóan rajtuk is jelentkeznek a fáradtság jelei: a levertség, a fáradékonyság és a figyelmetlenség. Tudni kell, hogy a fáradtság nem betegség, és kiegyensúlyozott táplálkozással a tünetek hatékonyan orvosolhatók. Ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit eszik gyermekünk! Az egész napos teljesítményt a reggeli étkezés nagyban befolyásolja. Tanulmányok igazolták, hogy a reggelit elmulasztóknál lényegesen kevesebb fehérje, telítetlen zsírsav, vitamin és ásványi anyag jut a szervezetbe, mint azoknál, akik rendszeresen reggeliznek. Egy amerikai kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges, választékos reggeli megnöveli a gyermekek teljesítőképességét: energikusabbak, az órákon jobban koncentrálnak, általában jobb osztályzatokat kapnak, egész délelőtt frissek maradnak szellemileg.

Egyszerű és tápláló

Az ideális reggeli elkészítése nem nagy fáradtság! Elegendő egy szelet margarinnal megkent – lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült – kenyér megpakolva idényzöldségekkel. A kenyér és a zöldségek biztosítják az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat. A jó minőségű növényi olajból készült margarin gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek fontosak a szervezet működéséhez, valamint energiaforrásként is szolgálnak. Hiányuk esetén nem megfelelő a gyerekek fejlődése, mivel azok egyes hormonok alkotói is egyben. Emellett fontos szerepük van a sejtfelépítésben, az immunrendszer működésében, a különböző anyagcsere-folyamatokban, vagyis a szervezet egészséges működésének szabályozásában. Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz, a bőr épségének fenntartásához, illetve a növekedéshez, a D-vitamin a csontképződéshez szükséges, az E-vitamin pedig a szervezetben keletkező káros szabad gyökök semlegesítésében játszik szerepet. A fentiekből kitűnik, hogy a tápláló reggelivel egyszerre két legyet üthetünk egy csapásra: energiát adunk gyermekünknek a mindennapokhoz és egyben biztosítjuk neki a növekedéshez szükséges „üzemanyagot”.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?