Egészség

Mi a különbség a férfi és a női agy között?

A nemek közötti jogegyenlőségért kiáltók mind több országban kényszerít ki a nők javát szolgáló törvényeket, amelyek jogot biztosítanak nekik olyasmikhez, amiket ott korábban nem tehettek meg. A teljes siker még messze, de már pislákol a remény....
Csibrányi Zoltán

2021. június 1. 11:32

agy
- Fotó: pixabay

Van valami, ami az egyenjogúság kérdéskörével nem mosható össze. A nők és a férfiak agyában vannak tudományosan igazolt különbségek. Ezek közül gyűjtöttünk csokorba néhányat.

A testtel együtt nő az agy is

A nők agyának súlya és térfogata kisebb a férfiakénál. Ám ez csupán abból adódik, hogy a férfiak testsúlya többnyire nagyobb és magasabbak is. Kutatások támasztják alá: a testtel együtt nő az agy is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a férfiak okosabbak lennének. Az elefánt agya is sokkal nagyobb, mégsem okosabb az embernél.

A 2017-ben közzétett adatok szerint a tekervényes agykéreg a nőknél vastagabb, az alatta levő részek pedig a férfiaknál nagyobbak. Ám ha gondolataink központját még alaposabban vizsgálták, kiderült: a vizsgált 68 területből csak 14 volt nagyobb a férfiaknál, 10 meg a nőknél. Ennek alapján a férfiak és a nők agya hasonlónak tekinthető.

Magyar kutatók 2017-ben arra a megállapításra jutottak, hogy a nőknél a két agyfélteke között több a kapcsolat, és ez jobban is működik. Néha a nőknél kapcsol be vagy ki az agy valamely része, máskor a férfiaknál. 2005-ben holland kutatók kiderítették: orgazmuskor a férfi agy jutalomközpontja (örömközpontként is ismert) kapcsol be, míg a nőknél nem mutatkozik aktivitás, de náluk ilyenkor nem működik az agy félelemért és szorongásért felelős része. Színlelt kielégülés esetén viszont aktivizálódik a tudatos cselekvésért felelős agyterület.

Gyorsabban öregszik

Vajon az életkor előrehaladásával kimutathatók az agyban eltérések? A Science of Learning oldalain 2019-ben közölték azt a tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy három- és tízéves gyerekek agyát mágneses rezonanciával vizsgálva bebizonyították: nincs különbség a lányok és a fiúk agyának fejlődése között, még a matematikai képességeiket tekintve sem. Kiderült az is, hogy a férfiak agya gyorsabban öregszik, mint a nőké, közel két és fél évvel öregebbnek tűnik. Ezzel szemben a nők agya közel négy évvel fiatalabbnak bizonyult az anyagcsere-folyamatok mérései alapján.

Ki vezet az empátiában?

Valamiben a férfiak ügyesebbek, másban a nők. Adott időben elvégzendő egyetlen feladat esetén a férfiak teljesítenek jobban, az egyszerre több feladat végrehajtásában viszont a nők jobbak. Ők általában jobban figyelnek arra, akivel éppen beszélgetnek, és jobbak a szociális empátia területén is. A hosszútávú memória terén is legyőzik a férfiakat. Tovább emlékeznek az arcokra. A férfiak viszont a mozgató és érzékelő szervek összehangolásában jobbak, következésképpen gyorsabban reagálnak a váratlan helyetekre, ugyancsak jobbak a térérzékelésben, könnyebben tájékozódnak és ezért kisebb eséllyel tévednek el, ami abból fakad, hogy nem a körülöttük lévő látványt akarják megjegyezni, hanem önmagukat helyezik el az őket körülvevő térben. Ez is mind az agytól függ.

Nincs ok a lenézésre

Négyszáz egyetemista bevonásával végeztek húsz éven át tartó felmérést arról, vajon a férfiak vagy a nők beszélnek-e többet. Állítólag nincs nagy különbség. Az említett kutatók munkája révén igazolt különbségek nem adnak okot arra, hogy a férfiak lenézzék a nőket, sem arra, hogy a nőknek fel kelljen nézniük a férfiakra. Régen elfogultság övezte a férfiakat. És miközben önmagukat magasztalták, a nőkről lealacsonyítóan vélekedtek. Ez ma már a Föld mind több részén nincs így. A józanul gondolkodók belátják, nem is érdemes keresni, hogy miben más a férfi és a nő. Tény, hogy a fajfenntartás miatt mindenképpen különböznünk kell egymástól, s a biológiai különbözőségek is eltérő agyműködést kívánnak. Ám a létező, de minimális különbségek ellenére vagy épp azok segítségével és a jóval több hasonlóságnak hála képesek jól együttműködni. A hétköznapokban (ha nem agykutatók vagyunk) nem agyunk különbségeit kell keresni, hanem azt, hogy a másik nem képviselőjével miként tudunk jól működő egészet alkotni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
infláció

Egyre gyorsabban nőnek az árak

komárom

Nincs szó a komáromi kórház átminősítéséről

a

Szijjártó: Június 24-én jöhet a határnyitás

v

A Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás is zöldbe borul a jövő héttől

rendőrség

4 euró miatt verte meg az anyját

rendőrség

15 év börtönre ítélték a férfit, aki meggyilkolta, majd megette az édesanyját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.