Méltányos ellátást minden rákbetegnek!

rák k

A rák napjainkban az egyik fő halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020- ban 10 millió ember halt meg valamilyen rákfajtában, és az előrejelzések még ennél is rosszabbak. Az európai tájékoztató rendszer szerint (European Cancer Information System) évente 2,7 millió európainál diagnosztizálnak rákot, és 1,3 millió belehal. Ha nem történik semmi, 2040-ig 3,24 millióra emelkedik a diagnosztizált esetek száma.

Szlovákiában évente 40 000 új pácienst regisztrálnak. Daganatos betegségek miatt minden második páciens kórházi kezelésre szorul. Nálunk az európai átlag felett van a rák előfordulása, főleg a prosztata-, a mell-, a vastagbél- és végbél-, valamint a tüdőrák miatt.

A „legjobbak” között

„A halálozást tekintve az országok listájának élvonalában vagyunk. Ezért a Rákellenes Liga rendszeresen ingyenes projekteket dolgoz ki a betegeknek és családtagjaiknak, igyekszik felvilágosítást végezni a megelőzés terén. Arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon” – mondja Eva Kováčová mérnök, a liga ügyvezető igazgatója.

Nemrég volt a rák elleni küzdelem nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) sürgette: el kell érni, hogy a világon sehol ne ne legyenek különbségek a daganatos betegek ellátásában, mindenki méltányos ellátást kapjon, és erre konkrét intézkedéseket is ajánl. Elsősorban az ausztrál, a brazil, a kínai, a hongkongi, a kenyai, a libanoni, a japán, a jordániai, az indiai, a malajziai, a mexikói, a nigériai, a portugál, a délafrikai, a svéd, a török és a brit tapasztalatokból indult ki.

Óriási különbségek az országok között

„A kezelésben mutatkozó különbségek feltárják az akadályokat, amelyek a világ egyes országaiban mutatkoznak. Ezeknek szociálisgazdasági, kulturális, etnikai, földrajzi okai vannak” – mondja Jeff Dunn professzor, az unió elnöke. A daganatos megbetegedés Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Az International Agency for Research on Cancer becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel. A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, ha a megelőzésre, az egészséges(ebb) életmódra, a korai felismerésre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára helyeznénk a hangsúlyt!

Az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek, valamint a folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Jelenleg a daganatos betegek mintegy kétharmada több mint öt évig él a diagnózis felállítását követően. A becslések szerint több mint 12 millió ráktúlélő van már Európában.

Korai stádiumban könnyebb a kezelés

Talán éppen ezért is az ESMO (European Society for Medical Oncology) szakértői konszenzusnyilatkozatot tettek közzé a ráktúlélő-ellátás és kutatás támogatásáról Európában. A vizsgálatok talán legfontosabb megállapítása, hogy a korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye, tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés nemcsak a közvetlen betegségkilátásokra van hatással, hanem hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett túlélését, életminőségét.

A ráktúlélők heterogén csoportot alkotnak, mivel különböző rosszindulatú daganatos betegségekben szenvednek, így eltérő kezelési tervek és prognózisok jellemzik az egyes betegeket. Nagyjából 15 százalékra teszik az általános kockázatát annak, hogy a daganatos betegséget valamikor egy másik, az elsőtől független rák követ.

A szakmai közlemények alapján a kiújulásnak nagyobb az esélye a gyermekkori rákokban, a Hodgkin-limfómában, a glioblastomában, a húgyhólyag- és hasnyálmirigyrákban szenvedőknél, valamint minden olyan daganatos megbetegedésben, amit dohányzás okozott.

Az adatok azt sugallják, hogy a diagnózis felállításakor és a túlélés során az egészségtelen magatartásformák – beleértve a súlygyarapodást, a dohányzást, a fizikai inaktivitást és az alkoholfogyasztást – kapcsolatban állhatnak a megnövekedett második primer tumorok és a társbetegségek, a kiújulás, a rákhoz kapcsolódó mellékhatások kialakulásával, az életminőség romlásával és az általános halálozási kockázattal.

Életmód és lelki tényezők

Tehát a másik kulcsfontosságú üzenet a már sokat emlegetett egészséges életmódra (a súlygyarapodás kerülése, a dohányzás elhagyása, a fizikai aktivitás bevezetése és az alkoholfogyasztás kerülése) történő áttérés, amit sohasem késő elkezdeni!

Van még egy nagyon komoly kihívás: a lelki tényezők. A ráktúlélők legalább 40%-a jelentős pszichológiai problémákat tapasztal, amelyek gyakran kísérik és súlyosbítják a fizikai állapotot. Mindeközben ezeket az aggodalmakat gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik, a ráktúlélők több mint 15%-a legalább 10 évvel a rákbetegség után is még pszichológiai gondokról számolt be. Ennek elkerülésében hatékonyan segíthetnek a betegszervezetek és az érintettek társszervezetei.

(lpr, mdc, kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?