Késik a tüdőrák kezelése

tüdőrák

Az általános orvosok és a tüdőgyógyászok közösen próbálnak tenni azért, hogy a tüdőrákban szenvedő beteg minél előbb megkapja a szükséges kezelést. Intenzíven együttműködnek és új szabályokat dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy meghatározzák az utat, amit a betegnek az általános orvostól a tüdőgyógyászig meg kell tennie. Nem várnak az országos szűrőprogram elindítására – minden beteg érdekében megteszik az első lépést. Abból indulnak ki, hogy a betegséget minél korábban diagnosztizálni és kezelni kell.

Tény, hogy Szlovákiában a tüdőrákban szenvedő betegek 70 százaléka már csak előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz. Az általános orvosok és tüdőgyógyászok szerint a helyzet riasztó, s megjegyzik, hogy Szlovákiába még mindig nem indították el a tüdőrákszűrő programot.

A terápia is drágább

Ha késői stádiumban kezdik el kezelni a tüdőrákot, akkor nemcsak romlanak a gyógyulás esélyei, hanem a terápia is drágább. Szerintük rendkívül fontos, hogy a daganatot mielőbb megtalálják és minél előbb megkezdjék a kezelést.

Az országos szűrőprogram hiányában az általános orvosok és a tüdőgyógyászok közös projektet dolgoztak ki a betegek érdekében, amelyben pontosan leírják a diagnosztikai és kezelési eljárást. Pontosan meghatározzák, mit kell tennie az orvosnak, ha például a beteg arra panaszkodik, hogy régóta köhög. Ugyancsak meghatározzák a kockázati tényezőket, amelyeket az általános orvosnak figyelnie kell a tünetmentes betegeknél is.

„A tüdőrák esetében az idő rendkívül fontos szerepet játszik. A korai felismerés korai kezelést feltételez, biztató sikerrel. Nem törvényszerű, hogy a korai stádiumban tünetei vannak a betegnek, és sokszor más betegségek diagnosztizálásakor, esetleg balesetkor fedezzük fel a tüdőrákot” – magyarázza Dr. Monika Palušková, a Szlovákiai Általános Orvosok Társaságának elnöke.

2000 halálos áldozat

Szlovákiában évente több mint 3000 új tüdőrákos esetet jegyeznek, 2000-en belehalnak, ez több mint a mell- és vastagbélrákban elhunytak száma összesen. A tüdőrák nem kis mértékben sújtja a produktív korban lévőket. „A tüdőrák első tünete a hosszan tartó és krónikus köhögés, a véres köpet, a légszomj, a fáradtság, a mellkasi fájdalom. Az első tünetektől számítva 160 vagy még több nap telik el, míg a beteg kezelése ténylegesen megkezdődik” – egészíti ki Dr. Michal Šenitko tüdőgyógyász.

Az áttétes tüdőrákban szenvedők 10 százaléka él csak öt évnél tovább. Ha korán ismerik fel a betegséget, ez az arány 60 százalékra emelkedik. „Az embereket jobban kell tájékoztatni a tüdőrák kockázati tényezőiről, gondot kell fordítani a megelőzésre és a korai felismerésre már az általános orvosánál, aki gyanú esetén azonnal tüdőgyógyászhoz küldheti a beteget, mégpedig a már elvégzett alapvető kivizsgálások eredményeivel” – mondja Dr. Ivan Solovič, a Szlovák Pneumóniai és Ftizeológiai Társaság elnöke.

Várjuk a szűrőprogramot

„A szűrőprogram előnye, hogy korai stádiumban derít fényt a tüdőrákra vagy esetleg még azelőtt, mielőtt a betegség kialakul. A betegnek így nagyobb az esélye a sikeres kezelésre” – mondja Palušková, hozzátéve, hogy Szlovákiában egyre több a későn diagnosztizált tüdőrák, és évente több száz ember hal meg feleslegesen. A közös kezdeményezés célja, hogy a beteg a kezelőorvostól minél gyorsabban szakorvoshoz jusson. „El kell érni, hogy például a hosszú ideje köhögő páciens az általános orvos rendelőjéből a szükséges kivizsgálások eredményeivel mielőbb tüdőgyógyászhoz kerüljön” – mondja Solovič. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a régen köhögő betegek 70 százalékánál még a röntgent sem végezték el.

Út a kezelésig

„Meg kell határozni az utat, amit az ilyen beteg esetében követni kell. Aki régen köhög, röntgenre kell küldeni, a tünetmenetes beteg esetében pedig meg kell határozni a kockázati tényezőket, amit az általános orvosnak figyelnie kell. Hangsúlyozni kell, ez a projekt addig tart, amíg nem indul el a tüdőrákszűrő program” – teszi hozzá Palušková.

A tüdőgyógyászok és általános orvosok közös kezdeményezése egyedülálló lehetőség arra, hogy meghatározzák a tüdőrákban szenvedő beteg útját a kezelésig. Ez a kezdeményezés egyedülálló a szlovák egészségügyben. „Ha egy hónappal késik a tüdőrákban szenvedő beteg kezelése, 10 százalékkal megnő az elhalálozás kockázata, így ez a kezdeményezés évente több száz ember életét mentheti meg” – teszi hozzá Dr. Michal Šenitko.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?