Itt a kullancsszezon!

kullancs

Nemcsak csípéssel, hanem úgyis bekövetkezhet a fertőzés, hogy az ember nem pasztörizált tejet vagy tejterméket fogyaszt. Ez a magyarázata annak, hogy miért fordul elő egész évben kullancs okozta agyhártyagyulladás Szlovákiában.

MINÉL ELŐBB TÁVOLÍTSUK EL A VÉRSZÍVÓT!

• Használjunk kullancseltávolító csipeszt. Az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban kiszedjük az élősködőt! Ha már kirándulás közben észrevesszük az állatot, akár ott rögtön is kiszedhetjük!

• A fej végénél, a befurakodott  kullancs  tövénél  fogjuk meg az élősködőt, és tekergetés nélkül húzzuk ki a csipesszel, de tépjük, ne mozgassuk oldalra. Az a legfontosabb, hogy ne sérüljön meg.

• Ne tegyünk rá olajat, mert ilyenkor fulladozni kezd és a megemésztett vért visszaöklendezi a sebbe. A kullancs egész testét el kell távolítani.

• Az eltávolított kullancsot soha ne dörzsölje szét. Dobja a vécékagylóba és azonnal húzza le, esetleg tegye külön zacskóba és dobja a szemétbe vagy ragasztószalaggal rögzítse, így dobja a szemétbe.

• Ha kiszedtük a kullancsot, fertőtlenítsük a csípés helyét! Alkoholt vagy jódot alkalmazzunk. Fertőtlenítse a csipeszt és a felületet, amit a kullancs váladéka ért, majd alaposan mosson kezet.

• Ha nem sikerült eltávolítani az egész kullancsot, forduljon orvoshoz. Jegyezze fel a csípés időpontját és helyét.

• Figyelje, nem vörösödik-e ki a csípés helye, nincs-e láza, izomfájdalma, fejfájása, ízületi fájdalma. Ha igen, forduljon orvoshoz.

Érdekes

Az emberre legveszélyesebb kullancsfaj főleg márciusban ébredezik, ám az enyhe telek után már ez sem szabály. Védekezni ellene oltással már télen kell. Annál is inkább, mert az elmúlt 60 év alatt a múlt évben volt a legtöbb kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladás eset – meghaladta a 200-at –, ami tartós következményekkel vagy halállal végződhet.

AZ OLTÁS EGYÉVES KORTÓL AJÁNLOTT

Elsősorban azoknak:

• akik olyan vidéken élnek, ahol kullancs okozta agyhártyagyulladás fordul elő

• sok időt töltenek a szabadban – kerékpározók, halászok, gombászok, kertészek

• nem pasztörizált tejet vagy tejterméket fogyasztanak (főleg juh- és kecsketejet).

(npz-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?