Egészség
Illusztrációs felvétel - Shutterstock-felvétel

Így éljük túl a csokinyuszis és a sonkás-tojásos húsvétot

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 27. 19:37

Az ünnepek sokak számára a véget nem érő falatozást és a megszokott étrend vagy diéta felrúgását jelentik. A húsvéti ünnepeket is túl lehet azonban élni anélkül, hogy túlennénk magunkat. A kérdés csak az: hogyan?

1. Csak keveset kérjünk, ha valamit ki szeretnénk próbálni. Lehet az húsvéti étel, desszert vagy aperitif, ha csak egy kicsit fogyasztunk belőle, és lassan, az ízét élvezve isszuk meg vagy esszük meg, sokkal jobban járunk. A kíváncsiság kielégítéséhez nincs szükség nagy falatokra vagy kortyokra. 

2. Az alkoholból származó kalória sajnos meglátszik. Ha van valamilyen kellemes étel is a közelben, ne pazaroljuk alkoholra azt a kalóriamennyiséget, amelyet még bevihetünk a szervezetünkbe. Olyan italt válasszunk, ami kevés kalóriát tartalmaz. A citrommal ízesített szóda vagy ásványvíz például kitűnő. A nem édesített tea, kávé, diétás üdítő sem rossz választás. 

3. Pihenjünk a húsvéti ünnepek alatt, amennyit tudunk. Az érzelmi stressz és a szorongás helytelen evési szokásokhoz vezet. 

4. Folytassuk a mozgást! A húsvéti ünnepek idején is menjünk el futni, mozogjunk, ahol lehet. Ez nemcsak stresszcsökkentésre kiváló, hanem arra is, hogy a fogyasztott kalóriamennyiséget ledolgozzuk. 

5. Tartsuk be a szabályt, hogy mindenből keveset eszünk – az adagok legyenek kicsik. Nem olyan nehéz, nem kell például enni minden fogásból. A maradékokat pedig jobb másnap elfogyasztani. 

6. Mindig kielégítőbbek a jobb választások! Ha odafigyelünk egészségünkre, tudjuk, miből mennyit érdemes ennünk – azaz hogy nekünk mi tesz jót: a zsírszegény ételek, a magas rosttartalmúak vagy a tápanyagokban gazdag változatok. 

7. Hozzunk magunkkal ételt! Ha valaki nem szeretne eltérni saját étkezési szokásaitól, saját maga által készített élelmiszerekből is ehet, amelyek alacsonyabb zsírtartalmúak és kevésbé kalóriadúsak. 

8. Nagyon jó ötlet a hizlalóbb összetevőket alacsony kalóriaértékűre cserélni a megszokott ételekben. Mindenből használjuk a zsírszegény változatot, készítsünk alacsony kalóriatartalmú öntetet, vagy az egész tojás helyett használjunk csak felet. 

(napidoktor.hu)
 

2018. március 27. 11:45

Nem mindig a szív a hibás a mellkasi fájdalomért
Önnek ajánljuk