Hogyan leplezzük le a hazugokat?

hazug k

Léteznek olyan emberek, akik igen jártasak abban, hogy észrevegyék, ha hazudnak nekik. Ehhez a képességhez észre kell venni olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az illető nem őszinte, például megváltozik a viselkedése, vagy túl sok részlettel szolgál.

Bár sok tanulás és tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki professzionális szinten vegye észre a hazugságokat, egy átlagember is belekóstolhat ebbe a szakmába: az első néhány lépés nem is olyan nehéz.

Keressen lehetetlen mozzanatokat

Ha hazugságra gyanakszunk, keressünk olyan pontokat, amik nem történhettek meg. Vannak olyan természetes reakciók, amelyek bizonyos helyzetekben mindenképpen bekövetkeznek. Aki lövést hall, automatikusan a zaj irányába néz. Aki pedig ezt tagadja, az hazudik.

Kérdezzen váratlanul

Az emberek körülbelül 4%-a nagyon jól hazudik. Amikor a hazugságot tervezzük, bonyolult hálót szövünk, egy jól átgondolt hazugsággon nehéz rajtakapni az embert. Jó módszer hát, hogy olyat kérdezünk hirtelen, amire nem számít, ezzel talán sikerül összezavarni.

Hasonlítsuk a viselkedést a megszokotthoz

A hazugság egyik legfontosabb jele a viselkedés megváltozása. Figyelmeztető, ha egy nyugodt ember izgatott, vagy egy általában szorongó ember különösen nyugodt. A megoldás: hasonlítsuk az illető viselkedését ahhoz, amit megszoktunk tőle. Ha furcsán viselkedik, akkor van valami a füle mögött.

Keresse a nem őszinte érzelmeket

A legtöbb ember nem tud mosolyt színlelni. Az időzítéssel van hiba, túl sokáig tart, vagy más mimikákkal keveredik. Van, hogy a mosolyba harag vegyül, ez onnan látszik, hogy az ajkak vékonyabbak és kevésbé teltek, mint egy őszinte mosolynál.

Figyelje a saját érzéseit

Az emberek legtöbbször benyomásokról vagy női megérzésekről beszélnek, de valójában a hazudó ember elnyomott érzelmeit észlelik. Ha nem látunk semmit, de úgy sejtjük, hogy hazudnak nekünk, az nem megérzés.

Bízzon az emberekben

Általában mi döntünk arról, hogy milyen hozzáállással éljük az életünket. Ha gyanakvóak vagyunk, nem lesz kellemes az életünk, de nem vernek át sokszor. Ha bízunk az emberekben, sokkal boldogabbak leszünk, de sokszor csőbe is húznak. Szülőként vagy barátként sokkal érdemesebb bízni, mint gyanakodni.

Figyeljük meg a mikroérzelmeket

A mikroérzelmek olyan apró gesztikulációk, amelyek nem tartanak tovább egy huszonötöd-másodpercnél. Ezek elnyomott érzelmekről szólnak. Ha egy boldognak tűnő ember valójában ideges valami miatt, az arcán futó pillanatokig harag jelenhet meg. Attól függően, hogy félelem, düh vagy irigység bántja, ezek az érzelmek megjelennek az arcán. Csak észre kell venni őket: az emberek 99%-a képes megtanulni, hogy észlelje ezeket a jeleket, már egy óra gyakorlás után.

Keressen ellentmondásokat

Általános szabály, hogy egy nem passzoló hang vagy mozdulat hazugságra intő jel lehet. Akár az is lehetséges, hogy miközben igent mondunk, rázzuk a fejünket. Ilyenkor a mozdulataink ellentmondanak a szavainknak. Az ellentmondás lehet a hang és a szavak, a gesztusok és a hang, a gesztusok és a szavak között, vagy a mimika és a szavak között is.

Vegye észre, ha kényelmetlenül érzi magát az illető

Ha nem tart szemkontaktust a beszélgetőpartnere, az eltér a normális viselkedéstől. A félrenézés, izzadás, szorongás mind a hazugság jele lehet.

Túl sok a részlet

Aki egy kérdésre túl részletesen válaszol, az annak is lehet a jele, hogy sokat gondolkozott a jó hazugságon, és alaposan felkészült arra, hogy kikerüljön a slamasztikából.

Vegye észre, ha igazat mondanak

Fontos azt is észrevenni, amikor igazat mondanak nekünk, az emberek ugyanis igazmondás közben nem tudnak úgy viselkedni, mint akik hazudnak. A hazugság hátterében húzódó igazság választ adhat arra a kérdésre, hogy miért hazudnak nekünk.

Forrás: Psychology Today

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?