Egészség

Ha bevérzik a szem...

A kötőhártya az a szövet, amely szemünk fehérjének átlátszó „bevonatát” alkotja. Kórokozók, allergének is irritálhatják, ami duzzadáshoz, kivörösödéshez, váladékozáshoz vezethet. A kötőhártya-gyulladásnak három fajtáját különböztetjük meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 10. 18:13

Viszket, duzzadt 

A vírusos gyulladás a leggyakoribb, amelyet nevének megfelelően vírusfertőzés okoz. Erősen fertőző, égő érzést, kivörösödést, vizenyős váladékozást vált ki. A bakteriális kötőhártya-gyulladást értelemszerűen baktérium okozza, és rendkívül fertőző. A kivörösödés mellett a okozhatja. Kevesen vannak tisztában vele, de az allergiához köthető szemtüneteket is a kötőhártyagyulladás egyik fajtájának tekintjük. Ebben az esetben a szem viszket, vizenyőssé és duzzadttá válik. A tüneteket hisztaminkibocsátás okozza, ami akkor történik, ha szemünk olyan allergénnel érintkezik, amelyre érzékenyek vagyunk. A másik két típussal ellentétben ez a fajta nem fertőző. 

A tünetek vizsgálata segíthet 

Hogy a három közül melyikben szenvedünk, annak eldöntésében a tünetek vizsgálata lehet segítségünkre. Az allergiás kötőhártya-gyulladás inkább viszketést okoz, mint fájdalmat vagy égő érzést, és általában mindkét szemen egyszerre jelentkezik – gyakran néhány órával vagy akár perccel azután, hogy a látószerv az allergénnel érintkezik. A vírusos, illetve bakteriális kötőhártya-gyulladás esetében viszont általában először csak az egyik szem érintett, majd néhány nap múlva a másik szem is megbetegszik. Érintéssel fertőz, például kézfogással vagy közös törülköző használatával. A tünetek nem jelentkeznek azonnal – a megfertőződés után akár 10 nap is eltelhet, mielőtt tapasztalni kezdenénk őket.

... általában először csak az egyik szem érintett, majd néhány nap múlva a másik szem is megbetegszik.

Mit tehetünk ellene? 

Az allergiás kötőhártya-gyulladás általában kezelhető a szokásos allergiagyógyszerekkel, valamint szemcseppel, a másik két esetben viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy szakember javasolhassa a számunkra leginkább megfelelő gyógymódot. 

Forrás: prevention.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagy port kavart Orbán levele

Remišová és négy másik képviselő elhagyja az OĽaNO-t

Čaputová akkor nevez ki új alkotmánybírókat, ha meglesz a hat jelölt

Halálos balesetet szenvedett egy fiatal motoros a Rozsnyói járásban

Čaputová egyetért a főügyészválasztás módjának megváltoztatásával

Frissítve

Újságírók megfigyelésével kapcsolatban razziázik a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?