Egészség

Gyakran megfeledkezünk a kiegyensúlyozott táplálkozásról

Egy felmérés szerint a szlovákiai és csehországi megkérdezettek több mint a fele elégedett a munkájával, és sportra is tud időt szakítani. Ennek ellenére, minden második megkérdezett gyakran stresszt él meg. Ezek annak az online tesztnek az eredményei, amit 5 hónapon keresztül a Walmark Index Zdravia végzett 25 ezer szlovákiai és 47 ezer csehországi érdeklődő részvételével.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 23. 13:12

- Fotó: Shutterstock

A mozgás különösen napközben nagyon fontos. Serkenti az anyagcserét, segíti megőrizni az optimális testsúlyt, hatására a szervezetben endorfinok szabadulnak fel, s általuk boldogabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat. A sport az immunrendszernek is segít, csökkenti a vérnyomást, növeli az önbizalmat, javítja az alvást. „A mozgás visszaadja az ember belső erejét, megerősíti azokban a helyzetekben, amelyekben korábban nem volt bátor. Mind a test, mind a lélek jó erőnlétben lesz és aktívvá válik tőle” – mondta Soňa Sedláčková edző. Épp a mozgás és a fegyelem, tesz erőssé nemcsak testi, hanem lelki szinten is. Az online tesztből kiderült, hogy minden második megkérdezett stresszben él, és megfeledkezik a kiegyensúlyozott étkezésről. A stressz oldása és az immunrendszer erősítése szempontjából fontos a cink vagy a D-vitamin. Az online tesztből kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 38 százaléka eszik hetente egyszer halat. A férfiaknál ez az arány 45 százalék. Hasonló a helyzet a hüvelyesek terén is: a megkérdezettek fele hetente egyszer sem eszik hüvelyest, a férfiak ebben az esetben is valamivel jobbak. A cseh férfiak 55, a szlovák férfiak 59 százalékának kerül legalább egyszer hüvelyes a tányérjára. Tudni kell, hogy már heti 2-3 haladag is erősíti a szívet. Épp az omega3 zsírsav az az esszenciális zsírsav, amit csak élelemmel tudunk bevinni, mert az emberi test nem képes előállítani. Nemcsak a táplálék és a megfelelő vitaminbevitel fontos a stressz jobb oldására.

Az alvás minősége rendkívüli mértékben hat az energia szintjére, a lelki frissességre és az összpontosító képességre. A felmérés azt mutatta, hogy a férfiak alvása jobb minőségű, mint a nőké. Már napi 6 óra jó alvás hat az általános erőnlétre és a magas BMI kockázatának csökkentésére. A jó minőségű alváson kívül fontos az is, hogy legalább naponta 20 percet szánjunk a nyugodt zenehallgatásra. Zora Inka Groholová életvezetési tanácsadó még azt is javasolja, hogy néhány percig tornázzunk vagy meditáljunk. „A stresszt a mikromeditáció is oldja. Egy percre halkítsa le a telefont, a számítógépet, kapcsoljon ki minden zajt. Üljön kényelmesen, hunyja le a szemét, és tudatosítson mindent, amit abban a pillanatban érez. Összpontosítson a hangokra, a csendre, az ízekre, a testi érzésekre – fáj-e valami, melege van vagy fázik-e, érez-e valamilyen illatot. Tudatosítsa a pillanatot, és legalább egy pillanatig összpontosítson rá. Ilyenkor elég egyszer nyugodtan mély lélegzetet venni, és kifújni a levegőt. Meg fog lepődni, hogy milyen jól fogja magát érezni” – tette hozzá a szakember. (ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?