Egészség

Életet menthet a COPD korai felismerése

A negyedik leggyakoribb halálok. Évente többen halnak meg benne, mint a tüdő- és mellrákban együttvéve. A krónikus obstruktív tüdőbetegségről (COPD) van szó, amely a levegőtől fosztja meg a beteget.
Kovács Ilona

2018. december 10. 18:06

- Fotó: pixabay

Szerencsére meg lehet előzni és kezelni is lehet, de a tüdőn keletkezett elvál tozásokat már nem lehet eltüntetni. Kezdeti stádiumban a szokásos megfázáshoz vagy légcsőgyulladáshoz hasonlít. Nem hirtelen sújtja az embert, mint az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa, hanem lassan, több éven át. „A betegség azért alattomos, hogy olyan tünetei vannak, amelyekhez a beteg hozzászokik” – mondja dr. Helena Liščišinová tüdőgyógyász arra a kérdésre válaszolva, miért kerülnek a betegek orvoshoz már csak az előrehaladott stádiumban. Olyankor a légutak már beszűkültek, kevesebb levegő áramlik keresztül rajtuk. Megfelelő kezelés nélkül a betegség halad előre, és gyógyíthatatlan elváltozásokat okoz a tüdőn.

A légszomj figyelmeztet

A kezdeti tünetek enyhék. A légszomjat a beteg úgy próbálja elkerülni, hogy kevesebbet mozog, a krónikus köhögést és a nyákképződést a dohányos ember ismert köhögésének tartja. Súlyos tünetek a későbbi stádiumban jelentkeznek, amikor a tüdő már nagyon károsodott. A betegek több mint fele ilyenkor már a középső stádiumban van, és a tüdő teljesítménye kevesebb mint 60 százalék. Ilyenkor már az öltözködés is nehézséget okoz, nem beszélve a lépcsőzésről. A beteg légszomjjal küszködik, köhög, fáradt, kékes a bőre.

„Az állandó gyulladás következtében nemegyszer szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség és csontritkulás, vérszegénység alakul ki. A betegek 40 százaléka depres?szióban szenved” – figyelmeztet dr. Marta Hájková, az egészségügyi minisztérium pneumológiai és fiziológiai főszakértője.

Míg 1990-ben a COPD világviszonylatban a hatodik leggyakoribb halálok volt, ma már a 4. helyen van, 2020-ban pedig már a 3.-on lesz. Ez az egyedüli betegség, amelynek előfordulása a fejlett országokban állandóan nő. Szlovákiában a betegek száma 80 000-re tehető, legtöbb az Eperjesi és a Kassai kerületben, legkevesebb a Pozsonyi kerületben van.

Egyre több a fiatal beteg

Elsősorban a 60 év felettieket sújtja: a betegek 54 százaléka 65 évnél fiatalabb. Régen csak a férfiak betegsége volt, ma már ugyanolyan mértékben érinti a nőket is. „Ez a jelenség egyrészt azzal magyarázható, hogy megnőtt a dohányzó nők száma, továbbá azzal, hogy a nők légutai érzékenyebben reagálnak a füst káros hatásaira” – magyarázza dr. Helena Liščišinová. Becslések szerint a betegek 30-70 százaléka nem tud betegségéről, tehát nem is kap kezelést. Rendkívül veszélyes a tünetek hirtelen jelentkezése intenzív köhögési roham formájában, ami életveszélyes lehet, és gyakran kórházi kezelést igényel.

Az esetek 80 százalékát a dohányzás okozza. A nikotinfüggőséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális pandémiának nevezte. A népesség 15 év felett részének egyharmada dohányzik, és 10 dohányos közül kilenc még a 18. életév betöltése előtt rágyújt. Ez a magyarázata annak, miért nő a fiatal betegek száma. „Minél korábban kezdenek a fiatalok dohányozni, az egészségi következmények annál katasztrofálisabbak lehetnek. Sokkal korábban fenyegeti őket a korai halál, a szívinfarktus, a tüdőrák, az érelmeszesedés, mint a felnőtt dohányosokat” – figyelmeztet a szakember.

Gyógyíthatatlan, de...

A COPD nemcsak az ember egészségi állapotát befolyásolja, hanem mindennapi életét, családja, hozzátartozói életét is. Bár nem lehet meggyógyítani, a korai diagnózis és a kezelés több évvel meghosszabbíthatja az életet, ha a beteg együttműködik az orvossal és betartja a kezelés szabályait. Mivel a betegség okozta károsodást nem lehet helyrehozni, minél előbb kerül a beteg szakember kezébe, annál jobbak a kilátásai. „A kezelés célja a tünetek enyhítése, az egészségi állapot javítása, a betegség előrehaladásának megfékezése és a halandóság csökkentése” – mondja dr. Marta Hájková. Tehát nem a kezelés hozzáférhetetlensége az oka annak, hogy oly sokan halnak meg ebben a betegségben, hanem az, hogy későn diagnosztizálják, és a beteg nem működik együtt az orvossal.

„A korai felismerés és a megfelelő kezelés késleltetheti a szövődmények kialakulását, enyhítheti a tüneteket, csökkentheti a kórházi kezelések számát, és pozitívan befolyásolhatja a betegség lefolyását” – tette hozzá a szakember.

A kombinált gyógyszer előnye

A COPD gyógyszereinek többsége úgy hat, hogy be kell őket lélegezni. Ma már többféle inhalátor van, aminek köszönhetően az alkalmazás egyszerűbb és pontosabb. A kezelés alapját azok a gyógyszerek képezik, amelyek elernyesztik és kitágítják a légzőszervek izomzatát. Legmodernebbek azok a kombinált preparátumok, amelyek két különböző hatásmechanizmusú anyagot tartalmaznak. A legújabb preparátum pedig három hatóanyagot tartalmaz. A kombinált gyógyszert 24 óra alatt csak egyszer kell alkalmazni. Gyorsan hat és jelentősen enyhíti a tüneteket, az állapot rosszabbodásának veszélyét. A tanulmányok szerint lelassíthatják a tüdőfunkciók romlását és csökkenthetik a halál kockázatát.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?