Egészség

Csökkenti a szieszta a vérnyomást

A naponta szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit – állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 18. 14:00

„A délutáni alvás, úgy tűnik, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások. Például a só- és az alkoholfogyasztás mérséklése 3-5 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást” – mondta a tanulmány társszerzője. A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét. A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. Ráadásul minden 60 percnyi napközbeni alvás 3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. Ez a felfedezés fontos, mert egy 2 higanymilliméteres vérnyomáscsökkenés 10 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus kockázatát. A sziesztát könnyen be lehet illeszteni az életmódba, nem jár semmilyen költséggel. Ugyanez a kutatócsoport már kimutatta, hogy magas vérnyomásúak számára, akik sziesztáznak, kevesebb vérnyomáscsökkentőt kell felírni. (egeszsegkalauz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?