Egészség

Csak minden ötödik beteg érdeklődik az olcsóbb gyógyszer iránt

Minden ötödik szlovákiai lakos azt a gyógyszert váltja ki, amit az orvos írt fel vagy ajánlott neki. Ez a végkövetkeztetése annak a felmérésnek, amelyet a Lieky s rozumom projekt végeztetett.
Kovács Ilona

2019. július 2. 18:00

A Betegek Jogvédelmi Szövetsége ezzel a projekttel próbálja a pácienseket megtanítani a biztonságos gyógyszerszedésre, továbbá arra, hogy pénz takarítsanak meg a gyógyszerek kiváltásakor. Bár nem kevés pénzt költünk a gyógyszerekre, az embereket nem nagyon érdekli az olcsóbb alternatíva. A 2muse ügynökség által végzett felmérés, amelybe 1012 páciens kapcsolódott be, megmutatta, hogy a generikus gyógyszerek használatát tekintve még mindig óvatosak vagyunk, és ragaszkodunk az orvos által felírt vagy javasolt gyógyszerhez. A megkérdezettek harmada egyáltalán nem ismeri a generikumokat, és még azután sem hajlanak erre az alternatívára, amikor elmagyarázzák nekik a lényeget. 

Jó tudni, hogy a generikum az eredeti gyógyszer teljes értékű alternatívája. Az eredeti gyógyszerek általában 20 évig úgynevezett szabadalmi oltalom alatt állnak. Ennek lejárta után más gyógyszergyártók olyan saját gyógyszerrel jelentkezhetnek a piacon, amelyeknek ugyanaz a hatóanyaga, mint a már említett eredeti gyógyszernek. Ezeket nevezzük generikumoknak. 

„Az eredeti gyógyszereknek bonyolult és költséges toxikológiai és klinikai vizsgálatokon kell keresztül menniük, áruk ezért rendszerint magasabb – magyarázta a két gyógyszer közötti különbséget Jana Danielčáková gyógyszerész, majd hozzátette: – A generikumok gyártási költségei alacsonyabbak, mert olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyeket már egyszer teszteltek. A generikum gyártójának viszont be kell bizonyítania, hogy a gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot, ugyanolyan mennyiségben tartalmazza, és azonos a formája, mint az eredeti gyógyszernek. A generikum gyártójának azt is be kell bizonyítania, hogy ugyanolyan hatásos, mint az eredeti gyógyszer” – tette hozzá a szakember. 

A felmérés szerint a betegek nem nagyon érdeklődnek az olcsóbb generikus gyógyszerek iránt. Csak minden ötödik beteg kérdezi meg a gyógyszerészt, minden negyedik pedig az orvost, hogy a felírt gyógyszernek van-e olcsóbb alternatívája. 

Az előírt gyógyszer olcsóbb generikummal való helyettesítése az egyik lehetősége annak, hogy pénzt takarítsunk meg a gyógyszertárban. „Ám nem minden gyógyszernek van hozzáférhető alternatívája” – figyelmeztetett Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke. Amint hozzátette, minden betegnek más gyógyszer felel meg, ezért jó, ha a változtatást megbeszéljük az orvossal, esetleg a gyógyszerésszel. A hatóanyag ugyan mind az eredeti, mind a generikus gyógyszerben ugyanaz, de a segédanyagok mennyiségét illetően eltérhetnek egymástól. „Nem ajánljuk, hogy a beteg az orvos megkérdezése nélkül kísérletezzen a kezeléssel főleg akkor, ha olyan gyógyszert szed, ami megfelel neki” – tette hozzá Mária Lévyová. 

A kezelés olcsóbb változatának kiválasztásában segít az egészségügyi minisztérium honlapján található lieky setria online gyógyszerkalkulátor. 

Nem ajánljuk, hogy a beteg az orvos megkérdezése nélkül kísérletezzen a kezeléssel...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?