Egészség

Az orvos válaszol az Új Szóban – A fogápolásról, a szájüregi elváltozásokról

Videóbeszélgetés-sorozatunk legutóbbi részében dr. Czakó László egyetemi docenst, szájsebészt faggattuk a fogápolással, az implantátumokkal és a szájüregi elváltozásokkal kapcsolatos gyakori problémákról. A doktor úr olvasóink kérdéseire is válaszolt. Most azokat a válaszokat közöljük, amelyek a beszélgetésből kimaradtak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. július 12. 11:30

Az orvos válaszol az Új Szóban – A fogápolásról, a szájüregi elváltozásokról

Tízéves kisfiam fogsora alatt nőtt egy felesleges foga, amit a fogorvos szerint el kell távolítani. Mennyire veszélyes ez a beavatkozás?

Gyerekeknél gyakori, hogy a természetes fogsor alatt egy felesleges fog nő. Minden attól függ, hogy hol helyezkedik el ez a felesleges fog, és hogy milyen anatómiai struktúrák vannak a közelében. Helyi érzéstelenítéssel ezt a fogat többnyire 10-15 perces műtéttel könnyen el lehet távolítani. Meg kell akadályozni, hogy a fogmaradvány az egészséges fogakat károsítsa, nehogy patológiai elváltozás, gyökérfelszívódás vagy például ciszta alakuljon ki belőle. A beavatkozás könnyen elvégezhető, szövődményei gyakorlatilag nincsenek.

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy néhány fogam mozog. Igaz, fogorvosom már régebben mondta, hogy hajlamos vagyok az ínysorvadásra. Csak nem fognak kihullani a fogaim? Mit tehetnék ellene?

Az ínysorvadás a genetikán alapuló puhaszövet- és csontbetegség. Teljesen nem tudjuk gyógyítani, de lassítani tudjuk a folyamatot, esetleg meg tudjuk állítani. Fontos a rendszeres fogtisztítás, az egészséges táplálkozás, valamint a szájhigiénia, aminek nemcsak a mindennapi fogmosásból és öblögetésből kell állnia, hanem a fogkő és a foglepedék rendszeres eltávolításából, a dentális higiéniából is. Ez mind nagy szerepet játszik abban, hogy a gyulladást minimalizáljuk, és ha van elváltozás, akkor azt minél hamarabb eltávolítsuk. Ha például a szülők korán elveszítették fogaikat, valószínű, hogy a gyerekeknél is előfordulhat az ínysorvadás.

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban 3. - Dr. Czakó László egyetemi docens, szájsebész (VIDEÓ)

2021. július 1. 18:36

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban 3. - Dr. Czakó László egyetemi docens, szájsebész (VIDEÓ)

Nehéz időszakot éltem át az elmúlt hetekben. A számban rákos daganatot találtak. Túl vagyok a műtéten, de sajnos az arcomon látszik a műtét nyoma. Nincs lehetőség arra, hogy ugyanolyan legyen az arcom, mint régen?

Fontos lenne tudni, hogy milyen típusú daganatról van szó, s kapott-e utókezelést a daganat eltávolítása után. Amikor a kemo- vagy radioterápia befejeződik, vannak lehetőségek a korrekcióra. Mi is végzünk csontfeltöltést, csontpótlást, esetlegesen puhaszövet-plasztikát. Az a legfontosabb, hogy a beteg daganat- és tünetmentes legyen, ne legyenek áttétei. Az ön helyében még egy kicsit várnék az esztétikai műtéttel, mert nagyon fontos, hogy a beteg meggyógyuljon. Az esztétika ebben az esetben csak másodlagos probléma. A daganatos betegek esetében az esztétikai műtéteket a biztosító fizeti, de a betegnek tünetmentesnek kell lennie.

Fogorvosom néhány hónapja váratlanul meghalt. Azóta nem voltam ellenőrzésen, mert a környéken alig van fogorvos. Valóban ennyire kevés a szakember Szlovákiában. Pedig csaknem mindent a betegnek kell fizetnie.

Sajnos az orvosegyetemek évente körülbelül 250-300 fogorvost képeznek, ennek az állománynak körülbelül 30-35 százaléka külföldre távozik és a többi fogorvosnak körülbelül a 65 százaléka 55 év fölötti, úgyhogy elöregedőben vannak a fogorvosok. A fiatal fogorvosok főleg a fővárosba vagy nagyobb városokba koncentrálódnak, mert itt erősebb a fizetőképesség, és mert rendszeresebben is járnak az emberek fogorvoshoz. A nagyobb városokban elég fogorvos van, még az ellátás is megfelelő, de vidéken és a szegényebb régiókban kevés a fogorvos. Megoldásként külföldről – Ukrajnából és Szerbiából – hozunk be fogorvosokat, de egyes esetekben megkérdőjelezném a fogászati képesítésük minőségét. A fogorvosok nagy része magánpraxist folytat, és sajnos az fog tudni fogorvost találni, aki meg tudja fizetni.

Cisztát távolítottak el az egyik fogam alól. Attól félek, hogy újra kiújul. Táplálkozással tudnék valamit tenni ellene?

Táplálkozással nem lehet segíteni ezen, mert a ciszta többnyire gyulladásos és csont vagy puhaszövet eredetű. Ha a fog alól távolították el, akkor valószínűleg halott fogból keletkezett az a ciszta. Ilyen esetben nemcsak magát a cisztát távolítják el, hanem a gyökércsúcsot is, amelyből keletkezett. A ciszta és a gyökércsúcs eltávolításával gyakorlatilag megszűnik az irritáció, ami miatt a ciszta keletkezett. Radiológiai vizsgálattal négyhavonta, aztán évente rendszeresen ellenőrizni kell, a ciszta ha jól el volt végezve a műtét, valószínűleg nem fog kiújulni.

A beszélgetésről készült videót ide kattintva tekintheti meg.

(ki)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

palackposta

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

régiófoci

Centenáriumot ünnepelt a légi labdarúgás

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.