Egészség
Illusztrációs felvétel - Shutterstock-felvétel

Az altatók lehetséges mellékhatásai

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 12. 19:10

Sokan szednek vényre felírt altatót, és ezzel kapcsolatban egy sor kérdés fogalmazódik meg a betegekben. Kell-e félnem a mellék­hatásoktól? Hogyan fogom érezni magam másnap reggel? Meg­bízhatók-e ezek a gyógyszerek? Az alábbiakban néhány gyakori problémát sorolunk fel, és azt is, hogy mit tehetünk a megoldá­suk érdekében.

Másnaposság 

Sokakat aggaszt, másnap nem fog-e fájni a fejük, nem szédül­nek vagy émelyegnek-e majd, esetleg nem kelnek-e nehezebben a szokásosnál. Ezek lehetséges, de elkerülhető mellékhatások. Ha az orvos a megfelelő gyógyszert írta fel, és azt az előírt mennyiségben szedjük, nem szabad másnapos­nak lennünk. A régebbi gyógy­szerek, mint pl. a benzodiazepinek inkább okoznak ilyen tüneteket, mert lassabban múlik el a hatá­suk. 

Rászokás, függőség 

A rászokástól való félelem is gya­kori, azonban ez a gond is megol­dódni látszik az újabb típusú gyógyszerek megjelenésével. Ha valaki sokáig szedi az altatókat, azzal elfedheti az álmatlanság va­lódi okát. Sokan azt hiszik, hogy függővé váltak az altatótól, holott csupán nem kezelték az álmat­lanság mögött lévő okokat. 

Visszatérő álmatlanság 

Az altatókról az egyik legfonto­sabb tudnivaló az, hogy hogyan és mikor hagyjuk abba a szedésüket. Ha hirtelen hagyjuk abba, vissza­térhetnek ugyanazok a tünetek, és az alvászavarok is súlyosbodhat­nak. Fontos, hogy csakis az orvos­sal való megbeszélés után és asze­rint hagyjuk el az altatót. 
 

2018. március 12. 17:31

Így úszhatjuk meg a zöld hályogot

Keserű, vegyszeres szájíz 

Az egyik altató csomagolásán fel is tünteti a gyártó, hogy kelle­metlen szájízt okozhat, van, aki­nél szájszárazság lép fel. 

A nemi életre gyakorolt hatások 

Az előírás szerint szedett gyógy­szereknél általában nincs káros mellékhatás, de pl. az egyik altató tizenhatszorosára emeli a melatonin hormon szintjét, mely hatással van a tesztoszteronszint­re is, így változhat a libidó és a menstruációs ciklus. 

Alvajárás, evés, autóvezetés 

Vannak, akik reggel nem emlé­keznek vissza, hogy álmukban járkáltak, ettek, sőt autót vezet­tek. Az evéssel még nem is lenne gond, ha nem hagynák nyitva a gáztűzhelyt. Az alvajárás megle­hetősen ritka, mégis az esetleg ve­szélyes gyógyszereket kötelező fi­gyelmeztetéssel ellátni. 

Kényszeres viselkedés 

Egyes altatók szedésénél előfor­dul szédülés, émelygés, de mel­lékhatásként gyakran lép fel kényszeres szerencsejáték, kény­szeres evés vagy kényszeres szexu­ális szokások. A dopamint tartal­mazó gyógyszerek az agyban a motiváció és a jutalmazás köz­pontjaira hatnak, ezért ajánlatos az ilyeneket szedőket szűrni kényszeres viselkedés szempont­jából. 

A gyógyszerek ára 

Ez ugyan a szó szoros értelmében nem mellékhatás, de mindenkép­pen hátrány. Nem minden gyógyszert támogat egyformán a biztosító, és előfordul, hogy né­hány hónap után olcsóbbra kell cserélni az altatót. 

Más gyógymódok 

Az alvással foglalkozó szakembe­rek szerint a kognitív viselkedés­terápia a hosszú távú alvászava­rok legjobb megoldása. Ráadásul, a tablettától eltérően, olcsó. 
(informed) 
 

Önnek ajánljuk