Egészség

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

Óriási sokk a családnak, amikor a gyereknek daganatos betegséget diagnosztizálnak. A bizonytalanság és a félelem teljesen megbéníthatja a szülőket, testvéreket. Tudniuk kell, hogy a gyógyulás esélye nagy. A legfrissebb adatok szerint a fejlett országokban a daganatos betegségben szenvedő gyerekek 80 százaléka meggyógyul, a fejlődő országokban ez az arány 20 százalék. Szlovákia az első csoportba tartozik.
Kovács Ilona

2020. február 27. 16:14

rákos

Ez egyebek mellett annak is köszönhető, hogy gyermekonkológusaink állandó kapcsolatban vannak a világ neves szakembereivel, gyorsan, akár néhány perc alatt is konzultálni tudnak velük. Amint az egyik hazai szakember mondta, a világ gyermekonkológusainak közössége segítőkész, szolidáris, hiszen a legkisebbekről van szó.

Évente 180 új eset

A rák világszerte a gyermekhalandóság fő oka. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden évben körülbelül 300 000 gyereknél diagnosztizálnak rákot. Európában ez a szám 35 ezer, Szlovákiában pedig 180. A gyerekek esetében a rákszűrés nem hatásos, a sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis. Szlovákiában 3 klinikán kezelnek daganatos gyermekeket: a pozsonyi gyermekhematológiai és -onkológiai klinikán, a kassai egyetemi kórház gyermekonkológiai és hematológiai osztályán és a besztercebányai gyermekonkológiai és -hematológiai klinikán. Nálunk a kis betegek 80-83 százaléka meggyógyul. „Az elsődleges gyógymód a kombinált kemoterápia. A betegek többsége a nemzetközi tanulmányokban ajánlott kezelést kapja. Tavaly április óta Szlovákia a világszerte elismert, a gyermekkori leukémia kutatásával foglalkozó AEIOP/BFM ALL csoport aktív tagja. Videokonf
erenciákon veszünk részt, együttműködünk az amerikai philadelphiai gyermekkórházzal, amely a világon a legsikeresebbek közé tartozik a gyermekkori daganatos betegségek kezelését tekintve” – mondta dr. Alexandra Kolenová, a pozsonyi egyetemi kórház gyermekhematológiai és -onkológiai klinikájának főorvosa és a Deťom s rakovinou nonprofit szervezet igazgatótanácsának elnöke. „Szlovákia jelenleg az akut leukémiában szenvedő gyerekek és serdülők kezelésének nemzetközi protokollja szerint jár el, akárcsak Németország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Csehország, Izrael és Ausztrália. Arról van szó, hogy a betegek testre szabott gyógymódjának alkalmazásával optimalizáljuk és individualizáljuk a kezelést” – tette hozzá a doktornő.

A vérrák vezet...

Világszerte – így nálunk is – a leggyakoribb gyermekkori daganatos betegség a leukémia (vérrák), az agydaganat, a limfómák (a nyirokrendszer rosszindulatú daganatai), a neuroblasztóma (a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata) és a Wilms-daganat (a veséből kiinduló daganat). A leukémia az összes daganatos betegség 30 százalékát teszi ki. Leggyakrabban az akut limfoblaszt leukémiáról van szó. Évente 30 gyereknél diagnosztizálják. A beteg kilátásai nagyon jók. Kombinált kezeléssel hosszú távon a gyerekek 85-90 százalékát meg tudják gyógyítani. Ha a betegség kiújul, a gyógyulás valószínűsége 40-60 százalék.

Kombinált kezeléssel hosszú távon a gyerekek 85-90 százalékát meg tudják gyógyítani.

Minden gyerek és minden eset egyedi, s a gyógyulást több tényező is befolyásolja, mint például a kor, a nem, a vérrákos sejtek száma a diagnózis megállapításának kezdetén, a leukémia fajtája, a központi idegrendszer érintettsége és a leukémiai sejtek genetikai elváltozásai. Fontos tudni, hogy a kezelés első heteiben a rákos sejtek milyen gyorsan reagálnak a kezelésre.

Segítik a családokat

A Deťom s rakovinou nonprofit szervezetet a gyógyult gyerekek szülei és a szakemberek hozták létre. Célja az, hogy minden eszközzel segítsék és járuljanak hozzá a szlovákiai gyermekonkológia megújításához, hogy a szlovákiai gyerekek a fejlett EU-országok feltételeihez hasonló kezelést kapjanak, ami lényegesen megnöveli gyógyulásuk esélyét.

Állandóan emelik a kezelés színvonalát, kellemesebbé teszik a környezetet, amelyben a kezelés zajlik. Az osztály modernizációján kívül a segítség más formáit is alkalmazzák. Elsődleges céljuk, hogy segítsék azokat a családokat, ahol daganatos gyerek van. A Deťom s rakovinou 2016 óta a Childhood Cancer International (CCI) nemzetközi szervezet teljes jogú tagja.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.