Egészség

A lakosság csupán 5 százaléka tud elsősegélyt nyújtani

Ha valaki életveszélyes helyzetbe kerül, amikor minden másodperc számít, jó, ha ismeri és alkalmazni is tudja az újraélesztés szabályait nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 2. 18:36

elsősegély
- Kép: Fotolia

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amikor a gyorsaság, a célszerűség és a határozottság döntő fontosságú. A mentők érkezéséig bizonyos idő eltelik, s ez az életmentés szempontjából sorsdöntő. Az elsősegélynyújtás alapelve: „Minden, amire szükség van: a két kéz.” Ezenkívül elszántság, készség, igyekezet, továbbá bizonyos ismeretek és ügyesség is kell a segítségnyújtáshoz. A mentőszolgálat szerint eredményes elsősegélyt a szlovákiai lakosság csupán alig 5 százaléka tud nyújtani. Egy felmérés szerint viszont van érdeklődés a tudás elsajátítása iránt. Ezt bizonyítja, hogy a szlovákiai lakosság kétharmada szívesen részt venne elsősegély-tanfolyamon, mert többségük nem érzi magát kellőképpen felkészültnek és ügyesnek az újraélesztéshez. A helyzet javítása vezérelte a Media Market Group társaságot, amely a Sanofi társaság támogatásával elsősegély-tanfolyamot rendezett ezúttal az újságíróknak. Reális stresszhelyzetet alakított ki, amely során maga az élet került veszélybe. Az elméleti bemutató után az újságírók a gyakorlatban mutathatták be elsősegélynyújtó képességüket. Fel kellett mérniük a helyzetet, a sérülés fajtáját és mértékét, elsősegélyt kellett nyújtaniuk, és hívniuk kellett a mentőket. A korábban ismert helyzetek mellett az esetleges terrortámadás egészségi következményeit szimuláló esetben is fel kellett magukat találni.

Ezt a részt az Oto Masár profeszszorral való együttműködés eredményeként iktatták be főleg azért, hogy az emberek reagálni tudjanak az aktuális veszélyekre. Az elsősegélynyújtás szabályai is fejlődnek, hiszen az elmúlt években sok minden megváltozott. Az Európai Reszuszcitációs Tanács ötévenként ülésezik. Ez a szerv dolgozza ki az ajánlásokat a a sürgősségi ellátásról. A 2015-ből származó ajánlás például kimondja: a mellkas kompressziója és a mesterséges belégzés 30:2 aránya mellett elfogadott az is, ha percenként 100-szor nyomjuk le a mellkast, természetesen két percig, ha az érintettnél kellőképpen átjárhatóvá tettük a légutakat. Két perc elteltével ellenőrizzük a beteg állapotát, és a helyzet szerint folytassuk az élesztést a mentőszolgálat megérkezéséig.

A laikus elsősegélynyújtást tekintve jó, hogy a tanács ajánlásai egyszerűsödnek, mert így a bajba jutott embernek nagyobb az esélye a túlélésre. Európában évente több ezer szívroham történik közvetlenül az utcán. Ha nincs a közelben senki, aki 1–2 percen belül meg tudja kezdeni az újraélesztést, a betegeknek mindössze 5–10 százaléka éli túl a rohamot vagy kerül ki a kórházból következmények nélkül. Ha azonban szakszerű elsősegélyben részesülne, több mint 60 százalék esélye lenne a túlélésre. Ehhez pedig nem kell kommentár... (kovács)

Önnek ajánljuk
hoki

Januártól új benefit: a sportutalvány

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.