Közélet

Hosszabb ideig kaphatnak támogatást a munkáltatók és az önálló vállalkozók

Pozsony | Jövő márciusig folyamodhatnak anyagi kompenzációért az Elsősegély (Prvá pomoc) projekt keretében a munkáltatók és az önálló keresőtevékenységet folytatók. A kormány szerdán megjegyzéssel jóváhagyta a projekt feltételeinek megváltoztatására vonatkozó javaslatot, három hónappal meghosszabbította a projektet, és a hozzájárulások összege is emelkedik.
TASR

2020. október 29. 09:18

Elsősegély
- TASR-felvétel

A módosító javaslatot a járványügyi helyzet kedvezőtlen alakulása miatt terjesztette elő a munkaügyi minisztérium. Az új feltételek már az idén októberre benyújtott kérvényekre is vonatkoznak.

Azokra a munkáltatókra vonatkozóan, akik megszüntették tevékenységüket vagy be kellett zárniuk a vállalkozásukat, a munkaügyi minisztérium javasolta a munkavállalók célcsoportjának kiterjesztését azokra is, akikkel ez év március 1. után, de legkésőbb ez szeptember 2-ig kötöttek munkaszerződést. A támogatandók körét bővítik, olyan szervezetek és önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO) is kompenzációt kaphatnak, amelyek ez év február 1. után, de legkésőbb szeptember 2-ig kezdték meg működésüket. Az új szabályozás értelmében a járulék a munkavállaló átlagkeresetének 80%-áról a munkavállaló szuperbruttó bérének 80%-ára emelkedik, abban az esetben, ha a munkavállaló akadályoztatva volt a munkavégzésben a munkáltató részéről. Ezenkívül a veszélyhelyzet ideje alatt a munkavállaló az eddigi két hónap helyett egy hónapon át köteles alkalmazni a munkavállalót.

Az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (2. számú intézkedés) esetében a rendelkezés kiterjed azokra is, akik 2020. július 1. óta fizetnek járulékokat. Megszűnik az a feltétel is, hogy az önálló keresőtevékenységet folytató személy nem lehet egyidejűleg foglalkoztatott is. A hozzájárulás összege az egyes kategóriákban a forgalom 1,5-szörös csökkenésének megfelelően növekszik, ebből az összegből levonják az adott naptári hónap nettó jövedelmét. Ha az önálló keresőtevékenységet folytató személy bevétele 20%-39,99% kal csökkent, szeptemberig 180 eurót kaphatott, októbertől a kártérítés összege 270 euróra emelkedik. A 40%-59,99%-os bevételcsökkenés után a kártérítés 300 helyett 450 euró lesz. 60%-79,99%-os csökkenés esetén 630 euró lesz a hozzájárulás, ez az összeg szeptemberig 420 euró volt, a 80%-ot meghaladó bevételcsökkenés kompenzálása az eddigi 540 helyett 810 euróra emelkedik.

A 3 számú intézkedés értelmében a 2020. február 1. után, de legkésőbb szeptember 2-ig létrehozott szubjektumok szintén igényelhetnek támogatást. A vészhelyzet idején nekik is legalább egy hónapig „meg kell tartaniuk” az alkalmazottat. A hozzájárulások összege is emelkedik. A munkavállaló fizetésének (ún. Kurzarbeit) kompenzálásához való hozzájárulás eddig legfeljebb az átlagkereset 80%-a volt, maximum 880 euró, ezután a munkavállaló szuperbruttójának 80%-a, maximum 1100 euró lesz.

Az átalány-hozzájárulást szintén úgy igazítják ki, hogy a forgalom csökkenésétől függően fedezze az egy alkalmazottra eső bérköltségeket (3B. intézkedés). Ez eddig alkalmazottanként maximum 540 euró volt, az új maximum 810 euró lesz.

A módosítás az önálló keresőtevékenységet folytató személyeknek arra a csoportjára is kiterjed, amelyek 2020. február 1. után, de legkésőbb szeptember 2-ig kezdték meg üzleti tevékenységüket. A hozzájárulás szintén 210-ről 315 euróra emelkedik, ebből az összegből vonják le a naptári hónap nettó jövedelmét.

Az intézkedésekkel járó költségek októberben és decemberben elérik a 389,8 millió eurót. Ez 191,8 millió eurós növekedést jelent az eddig jóváhagyott összeghez képest. A projekt további három hónappal történő meghosszabbítása 201,8 millió euróba kerül. „Ezek a kiadások a már jóváhagyott 1,38 milliárd eurós kereten belül vannak” – tájékoztatott a munkaügyi minisztérium.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gilányi lajos

Élet két ország peremén

időjárás ősz

Délelőtt köd és jeges utak, délután derűs idő vár ránk

sport a tv-ben 4

Juventus–Ferencváros BL-meccs a tévében

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.