A kor csak egy szám – egy tudós elmondta, hogyan tartsuk karban elménket!

agyverzes k

Egyszerű, ám annál értékesebb tanácsok segíthetnek az agy megfelelő működésében és kognitív képességeink karbantartásában.

Charan Ranganath, a Kaliforniai Egyetem idegtudósa több mint negyedszázada kutatja az agy működését, a memóriát és a visszaemlékezést. Sokan kérdezték tőle, öregedésük során miért felejtenek el fontos dolgokat. Ahelyett, hogy bonyolult tudományos eredményekkel válaszolna, négy egyszerű tippeket ad e témában a felejtés, valamint az elme öregedésének megelőzésére.

Kerülje a multitaskingot

A multitasking, vagyis több dolog egyszerre történő elvégzése időnként jól jöhet, de Ranganath professzor nem javasolja, hogy túlságosan is erre támaszkodjunk. A prefrontális kéreg – az agy azon része, amely az emlékek létrehozásában segít – e folyamat közben rendkívüli módon aktív. Ha túlterhelődik, idősebb korban nem működhet megfelelően.

Multitasking helyett Ranganath azt javasolja, hogy előre tervezzük meg az egyes tevékenységeket, amelyekkel foglalkozni szeretnénk – számolt be a CNBC.

Fontos a minőségi alvás

Az emberi agy akkor is működik, amikor az alszunk, még talán jobban, mint ébrenlétben. Ilyenkor e fontos szervünk megszabadul az anyagcsere során keletkezett méreganyagoktól, egyúttal feleleveníti az elmúlt napokban történt események emlékeit.

Annak ellenére, hogy az alvás az életkor előrehaladtával egyre rosszabb és rövidebb lesz, az agy regenerálódásában kulcsfontosságú szerepet játszik.

Annak érdekében, hogy az elménk megfelelően működhessen, kerülni kell a televízió és az okostelefon folyamatos nézését, a nehéz ételeket, valamint az alkoholt lefekvés előtt.

Kerülje a monoton tevékenységeket

Az eseményekre úgy emlékszünk, hogy az információt összekapcsoljuk azzal, hogy mi, mikor és hol történt. Szaknyelven ezt a képességet epizodikus emlékezetnek hívják, és elsősorban az egyes események változatossága miatt működik.

Ezért nem előnyös, ha valaki folyton ugyanazzal a dologgal foglalkozik vagy ugyanazokat a helyzeteket éli át.

Még ha egy bizonyos sztereotípiát, például a munkahelyi környezet monotonitását nem is lehet teljesen kizárni, akkor is fontos, ha minél változatosabb tevékenységeket végez, ezzel elősegítve elméje tisztában tartását.

Ne próbáljon mindig mindenre visszaemlékezni

Ha egy esemény során azt mondta magának, hogy egy életen át emlékezni fog rá, ám később mégsem képes felidézni, ne csináljon belőle nagy ügyet. Ranganath professzor azt javasolja, hogy teszteljük a már meglévő tudásunkat és emlékezetünket: próbáljuk meg néhány perc múlva, egy óra múlva, vagy még később ismételni az újdonságokat, ezáltal edzhetjük az agyunkat, és könnyebben visszaemlékezhetünk az önfeledt pillanatokra.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?