Egészség

A csokoládé is beépíthető egy sikeres diétába

A nagy lendülettel elkezdett diétából gyorsan lehet frusztráció, sőt, a kiinduláshoz képest több is ránk ragadhat. Mit tegyünk, hogy a fogyás ne csapjon át hízásba?
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 5. 19:12

Sokan ismerjük azt a jelenséget, hogy a kínkeservvel leadott kilók a fogyókúra végeztével előbb vagy utóbb – de mindenképp előbb, mint szeretnénk – visszajönnek. Hiába szakítottuk át a kitartó kúra után a diétázás győzteseinek járó célszalagot, büszkén vesszük fel újra rég elsiratott ruháinkat, nem sokkal később kiderül: csak csatát nyertünk, a háborút fájdalmasan elbuktuk.

Fiziológiai és pszichés okok

Az egy évig megtartott testsúly esetén sikeres fogyókúráról beszélünk. Azonban a fogyni akarók zöménél az látszik, hogy fél-egy éven belül visszajön a korábbi súlyfelesleg. Ezt a folyamatot hívjuk jojóeffektusnak. A jelenség okai lehetnek fiziológiaiak, de akár pszichések is.

Jellemzően több jön vissza

Az a bizonyos fél év vízválasztó. Ráadásul nagyon gyakori, hogy ekkor nem is a korábbi súly, hanem lényegesen több „csúszik fel” újra. Például a korábbi tíz kiló helyett már tizenkettő-tizenöttől kell másodjára megszabadulni. És ez a fogyás-hízás többször is megismétlődhet! A súlyfelesleg nem egészséges állapot, de a jojóeffektusnak is vannak negatív élettani hatásai, lehetnek káros egészségi következményei.

A diétázók általában nagyon erős megszorításokat vezetnek be az étrendjükbe, és a korábbi felére csökkentik a kalóriabevitelt, vagy még drasztikusabb változást hajtanak végre. A szervezet nagyon gyorsan alkalmazkodik ehhez az alacsony energiabevitelhez, ez lesz a normál szint.

Ezért jön vissza több

Ha valaki a drasztikus megszorításból visszatér a korábbi táplálkozáshoz (ami eleve a túlsúlyhoz vezethetett), akkor az alacsonyabb energiabevitelhez szokott test számára még több lesz a felesleges kalória. És ebből lesz az újabb túlsúly, hiszen a fogyózás alatt lelassult anyagcsere nem tud visszagyorsulni, vagyis nem tudjuk a kalóriatöbbletet feldolgozni. A mentális okok között első helyen az áll, hogy a fogyókúrázás nagyon sokszor a korábbi étrenddel megszokott élvezeti értékek teljes kizárásával jár. Ahelyett, hogy csökkentenénk étrendünkben például az édességet, egyszerűen megvonunk mindent magunktól, ami „bűnös”. És ezek előbb-utóbb hiányozni fognak, ránk tör a vágyakozás. Három hét után rendszerint elszakad a cérna, átszakadnak a gátak, és hirtelen a korábbi csokiadag kétszeresét pusztítjuk el.

A csoki is beleférhet a diétába

A folyamatos csokievés önmagában nem előzi meg a jojóeffektust. De nem is 1 kocka csokitól hízik el az ember. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség, mértekkel fogyasztva a csokoládé is beleférhet a diétába, és ha nincs sóvárgás, akkor a jojóeffektus is könnyebben megelőzhető.

Nem kampánydiéta kell!

Sokan nem veszik tudomásul, hogy ha az a plusz 20 kiló húsz év alatt jött fel ránk, akkor ne akarjuk két hónap alatt leadni, sokkal inkább két év a reális idő. A jelszó itt is az életmódváltás és a mértékletesség. Drasztikus megszorítások helyett pici változásra és lassabb haladásra van szükség, nem kampánydiétára! Az is fontos, hogy ne vonjuk ki étrendünkből a megszokott, megszeretett ízeket, csak határozottan csökkenteni kell mennyiségüket.

A kampányszerű mozgás helyett a fizikai aktivitás váljon az életünk részévé. Az, hogy érezzük: a fogyás, a jó alak mellett egész testünkre, egészségünkre pozitívan hat a rendszereres – bármilyen formában végzett – mozgás.

(napidoktor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?