Egészség

A belek ismert bántalmai

A bélfal három rétegből áll: a külső sima hártyás burok, egy izomréteg, amit belülről redőkbe rendeződött bélnyálkahártya borít. A belet a hasüregben a hashártyától a hátsó hasfalig terjedő szalagok és redők tartják felfüggesztve. A bél izommozgásai juttatják tovább a béltartalmat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2005. január 15. 08:00

Starship
Az öt-hat méter hosszú vékonybél az emésztés tulajdonképpeni helye, ugyanis a bélbolyhok belső felszínén megy végbe a tápanya-gok felszívódása. A vastagbél vizet von ki a béltartalomból a szervezet számára, a salakanyagok pedig a végbélbe jutnak, és a végbélnyíláson át kiürülnek.

A bélrendszer daganatai

A bél daganatainak többsége a vastagbélben alakul ki, a vékonybélben viszonylag ritkán fordulnak elő. Lehetnek jó vagy rosszindulatúak. Mivel tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, vagy már csak előrehaladott állapotban észlelhetők, meglehetősen súlyos következményekkel járhatnak. A legkisebb gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

TÜNETEK: Körülírt hasi fájdalmak, valamint a székelési szokások megváltozása, székrekedés és hasmenés váltakozása. Fekete, véres nyákos székletürítés. Felpuffadt has, étvágytalanság, jelentős súlyvesztés és általános kimerültség kísérheti a betegséget. A daganat bélelzáródást is okozhat.

OKOK: Pontosan nem ismertek. Egyik feltételezett oka a zsírban gazdag és rostokban szegény étrend. Az életkor is szerepet játszhat a vastagbéldaganatok kialakulásában (az idősek körében gyakoribb). A bél jóindulatú polipjainak némelyike idővel rosszindulatúan elfajulhat. Olykor öröklött hajlam is kimutatható.

KEZELÉS: A diagnózis vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), majd az azt követő kimetszés szövettani értékelése segítségével pontosan megállapítható. Minél korábban ismerik fel és kezelik a daganatot, annál nagyobb a gyógyulás esélye. A vizsgálatok során meghatározzák a típusát, majd a daganatot eltávolítják. Ha rosszindulatú volt, akkor a műtétet sugár és kemoterápia követi. Amennyiben a daganat a végbél alsó kétharmadában helyezkedik el, vagy magasabb szakaszon, de nagyobb kiterjedésű, akkor a sebész mesterséges végbélnyílást (sztóma) készít a hasfalon. Ekkor az újonnan készített végbélnyílást a hasfal belső felületéhez rögzítik, és a széklet a sztómán keresztül egy speciális, hasfalhoz rögzíthető műanyagtasakba ürül.

Féregnyúlvány gyulladás (appendicitisz)

A féregnyúlvány heveny gyulladása jobb oldali alhasi fájdalommal jelentkezik és sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Gyermekkorban gyakori, azonban bármely életkorban előfordulhat. A tünetek felnőtteknél nem olyan kifejezettek, mint a gyermekeknél.

TÜNETEK: Néhány óra alatt kialakulnak. Típusos esetben a fájdalom előzmény nélkül alakul ki, és az alhas jobb oldalán a legerősebb. Előfordulhatnak kevésbé típusos formái is (a fájdalom a hátba sugárzik vagy a has egész területére kiterjed). A has bőre a legcsekélyebb érintésre is nagyon fáj, hányinger, székrekedés (gyakoribb, mint a hasmenés), valamint láz (38°C.) kíséri.

KEZELÉS: A gyulladt féregnyúlványt mindenképpen el kell távolítani. Az operációt appendektómiának nevezik, és ez a leggyakrabban végzett műtétek egyike. Legjobb minél korábban elvégezni, nehogy szövődmény lépjen fel, mint például a rettegett hashártyagyulladás, amit az egész hasra kiterjedő fájdalomról, a széklet és a bélgázok leállásáról, valamint a magas lázról (39 °C) lehet felismerni.

Hasfali sérv (hernia)

A hasi sérv voltaképpen a hasfal körülírt kiboltosulása belső szerv (általában a bél) kóros kitüremkedésével. Elhelyezkedése szerint lehet lágyéki (inguinális), mely a lágyékhajlat fölött alakul ki, lehet combsérv (krurális vagy femorális), mely a lágyékhajlat alatt helyezkedik el, valamint a köldöksérv (umbilikális), mely a köldökgyűrűn türemkedik elő. Minden életkorban kialakulhat.

TÜNETEK: A sérv rendszerint szabad szemmel is észlelhető, változatos méretű, gömbölyded vagy tojásdad képlet, többnyire fájdalmatlan. Mérete tág határok között mozog, diónyitól emberfej nagyságig terjedhet. Kialakulhat fokozatosan, néhány hónap vagy év alatt, de az is előfordulhat, hogy hirtelen keletkezik nagy erőkifejtés hatására. Ilyen a köhögés, súlyos tárgyak cipelése, kényelmetlen helyzetben való hosszas álldogálás. Fekvő helyzetben vagy egyszerű nyomásra a sérv megkisebbedhet. Az idült székrekedés kedvez kialakulásának. Amennyiben a sérv fájdalmassá válik, az már kizáródásra utal, és azonnali sebészi beavatkozást igényel.

OKOK: A sérv kialakulása a hasfal gyengeségének következménye, mely nem eléggé ellenálló ahhoz, hogy a beleket a helyükön tudja tartani. Az egymás után végzett hasi műtétek (pl. császármetszés, valamint számos, többnyire nőgyó-gyászati műtéti beavatkozás) meggyengítik a hasizmokat, és ez kedvező helyzetet teremt a hasfali sérv kialakulásához.

KEZELÉS: Igazán hatásos kezelése a műtét, amit legjobb akkor elvégezni, amikor még nincs rá sürgős indok, vagyis minél előbb. Tehát nem árt, ha az orvos mielőbb látja. A nagyon kis méretű sérvek esetében haskötő viselése is elégséges lehet.

Bélelzáródás

A bélelzáródás voltaképpen a béltartalom továbbjutásának akadálya. Az akadály feletti bélszakasz kitágul, majd vérellátása csökken vagy teljesen megszűnik. Ezt követően az adott bélszakasz elhal, ami életveszélyes állapot, és sürgős sebészi megoldást igényel.

TÜNETEK: A bélelzáródás jelei néhány órán belül válnak kifejezetté. A has egésze felpuffad, és fájdalmassá válik. Ehhez egy nagyon fontos jel társul, megszűnik a bél perisztaltikus mozgása, vagyis az, amellyel a székletet és a bélgázokat továbbítja. Ilyenkor fonendoszkóppal sem hallhatók bélhangok. Ugyanakkor gyakori a hányás, melynek következtében a kiszáradás jelei hamar jelentkeznek.

OKOK: Lehet daganat, mely növekedése során fokozatos, végül teljes bélelzáródást idéz elő. Idősebb korban a háttérben gyakran bélfodri verőér-rögösödés vagy beékelődés áll (mezenteriális trombózis vagy embólia). Bélelzáródást okozhat bélcsavarodás, sérv, hólyagkövek kialakulása vagy egy évekkel korábban végzett hasüregi műtét területén kialakuló heges köteg is.

KEZELÉS: Az elvesztett folyadék pótlásához az orvos azonnal infúziót köt a beteg vénájába, majd elhelyezi a gyomorszondát. Ezen keresztül szívja le az elzáródás felett keletkezett béltartalmat. A műtét során a sebész megszünteti az akadályt, eltávolítja a károsodott bélszakaszt és visszaálltja a bél folytonosságát. (i, o)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.