Autó-motor

Citroën C4 Cactus: nem csak a kényelemmel tud meghódítani

Mindig felüdülés olyan autóba ülni, amely valamilyen okból eltér mindentől, amit korábban az utakon láthattunk. Teljesen mindegy, hogy dizájnelemről vagy egyedi technikai megoldásról van szó. A Citroën C4 Cactus aktuális változata épp olyan autó, amelyet érdemes kipróbálni.
Demecs Péter

2018. november 26. 15:00

A szivacsosnak látszó, gyakorlatilag viszont keményebb műanyag már csak az autó legalján jelenik meg, jelenléte már nem annyira szembetűnő - A szerző felvétele

Természetesen, ami a külsőt illeti, mindenkinek más tetszik, nekem a C4 Cactus nagyon bejött. Kintről olyan kis gömböc, igazi városi kisautó benyomását kelti, pedig nem ebbe a kategóriába tartozik. Bentről pedig tele van igazán érdekes megoldásokkal, anyagokkal, az ülések pedig olyan benyomást keltenek, mintha fotelben ülnénk valahol egy ebédlőben, nem pedig egy autóban. Az ülések, még ha oldalról nem is tartják meg feszesen a hátat, mégis rendkívül kényelmesek – a hátsó sorokban egyaránt. A csomagtér alaptérfogata 348 liter, a hátsó ülések támláinak lehajtása után 1170 literes rakodóteret kapunk – a támlák viszont ferdék maradnak, ezért nem számíthatnak egyenes padlóra a rakodótérben. Az ablakok egyébként az aktuális modellen vastagabbak lettek – a szélvédőt beleértve –, minek köszönhetően jelentősen csökkent az utastérben a zaj. Amit viszont nem értek, az a hátsó ablak, amelyet ugyanis nem lehet lehúzni, csak egy kis kallantyúval kitárni. Ez van, amikor a tervezők úgymond túllőnek a célon, ennek a megoldásnak a praktikumát egyszerűen nem fogtam fel. 

C4 Cactus 1,2 PureTech

Hengerűrtartalom 1199 cm3

Teljesítmény 81 kW/110 LE

Forgatónyomaték 205 LE

Kombinált átlagfogyasztás 5,1 l/100 km

A tesztelt modell alapára 14 190 euró

A tesztelt modell ára 15 990 euró 

A járgány új futóművel rendelkezik, amely rövidítve a PHC elnevezést kapta, teljes neve viszont a progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztés. A gyártó szerint a futómű olyan kényelmessé teszi az autót, mintha repülő szőnyegen közlekednénk. Ez persze erősen túlzás, másrészt viszont meg kell hagyni, hogy a járgány a közepesnél is jobban széttört utakon is nagyon jól elnyeli az egyenetlenségeket, tehát a tervezők valamit nagyon jól eltaláltak. A rendszer lényege, hogy míg egy hagyományos felfüggesztés egy lengéscsillapítóból, egy rugóból és egy mechanikus ütközőből áll, addig ebbe az új rendszerbe egy hidraulikus ütközőelem van beépítve a két végállásnál, a ki- és a berugózott állapotnak megfelelően. 

Leegyszerűsítve, a PHC-nek az a dolga, hogy a futómű mozgásának végpontjainál lépjen működésbe, elkenve egyrészt a felütéseket, másrészt puhábbra hangolva a rugóstagokat – ebből fakad a gyártó szerint a varázsszőnyeg-effektus. 

A gyakorlati tapasztalat azt mutatta, hogy a futóműnek valóban érezhetően nagyobb a tűréshatára, minek köszönhetően a járgány igazán kényelmesebb, de mint említettem, csodákat ne várjanak tőle. A nagyobb egyenetlenségekkel még ez sem tud boldogulni. Ezzel együtt nagyon jól fekszik az úton, nem billeg, s ezt igazán értékelni lehet egy ilyen típusú autónál. 

A C4 Cactus fogyasztás terén is kellemes meglepetést okozott, az egyhetes átlag csak enyhén lépte túl a hat litert, pedig nagyrészt városban és autópályán használtuk. Bár a motor csak három hengerrel dolgozik, hangja végképp nem zavaró, amihez viszont ismét nagyban hozzájárult az utastér szinte tökéletesnek mondható hangszigetelése. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Az ország csaknem egész területén talaj menti fagyok lehetnek

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?