Autó-motor

Az autók maguk hívják a segítséget

Brüsszel. Múlt héten mutatta be az Európai Bizottság azt a tervezetet, melynek értelmében 2015-től minden autóban eCall elektronikai berendezést kellene szerelni. A rendszer automatikusan a helyszínre hívja a mentőket, ha az autóval karamboloznak. A tervezet előterjesztői szerint az eCall többezer ember életét mentheti meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 17. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A kötelezettség nemcsak az újonnan gyártott személyautókra, de a haszongépjárművekre is vonatkozni fog. A rendszer nélküli autók árusítása az Európai Unióban (EU) tilos lesz.

Az eCall a baleset után automatikusan jelzést küld a 112-es számra. A sürgősségi központnak a felfújt légzsákok alapján jelzi, milyen súlyos a baleset, a bekapcsolt biztonsági övek alapján pedig azt is elárulja, hány ember van veszélyben. Ebben a pillanatban indulnak a helyszínre a mentők, a diszpécser pedig addig megpróbálja felvenni a kapcsolatot az utasokkal.

Az eCall ugyanúgy működik, mint a mobiltelefon. Saját SIM kártyája van és GPS hálózatot használ. Vészhelyzetben maga a sofőr is hívhat róla, kommunikálhat a mentőkkel. A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy pontosan meghatározza a baleset helyszínét, ami főként akkor segíthet, ha a karambol nehezen megközelíthető terepen vagy településektől távol eső helyen történik. Olyankor is segíthet, ha külföldiek karamboloznak az adott országban, s nem tudják elmagyarázni, pontosan hol vannak.

A bizottság becslése szerint a mentőket, tűzoltókat vagy rendőröket automatikusan riasztó autók 2500 ember életét menthetnék meg évente. „Tavaly 28 ezren lelték a halálukat és másfélmillióan sérültek meg az unió útjain. Ha baleset történik, akkor a sebesültek megmentése szempontjából minden perc számít” – jelentette ki Siim Kallas észt biztos.

A bizottság becslése szerint ha az autó a balesetet követően azonnal riasztja a mentőegységeket, azzal városban negyven, városon kívül pedig ötven százalékkal csökkenhet a mentők reagálási ideje, vagyis ennyivel gyorsabban érkezhet a segítség. Mindehhez a bizottság azt is hozzáteszi, hogy az autóba épített segélykérő és helymeghatározó rendszer egyéb esetekben is hasznosnak bizonyulhat, mert azzal például akkor is be lehetne mérni, hogy hol van az autó, ha ellopják.

A rendelet ellenzői viszont állítják, hogy a rendszer bevezetése miatt drágábbak lesznek az autók. Szerintük praktikusabb lenne, ha önkéntes alapon működne az egész. Ha az autó tulajdonosa eldönthetné, hogy akarja-e, vagy sem. Az eCall bevezetése már így is késik, eredetileg 2009-től akarták bevezetni. Azóta az újdonság az, hogy a rendszert az öregebb autókba is bele lehet majd szerelni, néhány gyártó már most is kínálja extraként az autókba. (dem)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

Tottenham–Arsenal derbi a tévében

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.