2319 kilométer 81,24 eurónyi üzemanyaggal

<p>Vicenza/Pozsony. Magabiztosan vágott a rekordkísérletnek múlt héten a takarékos Škoda Citigo. Gerhard Plattner, az üzemanyag-takarékos autózás világbajnoka július 29-én az olaszországi Vicenzából indult útnak a Škoda kisautójával egyhetes, egészen Skandináviáig vezető túrájára. Célja az volt, hogy a földgázüzemű Citigo volánja mögött, nem egészen 100 eurónyi üzemanyaggal jusson el a svéd fővárosig, Stockholmig. Az úton csak 81,24 eurót költött üzemanyagra.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Plattner a lehető legtakarékosabb és legkörnyezetkímélőbb módon vezette autóját. A gyártó által meghatározott átlagfogyasztásnál is alacsonyabb értékeket akart elérni és igazolni akarta, hogy a klasszikus közúti forgalomban is lehet takarékosan vezetni. Az ötnapos úton elért átlagfogyasztás 2,39 kg földgáz száz kilométerre.

Pozsonyt sem

kerülte el

Rekordkísérletből már volt jó néhány, Alaszkától a Tűzföldig vagy éppen 13 alpesi hágót megjárva mindössze 24 óra alatt – Gerhard Plattner szinte mindent véghezvitt már, amit csak az autósok elképzelhetnek.

„Számomra elsősorban az jelent különös vonzerőt, hogy első hallásra lehetetlennek tűnő dolgokat hajtsak végre a takarékos autózás terén, de természetesen a csodálatos út is csábít. Minden eshetőségre jól felkészülten indulok útnak” – jelentette ki Plattner.

Olaszországból Skandináviába tartva a rekorder vezető Ausztria és Magyarország mellett a Škoda Citigo CNG „szülőhelyét” is érintette. A Škoda palettájának nagy sikerű legkisebb tagja Pozsonyban készül, ahonnan 2011 vége óta immár 55 400 példányt szállítottak el.

A rekordkísérlet Dánia érintésével végül múlt pénteken, azaz augusztus 2-án zárult a svéd fővárosban, Stockholmban, látványosan igazolva, hogy a ŠKODA Citigo földgáz-technikája nem csupán hatékony, hanem kimondottan költségtakarékos is egyben.

Különleges üzemanyag-takarékossági túrái és fogyasztási rekordjai során Plattner sok ezer kilométert autózott már a világ legkülönbözőbb részein – emlékeztetett a bevezetem.hu portál. A Guinness Rekordok Könyve „a világ legsokoldalúbb autóvezetőjeként” említi Plattnert, aki a Škoda számára már több gazdaságossági rekordot is felállított a cseh sikermárka termékeivel.

Nem ez volt

az első Škoda

2005-ben Plattner egy Škoda Fabia volánja mögött nagyjából 18 ezer kilométert tett meg Európában, összesen 31 országot érintve – s mindössze ezer eurónyi üzemanyaggal. 2011 májusában a ŠKODA Fabia GreenLine egyetlen tanknyi üzemanyagával autózott el Ausztriából egészen Dániáig s vissza. Az összesen 2006 kilométeres útra végül 2,21 literes átlagfogyasztás adódott 100 kilométerenként.

S hogy mi motivál valakit ilyen különleges rekordokra? „Azt szeretném megmutatni, hogy nemcsak ideális körülmények között és lezárt tesztpályán lehet egy-egy autó takarékos. A megfelelő közlekedéssel egy Škoda még akár télen is a hivatalos szabvány szerinti átlagfogyasztása alatt használható” – hangsúlyozta Plattner. (dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?