Agro

Többen termesztenek mákot

Pat | Nem éppen szokványos látvány az ország területén egy-egy nagyobb máktermő terület. A jelzett agrárvállalkozásnak ugyanis kevesen láttak neki, pedig a szakemberek szerint az éghajlati viszonyok és a talajok is kedveznek a honi máktermesztésnek.
ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

2019. február 14. 16:19

A tavalyelőtti évet összegezve 3180 hektárnyi területen termesztettek az országban mákot, legtöbbet a Nagyszombati és a Nyitrai megyében. Ez lényegében a hetvenes évek átlagának megfelelő terület. Minden bizonnyal többen is azért riadtak vissza a növény nagybani termesztésétől, mert nagyon igényes az adminisztráció. Először is a termesztési engedélyt kell elintézni a hivatalokban, majd rendszeresen újraintézni azt. Magát a termesztési engedélyt az egészségügyi miniszter látja el kézjegyével, és menet közben jönnek a különböző ellenőrzések. „Ami viszont pozitívuma a máktermesztésnek, az a nagyszerű hazai fajtakínálat. Például a kékmákfajtáinkat szinte az egész világon elismerik és termesztik. A hektáronkénti egytonnás termés már jónak mondható, de mi elértünk 1,3–1,4 tonnás átlagos hektárhozamokat is” – részletezte lapunknak Pém Bálint pati magángazda, aki családi vállalkozásának keretén belül már tíz éve nagyobb területen termeszt mákot. Egyrészt élelmiszeripari, de ugyanúgy gyógyszeripari hasznosításra is. Élelmiszeripari célokra mind a fehér, mind pedig a fekete mákot is veti. A fehérmákfajták közül az Albín fajtát emelte ki, a feketék közül pedig a Majort.

A tavaszi mák vetése februárban-márciusban történik, s ilyen esetben a betakarítását július-augusztus folyamán lehet elvégezni. Tavaszi típusból az Európai Unió jegyzékén 37 fajta szerepel, melyek többnyire cseh fajták. Az őszi fajták termesztésének előnyei közé tartozik, hogy a hosszabb tenyészidő – 240–260 nap – miatt több tápanyagot halmoznak fel. A tavaszi fajtákhoz viszonyítva másfélszer nagyobb lehet a termésmennyiség, mivel a terméshozamot a vegetatív fázis hossza határozza meg. Az őszi fajták korábbi érése miatt hamarabb és így magasabb áron értékesíthető a mag. Az őszi fajták állják a -5, -7 °C-os száraz hideget, sőt, hótakaró alatt a -15, -20 °C-ot is. Nagyon lényeges, hogy a mag szeptember közepe és október eleje között kerüljön a talajba, hogy a növényeket tőrózsás állapotban érje a hideg idő. Az utóbbi években a nemesítésben inkább az őszi fajták dominálnak mind az étkezési, mind pedig az ipari fajtáknál. A szakemberek ezzel kapcsolatosan egyértelműen úgy vélekednek, hogy mindehhez a klímaváltozás miatti hőmérséklet-emelkedés is jelentős mértékben hozzájárult. Míg az étkezési fajtáknál az őszi típusok dominálnak, az ipari fajtáknál többnyire a tavaszi típusok érvényesülnek.

Susla Béla

A szerző felvétele

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?