Agro

Galleko® technológia mákban

Tudjuk, hogy egyetlen évad sem ismétli önmagát, ezért a máktermesztés kissé adrenalin-kalandnak számít. A felvásárlási áraknak köszönhetően a mák gazdaságilag is érdekes növény a termelők számára.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 6. 10:36

mák

Bár minden termelőnek "bevált" gyakorlata van a termesztésben, a talaj kiszáradását megakadályozó technológiák a siker egyik kulcsát jelentik. Egyre nagyobb hangsúlyt fektet mindenki a víz talajban való megtartására. Azonban ez csak az egyik tényező. A másik a különféle készítmények alkalmazása, amelynek célja, hogy segítse a növényeket jobban tolerálni a kedvezőtlen időjárási viszonyokat. A Galleko márka is bevált és átfogó megoldást kínál. Ez a megoldás olyan készítményekből áll, amelyek hatásai nyomon követhetők mind a morforeguláció, mind a stimuláció, mind pedig a növények kedvezőtlen időjárási viszonyokkal szembeni jobb ellenállása terén. Az eredmény nemcsak a hozam növelésében, hanem a minőségi mutatók javításában is látható. A Galleko készítmények humuszanyagok, aminosavak, auxinok és prekurzoraik, fitohormonok, tengeri alga kivonatok, stresszoldó anyagok kiegyensúlyozott keverékei, és táplálékkomponenseket is tartalmaznak.

A vetőmag minőségének fontossága folyamatosan növekszik. A termelők gyakran kénytelenek a magokat száraz ágyba vetni, vagy az esők után hosszantartó szárazsággal küzdenek. Ezért javasoljuk a Galleko špeciál hozzáadását a vetőmag-csávához 12 l/t adagban, amely szárazabb körülmények között is nagy csírázási energiát biztosít. A növények elég erősek lesznek az aszály kezelésére, amely automatikusan megnöveli a létfontosságú egyedek számát. A humuszanyagok a gyökérzet fejlődésére hatnak. Nekik köszönhetően a gyökér erősebb és hajszálgyökerekben gazdagabb. Ez előnyt jelent a növény számára, amelynek köszönhetően még "kedvezőtlen" körülmények között is képes felszívni a tápanyagokat és a nedvességet. Segít így megteremteni a siker első előfeltételét, a növény egészséges és funkcionális gyökérszerkezetét. Az eredmény vitális és kiegyensúlyozott növény.

A növények a kelés utáni első hónapokban gyakran az alacsony hőmérsékletnek, aszálynak, vizesedésnek és a gyomirtó szerek hatásának vannak kitéve, ami az egyedek stresszeléséhez vezetnek. Ezért nagyon ajánlatos a Galleko arider 0,5 l/ha mennyiségben történő használata a herbicid kezeléssel. Az algakivonatok és a stresszoldó anyagok kiegyensúlyozott összetételével aktívan segíti a fiatal növényeket az időjárás káros hatásainak leküzdésében és az ellenállásban. A herbicides kezelés és a kártevőfertőzés után a stressz enyhül, és a növények gyorsabban regenerálódnak.

A termékek előnyét a növények és a termelők is értékelik hideg tavasz esetén. Példáért nem kell messzire mennünk a múltba. 2020 májusát markáns hideg időjárás jellemezte. Több napos talajfagy befolyásolta az állományok állapotát, nemcsak a mákban. A Galleko termékek egyes összetevőinek kombinációja ezt követően felgyorsítja és lerövidíti a regenerációs fázist. A sérült növény így gyorsabban formába jön. Ebben az esetben is érvényes, hogy az idő pénz. Minél kevesebb energiát és időt veszít a növény a regenerációval, annál több marad a hozamnövelésre. Az alkalmazások nemcsak igénytelenek, hanem gazdaságilag is rentábilisak. Ezt megerősítik a kisparcellás kísérletek eredményei is, amelyekre 2017-ben két kutatóintézetben került sor. Az első az Agrada, s.r.o. (Červený Újezd, Csehország), amely Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. patronátusa, és Ing. Pavel Cihlář, Ph.D. felügyelete alatt zajlott. A Galleko špeciál alkalmazása 120 kg-os növekedést hozott a kontrollhoz képest, az 1 tonnát meg nem haladó hozam mellett.

A kísérleteket befolyásolta több káros hatás is, amely kitűnik a zárójelentésből is: „Április 19.-én a lesújtottak fagyok, amelyek megakadályozták a mák növekedését és fejlődését. A hideg időszak április 24.-ig tartott. Április utolsó negyedében elállt az eső, és az aszály egészen június 22-ig tartott, amikor az alkalmanként eleredt csapadék egy kivétellel (június 6.-7,3 mm) nem haladta meg a 2 mm-t (ez volt az úgynevezett száraz eső). Ez a száraz időszak, amely a mákra és más tavasziakra a legkevésbé alkalmas időszakban következett be, nagy stresszt okozott a növényekben, továbbá a gombás megbetegedések nagyon alacsony előfordulási gyakoriságát okozta. A növényeket május és június fordulóján (7 trópusi nap - a Červený Újezd kísérleti állomásnál mérve) nagyon magas hőmérséklet is károsította”. (Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.; Jelentés a pontos kisparcellás kísérletek eredményeiről a Galleko stimulátorokkal az őszi repce, tavaszi árpa, mák és őszi búza esetében 2017-ben). Az elért eredmény annál értékesebb.

A második intézmény, amely ugyanabban az évben végzett kisparcellás kísérleteket a Galleko-készítményekkel a mákban, az NPPC VÚRV Piešťany – nemesítő állomás (Malý Šariš). A Galleko špeciál alkalmazása 5,5% -kal növelte a szemek, és 5%-al a máktermést. 

Jelenleg sok olyan fajta van a piacon, amelyek nagy terméspotenciállal rendelkeznek, de a mákállományokhoz könnyű, szellős talajra van szükség, amely nehezen tartja a nedvességet. A Galleko koreň és a Galleko univerzál kombinációjának használata az ajánlott dózisban (0,6 l/ha és 0,6 l/ha) a levélrózsa állapotában. Az alkalmazás célja a gyökérzet kialakulásának és növekedésének megerősítése, amelynek köszönhetően a növények mélyebben elérhetik a tápanyagokat és a nedvességet. Az auxinok támogatják a tápanyagok szállítását a növény felső részeibe. Az anti-stressz anyagok és a tengeri alga-kivonatok növelik a növények stresszel szembeni ellenálló képességét. A növények föld feletti része nehezebb lesz, a szövetek erősebbek és az állományok a teljes vegetáció során jobban ellenállnak az elfekvésnek. Így biztosítjuk a magas termés-potenciált még igényesebb körülmények között is.

A máktermés fejlődésének folyamata rendkívül fontos időszak, és fokozott figyelmet igényel. A termelők nagyon megszerették a Galleko kvet a plod alkalmazást 1 l/ha adagban. Feladata a növény folyamatos „működtetése” és a vegetáció utolsó szakaszainak leküzdése. Támogatja a tápanyagok beáramlását a tobozokba és a szemek képződését. Enyhíti a stresszt, amelyet a növény számára ekkor a csapadékhiány, szárazság és az erős napsütés jelent. Élelmiszeriparra szánt fajtákra alkalmazva jelentősen növeli a EMT-t. Magas morfiumszintű mákfajtákra alkalmazva jelentősen, átlagosan 0,3-0,6% -kal növeli a máktermés morfintartalmát, és természetesen maga a mák súlya is megnő. Ezt a tavalyi szezonban a félüzemi kísérletek is megerősítették.

Az egyik kísérletet a csehországi Třebíč kerületben székelő cég végezte. A tavaszi vetés a lokalitáson megszokott időpontban történt. A Galleko készítmények alkalmazását két részre bontották. Az első alkalommal (levélrózsa állapot - 20.5.5-én) a következő készítmények voltak TM-ben a növényvédő szerekkel együtt alkalmazva: Galleko koreň 0,4 l/ha, Galleko list 0,4 l/ha. A készítmények alkalmazása után a kísérletben a kontrollhoz képest a következő különbségeket lehetett látni: a gyökérzet erősebb, lényegesen gazdagabb a hajszálgyökerekben, a növény pedig vastagabb volt. A második alkalmazásban 2020. június 12-én a Galleko kvet plod (0,8 l/ha) készítményt TM-ben használták a növényvédő szerekkel és tápanyag-kiegészítőkkel. A készítmények alkalmazása után a kísérleti növényeken látható volt, hogy az aszály alatt ezek sokkal kevésbé száradtak, mint a kontroll. A Galleko-val kezelt növények vitálisabbak voltak, jobb gyökérrendszerrel rendelkeztek, és szemmel láthatóan jobban ellenálltak a stressztényezőknek. A Galleko termékek használata 280 kg/ha termésnövekedést eredményezett a kezeletlen részhez képest.

g2

 

Mák, MS HARLEKYN, bal oldalt kontroll, jobb oldalt kísérlet (Galleko list 0,4 l/ha és Galleko koreň 0,4 l/ha, Galleko kvet a plod 0,8 l/ha), Třebíč környéke, fotó: 2020. 8. 12.

A másik kísérletet egy Érsekújvár közelében székelő vállalat végezte Kismuzsla határában (Szlovákia délnyugati része), nem messze a magyar határtól, 112 m tengerszint feletti magasságban. A kísérlet vegetációja során a csapadékviszonyok nagyon gyengék voltak. Könnyű és homokos itt a talaj és a telek kísérleti része lejtős. Az ügyfél a Botond alkaloidos fajtát választotta. A tavaszi vetésre 2020.2.19-én került sor. A Galleko készítmények alkalmazását két részre osztották. Az első alkalmazásra 2020. 4. 2.-án, a levélrózsa állapotában került sor, amikor TM-ben a növényvédő szerekkel együtt a Galleko Koreň 0,6 l/ha és a Galleko Univerzál 0,6 l/ha készítményeket alkalmazták. A termékek kombinációjának alkalmazása után számos pozitív hatást láthattunk a kísérleti részben. Már első pillantásra is a növények erősebbek és vastagabbak voltak, a gyökérzet erősebb és dúsabb volt a hajszálgyökerekben.

A második alkalmazásban 2020.5.28-án a Galleko Kvet a plod (1 l/ha) készítményt alkalmazták TM-ben a vegyszerekkel és tápanyag-kiegészítőkkel. Az ezen készítmények kombinációjával kezelt állvány láthatóan jobb állapotban volt. Nagyobb volt a zöldtömege a kontrollhoz képest, vitálisabb volt, az aszály és a magas hőmérséklet hatása ellenére is. A vegetáció alatt a tartósan kedvezőtlen körülmények (a csapadékhiány és a magas hőmérséklet kombinációja) ellenére a Galleko termékeknek sikerült a máktermés tömegét 188 kg/ha-al megnövelni. A kvalitatív elemzések a morfintartalom 0,3% -os növekedését mutatta ki. Ez a morfintartalom-növekedés nagyon kedvezően hatott az alkaloidos mák termesztésének gazdaságosságára. A kontroll részben más vállalatok stimulációs készítményeit is használták.

galleko 1

Mák, Botond, balra kontroll, jobbra kísérlet: Galleko koreň (0,6 l/ha), Galleko univerzál (0,6 l/ha), Galleko kvet a plod (1 l/ha), (NZ járás). Fotó: 2020.7.3.

Az elmúlt években a téli hónapok emelkedő hőmérséklete miatt az őszi mák termesztése egyre nagyobb teret hódít. A mák őszi vetése előnyökkel jár a több mellékhajtás és a nagyobb terméspotenciál miatt. Sajnos fennál a veszélye annak is, hogy a télen rendkívül alacsony lesz a hőmérséklet, ezért javasoljuk, hogy a Galleko Koreň-t ősszel 0,8 l/ha dózisban, 3-5 levél fázisban alkalmazzuk. Erősíti a növényi szöveteket, stresszoldó hatású, támogatja az erős gyökérzet kialakulását a dús hajszálgyökerekkel, segíti a fotoszintézis teljesítményét, és megteremti az előfeltételeket az egyedek jobb átteleléséhez.

Az említett kísérletek (függetlenül attól, hogy kutatóintézetekben vagy közvetlenül a termelőkkel végezték-e őket) bizonyították a Galleko termékek mákban történő alkalmazásának létjogosultságát. Készítményeink morforeguláló, stimuláló- és anti-stressz hatásukkal előnyhöz juttatják a növényeket. Ennek eredménye nemcsak a szemek és a mák termésmennyiségének, hanem a morfintartalomnak is a növekedése. Ez a növekedés gazdasági szempontból is érdekes, javítja a máktermesztés gazdaságosságát. A Galleko márka fő filozófiája az, hogy a termelő maximális hatást érjen el és profitáljon a befektetéséből. Sok sikert kívánunk az új mákszezonban.

Ing. Patrícia Slamková, Galleko s.r.o.

info@galleko.com

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.