Agro

Szemenkénti vetőgép a pontosabb magelhelyezésért

Idén már láthatjuk a földeken dolgozni a Lemken új vívmányát, az Azurit pontos vetőgépet. A mezőgazdasági gépek specialistája még a 2013. évi Agritechnica-kiállításon jelentette be, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt, ma pedig már gazdára is találtak a hasznos gépek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 5. 13:35

- A szerző felvétele

Főként a repce, a kukorica, a napraforgó, a szója vetőmagjának pontosabb elhelyezésére ajánlott az új innovatív mezőgazdasági munkaeszköz. A precíz magelhelyezéssel a növény számára biztosított a nagyobb hozzáférési lehetőség a napfényhez, vízhez, levegőhöz és tápanyaghoz. Pontos és gyors. „Akár 15 km/h sebességgel is vethetünk az Azurittal. A MegaSeed-vezérlés segítségével a haladási ritmus is beállítható” – mondja Ostružlík Roman, az Azuritot forgalmazó Biolife területi képviselője.

Optimalizált a tőtáv

A gép a DeltaRow-rendszer alapján működik, ami egy olyan rendszer, amelyet az optimalizált tőtáv érdekében fejlesztett ki a Lemken. „Az első lépés a műveletsorban, hogy eltakarítsuk a sorokból a tarlómaradványokat és köveket, amelyet két sávtisztító kerék végez. A két ikersor közé a műtrágyacsoroszlya egy műtrágyasávot is elhelyez, amit tömörítő henger zár le. Központilag beállítható, milyen távolságban adagolja a vetőmagot a DeltaRow vetőelem, amelyet a két kettős tárcsás csoroszlyák felváltva helyeznek el. Az ikersorokat végül egy nyomókerék lezárja. Az egyes részsorok kikapcsolásával akár 87,5 cm nyomszélesség is elérhető” – magyarázza Ostružlík Roman.

A Lemken gondosan ügyel arra, hogy a munkavégzés pontos és hatékony legyen, ezért fejlesztette ki az új diagnosztikai rendszert, amely meghibásodás, vagy valamilyen üzemzavar esetén azonnal figyelmezteti a gépkezelőt, és segíti a hiba eltávolításában.

Más munkaeszközökkel is párosítható

Alkalmazkodva az adott körülményekhez kiválóan kombinálható; a Solitair 25 KA vagy a Compact-Solitair 9 vetőgépekkel például nagyon jó párost alkot. A tartály egyszeri feltöltésével akár 20 hektárt is meg lehet művelni egyszerre, természetesen ez függ a megválasztott sortávtól. Az Azurit 600 literes tartállyal rendelkezik. A vetőmag cseréje, illetve ürítése nagyon egyszerű.

A fent említett előnyök mellett, mint pl. a jobb napfény és víz hozzáférése, előny továbbá az is, hogy a trágyát optimálisan hasznosítja a növény, mivel a gép azt a gyökérszint alá helyezi el. A nagyobb sortávnak köszönhetően a gyökerek jobban növekednek, amely hatással van a hatékonyabb biomassza felhasználására. A gyors és korai növekedésnek köszönhetően javul a növények gyomelnyomó képessége. Ráadásul a nagyobb tőtáv véd a talajerózió ellen is.

(czm)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?