Sertés a háznál

disznó

A mindennapi táplálékunk jelentős részét a sertésből készült termékek képezik, amelyet az állattenyésztési hagyományok és a hazai ízlés is befolyásol.

A felszabadulás előtt a kisüzemi és a háztáji állattartásban a zsírhasznú mangalica fajtája volt elterjedve, amely napjainkban ismét kedveltté vált. A fehér hússertéseket és keresztezettjeiket a húsellátás biztosítása végett tenyésztik és hizlalják a sertéstartó gazdák. A sertéshúsféleségek fehérje-, zsír- és energiatartalma fontos a mindennapi táplálkozásban. Az állati fehérjéket az emberi szervezet szinte veszteségek nélkül tudja beépíteni a növényi fehérjékkel együtt kombinálva. A sertéshús fontos ásványi anyagokat, nélkülözhetetlen mikro- és makroelemeket, vitaminokat tartalmaz. Gazdag B1-vitaminban (tiamin), melynek hiánya pl.  a fáradtság, az ingerlékenység, a gyengeség, a depresszió és a bélrendszeri problémák előidézője lehet. 

A sertéstenyésztés és a háztáji sertéstartás jelentősége abban rejlik, hogy a sertés a szántóföldön megtermelt gabonamagvakon kívül jól értékesíti a gumós- és gyökértakarmányokat, vágóhídi melléktermékeket és a konyhai hulladékot is. A sertésfaj biológiai adottsága, hogy a sertéstenyésztésre fordított kiadások hamar visszatérülnek. A sertéstenyésztés előnyei közé tartozik, hogy az előhasi koca egyéves korára lemalacozik, 10-12 malac születik almonként. A kocaforgó évente 2,2-2,4. A hizlalásba sorolt hízók 6–8 hónap alatt a vágásra érett 95–130 kg-ot érik el. A sertés vágótömege 75%–80%-a az élőtömegnek. Háztáji hizlalásra a gazdák többsége a választott malacot megvásárolja. Napjainkban csak kevés gazda tart azért kocát, hogy hizlalásra legyen választott malaca.

A választott malac vásárlásakor több dologra ajánlatos odafigyelni. Megbízható gazdától, nyilvántartott és ellenőrzött tenyészetből vásároljunk választott malacot. Fontos szempont vásárláskor a választott malac kora. Csak a 10 hétnél idősebb malacot ajánlatos megvásárolni. A fiatal malac takarmányozása nehéz, mert ebben a korban még nagy a fehérjeigénye, megnehezíti a takarmányozását és növeli a takarmányozási költségeket.

Szilárd szervezetű, szép küllemű, jó testformákat mutató malacot vásároljunk. A malac külleme, alakja, a törzsének hossza, a végtagok formája hatással van a  vágóértékre. A fiatalkori küllem- és végtaghibák a testtömeg növekedésével csak rosszabbodnak. A végtagfájós hízósertés nehezen és keveset mozog, könnyebben elcsúszhat, baleset érheti. Mivel képtelen a vályúnál elegendő ideig állva enni, még a jóllakás előtt befejezi az evést. A beteges és a rosszul evő hízósertésnek rossz a takarmányértékesítése és kedvezőtlenebbek a húsformái.

Mindig egészséges, élénk tekintetű, mozgékony, szép sertéjű és bőrű választott malacot vásároljunk. Ha a választott malac kiszőrösödött, borzolt és durva serteszőrű, valószínűleg rossz körülmények között volt tartva, de betegséget is jelezhet. A felhúzott has az alultápláltságot, rossz étvágyat, esetenként a válogatósságot jelzi. A gyakori farokcsóválás a bélférgességet jelzi.

A malacok ivara meghatározó lehet vásárláskor. A háztájiban a gazdák az ivartalanított kanmalacokat – ártányokat szívesebben hizlalják, mint a süldőkocákat. Az ártányokat azért kedvelik, mert jobb a hízók  takarmányértékesítése, tömeggyarapodása és értékesítéskor a vörös és a fehér húsrészek aránya. A kanok herélése is sokkal egyszerűbb, mint a kocák miskárolása. A kocamalacokat a kisebb testtömegre való intenzív ütemű hizlaláskor, 100–120 kg-nál fölösleges ivartalanítani-miskárolni, mert a levágásig jelentkező egy-két ivarzás kevésbé befolyásolja a súlygyarapodást.

A választott malacot meleg, világos, száraz, vastagon almozott, frissen kimeszelt, fertőtlenített ólba helyezzük el. Az almot sose hagyjuk el, mert a kihűlt padozat felfázást, malacinfluenzát, tüdőgyulladást okozhat. Kerüljük a penészes szalma használatát. Az istállót gyakran szellőztessük ki, mert a felgyülemlő káros anyagok, az ammónia, a kénhidrogén és szén-dioxid káros a légzőszervrendszerre.

A választott  malacok takarmányozására jó illatú és ízű malacnevelő takarmányt használjunk. Fontos, hogy a takarmány jól emészthető összetevőket és nélkülözhetetlen táp- és hatóanyagot tartalmazzon. Vásárlás után legalább egy hétig ne változtassunk takarmányt, mert a malacnak nagyon jó az ízérzékelése, és azonnal érzékenyen reagál a takarmány hirtelen megváltoztatására. Ha a malacok nem esznek, akkor csökken a testtömeg-gyarapodás, amely később a színhúsarányt rontja, ezért az egyenletes és zökkenőmentes takarmányváltást kell bebiztosítani. Kezdetben a malac fehérjefelvevő képessége intenzív, amely izomépítéshez vezet. Ehhez az összes nélkülözhetetlen aminosavat biztosítani kell a takarmányozáskor. Hízlaláskor használjuk a teljes értékű ipari takarmányokat-tápokat: OŠ-01OŠ-07. A háztájiban is kiváló hizlalási eredmény érhető el velük. A választott malacok és süldők etetésére önetetőket használjunk. Kezdetben ad libitummennyiségi korlátok nélkül etessük az állatokat, az 55–60 kg feletti sertéseket érdemesebb adagoltan etetni a jobb takarmányértékesülés végett.

A háztájiban a táp az élelmiszeripari melléktermékekkel együtt etetve is megoldható. Fölözött tej, savó, író és táp etetése frissen, összekeverve moslékként. Fontos a higiénia betartása. A hagyományos takarmányokkal való etetéssel ugyan lassúbb növekedést, de érettebb, zamatosabb hús termelését érjük el. Fontos ügyelni a vitaminok és az ásványi anyagok adagolására.

A klasszikus sertéshízlalás módszerre az extenzív tartás, ahol a hosszú hizlalási idő alatt a sertések fokozatosan növelik a testméretüket, általában a mangalica hizlalása során alkalmazzák. A kisgazdaságokban, a háztáji tenyészetekben egyre gyakrabban találkozunk ezzel az őshonos fajtával. Közkedvelt, hiszen a mangalicatermékek iránt egyre nagyobb a kereslet. A mangalicáról azt tartják, hogy a húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb koleszterint tartalmaz, nélkülözhetetlen zsírsavakban, kiváló értékű, íz- és aromaanyagokban gazdag. A zsenge mangalicahús zamatos, vörös hús, erős, jellegzetes ízű. A nagy zsírtartalma kölcsönzi a különleges ízeket. Sütéskor megőrzi zamatát, nem szárad ki és nem esik össze. A mangalica húsából kiváló kolbász készíthető.

A mangalica jó ellenálló képességgel rendelkezik a betegségekkel szemben. Jól értékesíti az olcsó takarmányokat. Nem válogatós. A krumplit, a tökféléket, a fűféléket és a növényi hulladékokat is jól értékesíti. Jó a legelőkészsége. Az elhelyezéssel szemben szerényebb, akár egész évben a legelőkön, karámokban, fűtetlen ólakban is tarthatók. A vastag, erős serteszőre elegendő meleget biztosít neki a hidegben. Szeret megfetrengeni, dagonyázni a sárban, mert a sárfürdő lehűti, védi a bőrét és a szőrzetét.

A mangalica hízékony, gyorsan zsírosodó típus. A választott malacokat és a hízósertéseket szalmás almos kutricában, csoportos tartásban hizlalhatjuk. Biztosítsunk nekik kifutót. Takarmányozása adagolt etetéssel, vagy ízlés szerinti mennyiségi korlátok nélkül, öntetőkkel megoldhatók. Fontos a folyamatos ivóvízellátás, kedvezőek az önitatók. A hizlalásba sorolt mangalica a napi 550–600 g testtömeg-gyarapodást is eléri. Egyéves korban 140–150 kg élőtömeg elérésekor vágóérett, de nem öreg sertés. Az öregebb mangalicák húsa kevesebb vizet és több intramusculáris zsírt tartalmaz. A 150–160 kg-os mangalicahízó 70 liter kisütött zsírt, egyéb húsfélét és szalonnát ad. A mangalica hús- és zsírarányát takarmányozással lehet a legjobban befolyásolni. Ha nagyobb a takarmány fehérjetartalma, nagyobb és húsosabb lesz a mangalica.

A sertéstartás és a sertéshizlalás eredményességét a malacok növekedése a felhasznált takarmányok és a hizlalási idő hossza befolyásolja.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?