Agro

Sertés a háznál

A mindennapi táplálékunk jelentős részét a sertésből készült termékek képezik, amelyet az állattenyésztési hagyományok és a hazai ízlés is befolyásol.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. február 17. 13:46

disznó

A felszabadulás előtt a kisüzemi és a háztáji állattartásban a zsírhasznú mangalica fajtája volt elterjedve, amely napjainkban ismét kedveltté vált. A fehér hússertéseket és keresztezettjeiket a húsellátás biztosítása végett tenyésztik és hizlalják a sertéstartó gazdák. A sertéshúsféleségek fehérje-, zsír- és energiatartalma fontos a mindennapi táplálkozásban. Az állati fehérjéket az emberi szervezet szinte veszteségek nélkül tudja beépíteni a növényi fehérjékkel együtt kombinálva. A sertéshús fontos ásványi anyagokat, nélkülözhetetlen mikro- és makroelemeket, vitaminokat tartalmaz. Gazdag B1-vitaminban (tiamin), melynek hiánya pl.  a fáradtság, az ingerlékenység, a gyengeség, a depresszió és a bélrendszeri problémák előidézője lehet. 

A sertéstenyésztés és a háztáji sertéstartás jelentősége abban rejlik, hogy a sertés a szántóföldön megtermelt gabonamagvakon kívül jól értékesíti a gumós- és gyökértakarmányokat, vágóhídi melléktermékeket és a konyhai hulladékot is. A sertésfaj biológiai adottsága, hogy a sertéstenyésztésre fordított kiadások hamar visszatérülnek. A sertéstenyésztés előnyei közé tartozik, hogy az előhasi koca egyéves korára lemalacozik, 10-12 malac születik almonként. A kocaforgó évente 2,2-2,4. A hizlalásba sorolt hízók 6–8 hónap alatt a vágásra érett 95–130 kg-ot érik el. A sertés vágótömege 75%–80%-a az élőtömegnek. Háztáji hizlalásra a gazdák többsége a választott malacot megvásárolja. Napjainkban csak kevés gazda tart azért kocát, hogy hizlalásra legyen választott malaca.

A választott malac vásárlásakor több dologra ajánlatos odafigyelni. Megbízható gazdától, nyilvántartott és ellenőrzött tenyészetből vásároljunk választott malacot. Fontos szempont vásárláskor a választott malac kora. Csak a 10 hétnél idősebb malacot ajánlatos megvásárolni. A fiatal malac takarmányozása nehéz, mert ebben a korban még nagy a fehérjeigénye, megnehezíti a takarmányozását és növeli a takarmányozási költségeket.

Szilárd szervezetű, szép küllemű, jó testformákat mutató malacot vásároljunk. A malac külleme, alakja, a törzsének hossza, a végtagok formája hatással van a  vágóértékre. A fiatalkori küllem- és végtaghibák a testtömeg növekedésével csak rosszabbodnak. A végtagfájós hízósertés nehezen és keveset mozog, könnyebben elcsúszhat, baleset érheti. Mivel képtelen a vályúnál elegendő ideig állva enni, még a jóllakás előtt befejezi az evést. A beteges és a rosszul evő hízósertésnek rossz a takarmányértékesítése és kedvezőtlenebbek a húsformái.

Mindig egészséges, élénk tekintetű, mozgékony, szép sertéjű és bőrű választott malacot vásároljunk. Ha a választott malac kiszőrösödött, borzolt és durva serteszőrű, valószínűleg rossz körülmények között volt tartva, de betegséget is jelezhet. A felhúzott has az alultápláltságot, rossz étvágyat, esetenként a válogatósságot jelzi. A gyakori farokcsóválás a bélférgességet jelzi.

A malacok ivara meghatározó lehet vásárláskor. A háztájiban a gazdák az ivartalanított kanmalacokat – ártányokat szívesebben hizlalják, mint a süldőkocákat. Az ártányokat azért kedvelik, mert jobb a hízók  takarmányértékesítése, tömeggyarapodása és értékesítéskor a vörös és a fehér húsrészek aránya. A kanok herélése is sokkal egyszerűbb, mint a kocák miskárolása. A kocamalacokat a kisebb testtömegre való intenzív ütemű hizlaláskor, 100–120 kg-nál fölösleges ivartalanítani-miskárolni, mert a levágásig jelentkező egy-két ivarzás kevésbé befolyásolja a súlygyarapodást.

A választott malacot meleg, világos, száraz, vastagon almozott, frissen kimeszelt, fertőtlenített ólba helyezzük el. Az almot sose hagyjuk el, mert a kihűlt padozat felfázást, malacinfluenzát, tüdőgyulladást okozhat. Kerüljük a penészes szalma használatát. Az istállót gyakran szellőztessük ki, mert a felgyülemlő káros anyagok, az ammónia, a kénhidrogén és szén-dioxid káros a légzőszervrendszerre.

A választott  malacok takarmányozására jó illatú és ízű malacnevelő takarmányt használjunk. Fontos, hogy a takarmány jól emészthető összetevőket és nélkülözhetetlen táp- és hatóanyagot tartalmazzon. Vásárlás után legalább egy hétig ne változtassunk takarmányt, mert a malacnak nagyon jó az ízérzékelése, és azonnal érzékenyen reagál a takarmány hirtelen megváltoztatására. Ha a malacok nem esznek, akkor csökken a testtömeg-gyarapodás, amely később a színhúsarányt rontja, ezért az egyenletes és zökkenőmentes takarmányváltást kell bebiztosítani. Kezdetben a malac fehérjefelvevő képessége intenzív, amely izomépítéshez vezet. Ehhez az összes nélkülözhetetlen aminosavat biztosítani kell a takarmányozáskor. Hízlaláskor használjuk a teljes értékű ipari takarmányokat-tápokat: OŠ-01OŠ-07. A háztájiban is kiváló hizlalási eredmény érhető el velük. A választott malacok és süldők etetésére önetetőket használjunk. Kezdetben ad libitummennyiségi korlátok nélkül etessük az állatokat, az 55–60 kg feletti sertéseket érdemesebb adagoltan etetni a jobb takarmányértékesülés végett.

A háztájiban a táp az élelmiszeripari melléktermékekkel együtt etetve is megoldható. Fölözött tej, savó, író és táp etetése frissen, összekeverve moslékként. Fontos a higiénia betartása. A hagyományos takarmányokkal való etetéssel ugyan lassúbb növekedést, de érettebb, zamatosabb hús termelését érjük el. Fontos ügyelni a vitaminok és az ásványi anyagok adagolására.

A klasszikus sertéshízlalás módszerre az extenzív tartás, ahol a hosszú hizlalási idő alatt a sertések fokozatosan növelik a testméretüket, általában a mangalica hizlalása során alkalmazzák. A kisgazdaságokban, a háztáji tenyészetekben egyre gyakrabban találkozunk ezzel az őshonos fajtával. Közkedvelt, hiszen a mangalicatermékek iránt egyre nagyobb a kereslet. A mangalicáról azt tartják, hogy a húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb koleszterint tartalmaz, nélkülözhetetlen zsírsavakban, kiváló értékű, íz- és aromaanyagokban gazdag. A zsenge mangalicahús zamatos, vörös hús, erős, jellegzetes ízű. A nagy zsírtartalma kölcsönzi a különleges ízeket. Sütéskor megőrzi zamatát, nem szárad ki és nem esik össze. A mangalica húsából kiváló kolbász készíthető.

A mangalica jó ellenálló képességgel rendelkezik a betegségekkel szemben. Jól értékesíti az olcsó takarmányokat. Nem válogatós. A krumplit, a tökféléket, a fűféléket és a növényi hulladékokat is jól értékesíti. Jó a legelőkészsége. Az elhelyezéssel szemben szerényebb, akár egész évben a legelőkön, karámokban, fűtetlen ólakban is tarthatók. A vastag, erős serteszőre elegendő meleget biztosít neki a hidegben. Szeret megfetrengeni, dagonyázni a sárban, mert a sárfürdő lehűti, védi a bőrét és a szőrzetét.

A mangalica hízékony, gyorsan zsírosodó típus. A választott malacokat és a hízósertéseket szalmás almos kutricában, csoportos tartásban hizlalhatjuk. Biztosítsunk nekik kifutót. Takarmányozása adagolt etetéssel, vagy ízlés szerinti mennyiségi korlátok nélkül, öntetőkkel megoldhatók. Fontos a folyamatos ivóvízellátás, kedvezőek az önitatók. A hizlalásba sorolt mangalica a napi 550–600 g testtömeg-gyarapodást is eléri. Egyéves korban 140–150 kg élőtömeg elérésekor vágóérett, de nem öreg sertés. Az öregebb mangalicák húsa kevesebb vizet és több intramusculáris zsírt tartalmaz. A 150–160 kg-os mangalicahízó 70 liter kisütött zsírt, egyéb húsfélét és szalonnát ad. A mangalica hús- és zsírarányát takarmányozással lehet a legjobban befolyásolni. Ha nagyobb a takarmány fehérjetartalma, nagyobb és húsosabb lesz a mangalica.

A sertéstartás és a sertéshizlalás eredményességét a malacok növekedése a felhasznált takarmányok és a hizlalási idő hossza befolyásolja.

Gáspár Julianna állattenyésztő mérnök

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.