Agro

Pályázni lehet a raktárkapacitás növelésére is

A közeljövőben két időszerű támogatási lehetőség nyílik a beruházások finanszírozásra, amire érdemes lesz odafigyelni. Az egyik elsősorban az erdészeti ingatlan és gépi beruházások támogatási lehetőségeit célozza meg, egy másik a speciális növények termelőinek raktárépületek és betakarítás utáni elsődleges feldolgozás beruházásainak támogatására ad lehetőséget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 5. 14:52

Illusztráció - Fotó: pixabay

Az erdészet területén vállalkozók beruházásainak támogatási lehetőségeit célzó, 40/PRV/2019 számú felhívás, 2019. június 6-án jelent meg a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) honlapján. A támogatási kérelmeket ez év augusztus 19. és szeptember 13. közti időszakban lehet benyújtani. Támogatást igényelhet minden formájú magánvállalkozás, amely tevékenységének, illetve bevételeinek több mint 70%-a az erdőgazdálkodásból származik. Emellett kevesebb mint 30%-ban bevételeik egyéb vállalkozásokból, pl. mezőgazdaságból származnak. Ezek lehetnek maguk az erdők magántulajdonosai, akár egyéni, vagy tulajdonilag csoportosan szerveződők, vagy a magántulajdonú erdőkben szolgáltatásként működő erdészeti gazdálkodást folytatók, természetesen beleértve a szakavatott fakitermelést is. Ezúttal a pályázati lehetőség nem adatott meg az állami erdészeteknek és a nekik szolgáltatást nyújtó magánvállalkozóknak.

Támogathatók az erdészeti munkák és a piacra való előkészítés beruházásai, amelyek az erdőgazdálkodás jobb előrehaladásával hozzájárulnak az erdők gazdasági értékének növeléséhez. Azok az erdészeti produktumok feldolgozásába történő beruházások, amelyek ily módon hozzáadott értékeket teremtenek. Támogathatóak az új ingatlanokba való beruházások, vagy az ingatlanok felújításának beruházási költségei, új gépek és berendezések vásárlása, emellett a berendezések alatt az igavonásra szolgáló élő állatok vásárlása is értendő (lovak, ökrök). Ez minden, az ipari fafeldolgozás előtti munkafolyamatot érint.

Ebben a felhívásban nem támogathatók az erdészeti utak kiépítései, a fakitermelés utáni erdőfelújítások. A meghirdetett pályázat keretösszege egész Szlovákiára összesen 15 millió €, az egyes támogatott beruházások mértéke áfa nélkül legkevesebb 10 ezer, a legtöbb 400 ezer € lehet. Ebből a támogatott rész legfeljebb 50% lehet a Pozsonyi kerületen kívül, ahol ez maximum 40%. A támogatás az ún. de minimis program keretében történik, amelynek a lényege, hogy a kedvezményezettek 3 éven belül nem kaphatnak több támogatást 200 ezer eurónál. A három évbe az idei és az előző két év számítódik. Részletek a https://www.apa.sk/40-prv-019 linken találhatók.

A második beruházási támogatásokat célzó 41/PRV/2019 számú felhívás 2019. július 1-én jelent meg a PPA honlapján. A támogatási kérelmeket 2019. október 1. és október 19. közti időszakban lehet benyújtani. A felhívás az érintettek számára már ismert 4.1. alrendelkezés, a „mezőgazdasági vállalkozások támogatása” keretébe tartozik. Ez esetben azonban kizárólag a speciálisnövény-termesztéssel foglalkozó vállalkozásokat érintik, a támogatható beruházások tárgyköre pedig a raktárkapacitások és a betakarítás utáni elsődleges feldolgozásokra irányul. Itt a kihelyezett összeg Szlovákia egész területére 15 millió €, ebből 5 millió a Pozsonyi kerületben történő beruházásokra, 10 millió pedig az összes többi területre együtt. Az egyes támogatható beruházások volumene áfa nélkül számítva legkevesebb 10 ezer, a legtöbb 2 millió € lehet. Több önállóan működő vállalkozás (legkevesebb kettő) közös beruházása pedig nem haladhatja meg a 3 millió € összeget. Ebből a támogatás mértéke a Pozsonyi kerületben történő beruházásokra 40%, a többi kerületben 50%.

A pályázati projekt előkészítése előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a felhívásban és a kapcsolódó útmutatókban ismertetett részletes feltételeket. Az alapfeltételek mellett kiemelten fontos lehet a pályázati felhívás 2.5.3 pontjában, táblázati formában feltüntetet pontozásos kritériumok alapos tanulmányozása. Ebből ki-ki megtudhatja, hogy 88 százalékpont eléréséig mennyi pontot szerezhet a pályázata. A további 12 pontot az ún. független szakértők bírálják el általánosan megfogalmazott kritériumok alapján, ami azt jelenti, hogy végül a „mérleg nyelve” pozíciója alapján ők döntik el, hogy melyik pályázat a nyerő. Ez természetesen csak akkor érvényesül, ha jóval többen pályáznak, főként olyanok, akik elérték a 88 objektíve kiszámítható pontszámot. Megfontolandó tehát, hogy a 88 pontot nem elérő pályázatokat érdemes-e benyújtani. A felhívás és a részletes útmutatók a PPA honlapján: https://www.apa.sk/ elérhetők.

Varjú János, a Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?