Agro

Mulcsozás vagy komposztálás égetés helyett

Az év során, bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ez a ganajra került. Később ennek nagyját elégették, most viszont a ganaj már sokkal szofisztikáltabb nevet kapott, „komposztnak” nevezik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. szeptember 20. 11:00

Persze a kényelmesebbje legegyszerűbben a hulladékkezelő cégre bízza a növényi maradványok eltávolítását, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása. Ebből kiindulva a füvet, amit levágunk nyugodt szívvel a gyümölcsfáink alá tehetjük koncentrátumként.

Az ősz átlagosan, csendes időjárást hoz. A sok csapadékot hozó frontok jönnek-mennek, felváltva napos időszakkal. Az erősen felázott talaj miatt néhány mezőgazdasági munka befejezése csúszhat. A kertészetekben és a házi kertekben a betakarítás már jórészt befejeződött, most inkább a jövő évre való felkészülés lesz az időszerű. Most elsősorban a házi kerti aktuális teendői jönnek az előtérbe. A kertekben található nagy mennyiségű növényi maradvány főként a lehullott lombokról, beteg gyümölcsökről, zöldségfélék maradványairól és még egy pici fűnyesedékből tevődik össze. Tavasz előtt aztán még hozzájön a metszés során keletkező rengeteg ág és gally. A múltban az ilyenféle hulladékot elégették, amivel komolyan szennyezték a környezetet, ez viszont napjainkban már jórészt mindenütt tiltott vagy korlátozott tevékenység. Erre sokkal hatékonyabb megoldások állnak rendelkezésünkre. A leghasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása talajtakarásra, vagy pedig a komposztálás a kertünkben, amelyekhez megfelelő segítséget nyújtanak a Trifender és a BiogéN készítményeink. Mindkét megoldással visszakerülnek a talajba, így a jövő évi növényeink számára könnyen elérhető tápanyagot biztosítanak. A lebomló szerves anyaggal a talajélet számára nélkülözhetetlen humuszanyagok és hasznos mikroorganizmusok és gombaspórák milliárdjai jutnak vissza a természetes körforgásba. A kevésbé kívánatos gombaspórák (Fusarium, Sklerotínium, Botritis, Phytium) elpusztításában, amelyek toxikus anyagokat termelnek, nagy segítséget nyújthatnak az olyan készítmények, mint a TRIFENDER /FIELDER/ termékek, amelyek Trichoderma asperellum gombaspórákat tartalmaznak. Ezen Trichoderma-spórák segítenek a mulcs felbontásában, amellyel növekedik a talaj nitrogéntartalma és a növények által sokkal hozzáférhetőbbek lesznek az egyéb tápanyagok is. Pozitív hatása van a növényi enzimek és növekedési hormonok termelésében is. A megfelelő vastagságban elhelyezett mulcs – legyen az fakéreg, lezúzott gally, kigyomlált növény vagy falevél – tökéletesen megóvja a talajt a kiszáradástól, ahol sajátos mikroklíma alakul ki. Megakadályozva a talaj gyomosodását, egyúttal fokozatos elbomlásával tápanyagforrásként is szolgál. Sokan úgy tartják, hogy a diófa levele alkalmatlan a komposztálásra, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek károsak más növényekre. Ez a gátlás megszüntethető, ha más növényekkel keverjük a diólombot, valamint hozzáadjuk a specifikus baktériumokat tartalmazó BiogéN terméket és így érleljük a komposztálás során. A BiogéN segítségével nitrogén termelődik a talajban a növényi maradványokból, amely könnyen hozzáférhető formában tárolódik a trágya kiszórásáig.

A jó komposztkészítés titka, hogy vegyesen tartalmazzon alacsony és magas nedvességtartalmú anyagokat, gyorsan és lassan lebomló növényi részeket, ezeket egymásra rétegezve helyezzük a komposztálóba. Legyen állandóan földnedves állapotú, és rendszeres átforgatással gondoskodjunk a levegősségről, mert a korhasztó mikroorganizmusok levegőtlen környezetben elpusztulnak. Ha jól végezzük munkánkat, akkor egy-két év alatt tökéletes érett, földszerű komposztot nyerünk, mely a talaj dúsítására, a talajélet serkentésre és nem utolsósorban tápanyagpótlásra lesz alkalmas.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biotomal.sk

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

online oktatás

Csütörtöktől távoktatásban tanulnak a galántai alapiskolák felső tagozatosai

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.