Agro

Gyerekcipőben jár még a Falugazdász program

Tavaly szeptemberben indult Szlovákia déli régióiban a Falugazdász program, amelynek a célja segíteni a magyar ajkú gazdákat a vállalkozásban. A program a magyar kormány anyagi támogatásával jött létre, Szlovákiában a Szlovákiai Agrárkamara nyújtott szakmai segítséget a hálózat működtetéséhez.
Czigler Mónika

2019. október 7. 11:15

földek

A falugazdász az ország magyar lakta régióiban szinte mindenütt elérhető Dunaszerdahelytől Kassa környékéig. „Az osztrák és magyar mintára építette ki a magyar kormány a Kárpát-medencében ezt a hálózatot, náluk ez a kezdeményezés már jól működik. A Kárpát-medencében 105 falugazdász-központot létesítettek, ebből 15 jött létre Szlovákiában. Ez a program Horvátországban is annyira bevált, hogy a horvát kormány is létesített a horvát gazdák számára ilyen hálózatot, és ugyanolyan összeggel támogatta meg a falugazdászok munkáját, mint a magyar kormány” – mondta Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke.

Értékelés egy év távlatából

Az agrárkamara kizárólag szakmai szintű segítségnyújtást biztosított a falugazdászoknak, akikkel rendszeresen tarják a kapcsolatot. Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek az egyes régiókban a falugazdászok munkáját illetően, hogy az hogyan tájékoztatja a gazdákat, illetve milyen körülmények közt dolgozik, és sajnos valahol még az irodák sincsenek megfelelően kialakítva, a gazdák pedig nincsenek kellőképpen informálva a lehetőségekről. „Pedig a falugazdász feladata, hogy naprakész információkkal lássa el a gazdákat, segítse őket ügyes bajos dolgaikban. Kell kialakítani egy irodahelyiséget, de nem a gazdának kell menni a falugazdászhoz, hanem fordítva. Fel kell térképezni a magyar gazdák igényeit, le kell tudnia fordítani sokszor nehezen értelmezhető törvényeket, szakmai összejöveteleket kell szerveznie, egyszóval szakmailag egy biztonságos hátteret kell megteremteni a vállalkozók számára. Az elmúlt egy év tapasztalata azt mutatja, hogy vannak olyan falugazdászok, akik valóban jól végzik munkájukat, másutt viszont váltásra lesz szükség. Tovább szeretnénk szélesíteni a falugazdászok körét a galántai, nagykürtösi, nyitrai régiókban, illetve Kassa környékén, Királyhelmecen, Nagykaposon” – magyarázta Patasi Ilona.

Az agrárkamara elnöke hozzátette, egy év után fel kell mutatniuk az eredményeket és a Falugazdász program létjogosultságát, ezért is lesz szükség néhány helyen a cserére. „Ez egy komoly feladat, amit nem lehet mellékállásban végezni. Sok a fiatal is a csapatban, akik rögtön az iskola elvégzését követően kerültek a funkcióba, de vannak köztük nagyon ügyesek, ambiciózus munkatársak is” – szögezte le az elnök asszony.

Jövőbeni tervek

A magyar gazdák hátrányos helyzetbe kerülhetnek amiatt, hogy az amúgy is bonyolult megfogalmazású rendeleteket ráadásul nem is az anyanyelvükön kell értelmezniük. További hátrányt jelenthet az elektronikus ügyintézés. Az adminisztráció is sok időt vesz igénybe. Mindezekben segíthet a falugazdász. Sok jogi kérdés is felmerül, emiatt Dunaszerdahelyen egy jogászt is felvettek, hogy a falugazdászok hozzá fordulhassanak jogi kérdéseket illetően, amennyivel ilyennel szembesülnek a gazdáknál. „Tervben van egy tőketerebesi jogásszal való kapcsolatfelvétel is, hogy a keleti gazdáknak helyben tudjon tanácsot adni szakember. Vásároltunk GPS-rendszereket is a földek bemérésére, amely 30 cm pontossággal beméri az átfedéseket. Ügyeltünk arra, hogy ugyanattól a szolgáltatótól vásároljuk a rendszert, mint amit a PPA használ, hogy azonosak legyenek az adatok. Próbálunk minden lehetőséget megfogni, hogy segítsük a gazdák munkáját” – sorolja Patasi Ilona.

A falugazdász feladatai

A Szlovák Agrárkamara elnöke szerint részben a falugazdászok munkájának a hiányos munkáját bizonyítja, hogy néhány régióban nagyon kevés gazda kapcsolódott be például a zöld nafta projektbe, mert rosszul értelmezték azt, kevés volt az információjuk a támogatási lehetőségről, vagy nem is tudtak róla. Ezeket a hiányosságokat mindenképp szükségesnek tartja kiküszöbölni.

A falugazdászok feladata, hogy térképezzék fel, mire van szükségük a gazdáknak ahhoz, hogy sikeresebbek legyenek, és minden lehetséges módon segítsék őket. Ezen belül a feladatuk a nemzeti anyaországi, vagy EU-s pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatásuk és az ezt célzó rendezvények megszervezése, a pályázati dokumentumok összeállításában és ellenőrzésében való segítségnyújtás, szakmai tanácsadás nyújtása a gazdálkodásukat érintő területen, beszerzési és értékesítési árak ismertetése (vetőmag, műtrágya, növényvédő szerek, élőállat stb.). Értékesítési csatornák felkutatása, felvásárlási központokkal való kapcsolatfelvétel és a gazdák ezzel kapcsolatos tájékoztatása. Továbbá feladatuk még a termelés, feldolgozás és értékesítés területén igényelt tanácsadás, a gazdák és a vidéki lakosság által megfogalmazott kérdések összegyűjtése, valamint ezen kérdések megfelelő intézményekhez és szakmai szervezetekhez való továbbítása. A falugazdász feladata a gazdálkodók segítsége a kereskedelmi, vagy az egyéb nyilvántartásba vételi eljárásokban, a termeléshez, feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges szakhatósági engedélyeztetés elősegítése, segítségnyújtás a térinformatikai (GSAA) támogatási kérelem megrajzolásánál, valamint a hozzá tartozó nyomtatványok kitöltésében. Informálnia kell őket a közvetett és közvetlen pályázati kifizetések lehetőségeiről, valamint a földtörvényben történő változásokról.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!