Agro

Már sokan kérik a falugazdászok segítségét

Két éve még nagyon nehezen indult a Falugazdász program Szlovákiában, most viszont már rengetegen kérik a falugazdászok segítségét. A mezőgazdasági kistermelők ugyanis mára megértették, hogy nem egy újabb fizetett szolgáltatásról van szó, hanem arról, hogy a kisebb területen gazdálkodóknak, akik magyarul beszélnek, az anyanyelvükön nyújtsanak segítséget szakemberek.
Czigler Mónika

2021. február 1. 09:51

falugazdász

A tavalyi évben a falugazdászok segítségére hatványozottan szükség volt, hiszen a hivatalokban személyesen nem fogadták az ügyfeleket, a gazdáknak pedig még most is gondot jelent az elektronikus ügyintézés. De nem csak ebben segítenek a falugazdászok. „Segítséget nyújtok az ÚKSUP hivatalához benyújtandó éves műtrágya- és szervestrágya-felhasználásról szóló jelentés elkészítésében. A területalapú támogatásokhoz szükség van a határok megrajzolására a GSAA applikációban, amiben szintén segédkeztem. A Covid-19 miatt csak elektronikusan lehetett beadni a kérvényt, így a gazdák számára nagy segítség volt, hogy helyben tudtam nekik segíteni. A területalapú támogatások esetében egyre gyakoribbak az ellenőrzések, ugyanis a modern technológiáknak köszönhetően sokkal effektívebben történik az ellenőrzés. Drón segítségével nagyobb területet tudnak átvilágítani. Sok esetben szüksége volt a kistermelőknek például a művelt parcella határainak módosításában. A szárazság, majd később a heves esőzések sajnos nagyban gátolták a termelők munkáját. Természeti károk esetén értesíteni kell a kifizető ügynökséget a megfelelő formanyomtatványon. Erre is felhívtam a gazdák figyelmét, akik ebben is kikérték a tanácsomat” – sorolta Ollári Adrianna komáromi falugazdász, akit a munkájáról faggattunk.

A falugazdászok munkájának szerves része a pályázati lehetőségek figyelése. „A falugazdász hálózatnak jelentős része volt abban, hogy a felvidéken sok magyar gazdához eljutott a Baross pályázati felhívás híre. Összekötő személyként aktívan részt vettünk az információk továbbításában. Örülök annak is, hogy több olyan gazda kap/kapott a napokban támogatást a Zöld nafta programból, akik a segítségemmel nyújtották be a kérvényt. Ezen támogatást csak azok kérvényezhetik, akik speciálisnövény-termesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkoznak” – tette hozzá.

A szakemberek az illetékes tárcával is aktívan tartják a kapcsolatot, és fontos feladatuknak tartják a véleményezések vázolását. „Az összegyűjtött információkat lehetőség szerint eljuttatjuk a minisztériumba, bízva, hogy a racionális véleményeket elfogadják és beültetik a törvényhozatalok során” – mondja Ollári Adrianna.

A falugazdászok már második éve aktívan segédkeztek a Magyarok Kenyere megsütésében. „Ez egy olyan program, ahol mindenki önzetlenül segít, egy kicsit újra előtérbe kerül az összefogás eszméje, az adományozók büszkék arra, hogy segíthetnek, és tudják, hogy jó helyre kerül az adomány – jelen esetben a liszt. Rendkívül sikeresen zártam az idei programot, a környékbeli felvásárlók (Sunflower, Gamex, Agref, RWA Marcelháza) bekapcsolásával megdupláztuk a búzaadomány mennyiségét. Ezáltal idén az egyházak is részesültek adományban” – vázolta a szakember.

A kezdetekkor még bizalmatlanul fogadták a falugazdászok megkeresését a mezőgazdászok, most viszont szép számú klientúrával rendelkeznek azok, akik valóban aktívan működnek. „Jelenleg több mint 180 termelővel tartom a kapcsolatot, rendszeresen e-mailben tájékoztatom őket a mezőgazdasági eseményekről. Hálásak a segítségnek, és a bizalomra épülő kapcsolatnak köszönhetően a gazdák is aktívabbak, kérdeznek, érdeklődnek. Mint minden, a mezőgazdasági termelés is változik. Ha ebből akarja valaki fenntartani a családját, változtatni kell, merni kell új dolgokat megtanulni, különösen a speciálisnövény-termesztés keretén belül. Sajnos a klímaváltozás okozta károk minden évben egyre jelentősebbek, így a megszokott szántóföldi növénytermesztés egyre kockázatosabb. Természetesen speciális irányzatnál fontos az öntözés megoldása, új technológiákba való befektetés, mert hosszú távon más lehetőség nem marad. A jövőbeni támogatási politika is ezt az irányt támogatja majd. A mezőgazdaság diverzifikációja elősegíti majd Szlovákia élelmiszer-önellátásának javítását, ami jelenleg rendkívül alacsony, mindössze 40%-on mozog, ami az egyik legalacsonyabb önellátó országok közé sorolja Szlovákiát. Falugazdászként próbálom a termelőket felkészíteni a jövőre, utat mutatni, és segíteni nekik, hogy felkészültebben fogadják a változást” – zárja Ollári Adrianna.

-er

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus-vakcina

Koronavírus: 48 beteg elhunyt, 485 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

virág

Óvodások ültettek virágot a Föld napján

A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

Zlatan Ibrahimovic

Ibrahimovic szerződést hosszabbított az AC Milannál

b

Tragédia: tolatás közben gázolta halálra a nyugdíjast

koronavírus Magyarország

Koronavírus - Meghalt 207 beteg, 3427-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.