Régió

A szélsőséges időjárás miatt aggódnak a bodrogközi és az Ung-vidéki gazdák

Ladmóc/Ágcsernyő | Takács Parajos Krisztina és Szabó Tamás, a Szlovákiai Agrárkamara bodrogközi és Ung- vidéki falugazdászai szerint nem a koronavírus-járvány terjedése okozza a legnagyobb fejtörést a gazdáknak, hanem a szélsőséges időjárás, melynek következtében egyre nehezebb megművelni a földeket az optimális időszakokban. A folyamatosan változó időjárás miatt nemcsak a vetés, hanem az aratás tervezése is egyre nehezebb.
Németi Róbert

2021. január 21. 18:16

mezőgazdasors
A mezőgazdászoknak többször keresztbe tett az időjárás. - Németi Róbert felvétele

A Szlovákiai Agrárkamara szerint a klímaváltozás miatt kialakult helyzetet javítaná, ha a jelenlegi kockázatkezelési megoldásokat egy úgynevezett kárenyhítő alap létrehozásával bővítenék ki, mely mindenekelőtt ezt az óriási bizonytalanságot enyhítené. „Ez egy önkéntes alapban való részvételből állna, amelyhez a tagok befizetésén kívül az állam és a biztosítók is hozzájárulnának. Az alapból fedeznék a károk kárpótlását, mert a mezőgazdasági termelés fokozott kockázata miatt a klasszikus biztosítási díjak egyrészt nagyon magasak, másrészt pedig némely típusú károkat nem fedeznek. Az ilyen típusú alapok néhány uniós tagállamban már sikeresen működnekˮ – magyarázta lapunknak Takács Parajos Krisztina bodrogközi falugazdász. Takács Parajos elmondása szerint az elmúlt év a mezőgazdászok számára nemcsak a koronavírusról szólt, hanem a madárinfluenzával és az afrikai sertéspestissel is meg kellett küzdeniük. Az utóbbi elsősorban a keleti régióban tevékenykedők életét nehezítette meg.

„A koronavírus miatt a gazdáknak is át kell állniuk az elektronikus kommunikációra. Eddigi tapasztalataink szerint sokakban ellenérzést vált ki az online kapcsolattartás, de ebben a helyzetben más lehetőségük nincs, mivel a különböző kérelmek beadása szinte már csak elektronikus úton történik. Szerencsére mi, falugazdák ebben is segítséget tudunk nyújtani, hiszen a határ menti régiókban 2018-tól a magyar kormány támogatásával regionális tevékenységet folytatunkˮ – tette hozzá a szakember.

Átfogó segítség

A kassai kerületbeli, túlnyomórészt magyarlakta régió délkeleti csücskében található Bodrogköz és Ung-vidék tájegységeken tevékenykedő falugazdászok a hazai, az EU-s, illetve a magyarországi pályázati lehetőségek tájékoztatásában, pályázatok megírásában és azok ellenőrzésében segítenek. „A Falugazdász program egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően segítséget nyújtunk a térinformatikai (GSAA) támogatási kérelem megrajzolásában, valamint a hozzá tartozó nyomtatványok kitöltésében, a permetezési, trágyázási napló elektronikus kitöltésében. További feladataink közé tartoznak a szakmai előadások, rendezvények és képzések szervezése. Tavaly sikerült megrendeznünk a Szlovákiai Agrárkamara és az Agroinštitút Nitra állami vállalattal együttműködve a növényvédelmi törvény által előírt kötelező képzést magyar nyelven a Bodrogközben, ezzel is közelebb hozva a régiónkban gazdálkodók számára a kötelező iskolázásokatˮ – mondta Takács Parajos Krisztina.

A mezőgazdászoknak többször keresztbe tett az időjárás

 

Váltakozó időjárás

A tőketerebesi járásbeli Szabó Tamás ugyancsak aktív résztvevője a programnak, szakmai tudását nemcsak az irodában, hanem aktív mezőgazdászként egyenesen a szántóföldeken is alkalmazza. „Az elmúlt évet az állandóan változó időjárási viszontagságok jellemzik. Tavasszal a kukorica megfázott, ezt követően az aszály miatt nagyon nehezen fejlődött. Sajnos a kalászosok is megsínylették a tavaszi szárazságot, fenológiai fejlődésük visszamaradt, emiatt kedvezőtlen volt a tápanyagfelvétel. A kártevők is intenzíven károsították a termést, a szeles tavasz pedig nagyban korlátozta a növényvédelmi munkákat. Nyáron viszont már a sok csapadéknak inkább káros, mint hasznos hatása volt. A napraforgó virágzáskor temérdek csapadékot kapott és a tányérok közepén az ikerkaszat nem kötött meg, ezáltal a tányér közepében a napraforgószemek nem teltek kiˮ – nyilatkozta az Új Szónak Szabó Tamás, aki szerint a csapadék a betakarítást is nagyban nehezítette, a kalászosok sikértartalma is csökkent. Az enyhe és csapadékos időjárás hatása a tavaszi időszak beállta óta sújtotta a mezőgazdászokat, még az aratást is esős időben végezték. A sárban elakadtak a kombájnok, a traktorok a megtelt pótkocsikkal nehezen tudták kiszállítani a learatott termést az elázott földekről. Az őszi munkákat is megnehezítette az esős időjárás, a talaj-előkészítés több gazdaságban akadozott.

Karácsony előtt is arattak

„A szója szénabetakarítása nagyon elhúzódott, normális időben már szeptemberben le kell aratni, de múlt éven még novemberben és decemberben is zúgtak a kombájnok. Voltak olyanok is, akik nem győzték a munkát, sokaknak még most is ott áll a kukorica és a szója a földeken. A sok nehézség ellenére a múlt évi terméshozammal meg voltak elégedve a gazdák. A kukoricánál a kora tavaszi fagyok és a hideg időjárás okozott gondot, nyár közepén a viharok tizedelték meg a kukoricaszárakat, de a növények még így is túlélték a károsodást, több helyen 12–16 t/ha termést is elértek nedves állapotban. A szója nyáron nagyon szépen fejlődött a sok esőtől, átlagosan akár 3–4,5 t/ha-s termésátlagot is el lehetett érni. A búzánál és a repcénél a nagyon enyhe tél miatt elszaporod-tak a kártevők. Sok munkát igényelt, hogy hektárhozamot érjünk. A búza átlagosan 5–6 t/ha-s, a repce 2,5–4,5 t/ha-s hozamot eredményezettˮ – nyilatkozta Szabó, majd végezetül azt is elmondta, hogy az őszi csapadék miatt a kalászosok vetése is nehezen volt kivitelezhető.

A mezőgazdászoknak többször keresztbe tett az időjárás

 

Őszi vetés, késve

Nagyon sokan megkésve és nem a megfelelően előkészített talajba tudták csak elszórni a vetőmagot. „Sajnos az idei évre is rányomja a bélyegét a tavalyi esős időjárás. A szántás sem könnyű feladat, ugyanis az eddigi csapadékos idő miatt nem lehetett rámenni a talajra. A talaj megművelése a hiányzó kemény fagyok miatt is nehezen kivitelezhető, bár az elmúlt napokban rendkívül hideg volt, de még így is nagyon-nagyon telített a talaj nedvességgel. Mindezt tovább nehezíti az is, hogy a novemberi esőknek köszönhetően a belvíz is sok helyen felgyülemlettˮ – zárta Szabó Tamás.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

dac

GALÉRIA: Gyenge mérkőzésen győzött a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.