Agro

Gazdák a bürokrácia hálójában

Amikor hat évvel ezelőtt Kovács Gábor magánvállalkozó belevágott az Európai Unió által is támogatott integrált növénytermesztésbe, még maga sem gondolta volna, hogy milyen göröngyös utat kell bejárnia ahhoz, hogy hozzájusson a szépen csengő támogatási összeghez – vagy inkább annak egy részéhez.
Czigler Mónika

2020. július 14. 14:00

Gazdák a bürokrácia hálójában
- Képarchívum

Kovács Gábor 31 hektáron gazdálkodik, ennek majdnem felét teszik ki a nagy mezőgazdasági növények, a másik felén zöldségtermesztést folytat. Nehezen állt rá 6 évvel ezelőtt, hogy belépjen a felkínált integrált támogatási rendszerbe, de végül is csak beadta a derekát. Most végre felsóhajt, hogy lassan letelik ez az időszak, és jó néhány társához hasonlóan hallani sem akar egy következő időszakról.

A nádszegi gazda rögtön a kálváriája mesélésének elején leszögezi, hogy nem azzal volt a gond, hogy a növényvédelmi előírásokra vonatkozó szabályokat ne lehetne betartani. Az ellenőrzésekkel és magukkal az ellenőrökkel sem lett volna gond. Leegyszerűsítve a dolgot az jelentett gondot, hogy az a sablon, amit egy általános forma alapján alakítottak ki, nem a valós termelési gyakorlatból indul ki. A vállalkozó szerint egy sor buktatón kellett végigmennie, amiért sem az ellenőröket (akiknek egyébként a munkáját dicséri), sem a dunaszerdahelyi kifizetési ügynökség dolgozóit (akik igyekeztek készségesen segítségére lenne, amiben tudtak) nem hibáztatja, hanem inkább a rendszert, amely mintha szándékosan a hibát kereste volna.

„Például volt egy olyan gondom, hogy a papíron fel kellett tüntetni azt a parcellaszámot, ahol a burgonyát termesztem. Kikötés az integrált növénytermesztésben, hogy ugyanazon a területen négy egymást követő éven nem vethetem a burgonyát. Ha nekem volt egy parcellám, ahol az öntözést tudtam biztosítani, és ez történetesen 7 hektáros volt, az adott parcella egyik sarkába vetettem burgonyát 2,5 hektáron, a következő évben ugyanerre a parcellára vetettem a krumplit, de a parcella teljesen más területére. A pozsonyi hivatalban ez megoldhatatlan problémának tűnt, mert a rendszerükben nem tudták elkönyvelni, miért azonos a parcellaszám két egymást követő évben. Hónapokig kellett magyaráznom, hogy egy parcellára, de nem ugyanarra a helyre ültettem a burgonyát, tehát nem követtem el semmilyen garázdaságot” magyarázta Kovács Gábor. A zöldségtermesztésért kapott támogatást például 2018 végén leállították, és ezért automatikusan nem kapta meg a 2019-es támogatást sem. Két évbe tellett, míg tisztázta a helyzetet, végül elismerte az illetékes ügynökség a gazda igazát, és idén júniusban megkapta a 2019-es évért járó támogatást, és megkapta már azt a határozatot is, amely szerint elismerték a 2018-as évért járó támogatás kifizetését is.

De ez még nem minden. Azzal, hogy a 2018-as év támogatását leállították, kizárták volna a zöld nafta támogatásból, vagy például a terménybiztosítás 65%-os támogatásának visszaigényléséből is. „Nem értem, hogy nálunk miért állítják le automatikusan a következő év kifizetését is, ha azzal nem volt probléma? Miért kaphatja meg a támogatást például az osztrák gazda automatikusan az év végén, nálunk viszont nem? Ha pedig hiba merül fel, vagy a gazda nem teljesíti az előírásokat, akkor utólag visszafizeti a mulasztása miatti büntetést” – zsörtölődik a gazda, aki a túlzott bürokrácia mellett azt is kifogásolja, hogy ha egy kimutatást bekérnek a hivatalból, amire adnak például 5 napos válaszadási határidőt, előbb a nyomozó bőrébe kell bújnia és ki kell derítenie a telefonszámát annak a személynek, aki foglalkozik az ügyével, mert ez sok esetben nincs feltüntetve a hivatalos papíron. „Tőlünk sokszor azonnal, pár napon belül kérnek be dokumentumokat, kimutatásokat, nem értem, hogy az ügynökségnek egy vizsgálat miért tartott 2 évig?” – teszi hozzá értetlenkedve a gazda.

Felsorolni is sok lenne, mennyi ügyes-bajos intéznivalója és kiadása akadt a támogatás megszerzése miatt a gazdának, ilyen például a kötelező bevizsgálások, amelyek több száz euróba kerülnek, vagy az a műholdas felvétel is a berajzolt parcellákkal. Ezzel saját maga nem boldogult a gazda, ezért a Szlovákiai Agrárkamarához fordult, amely tanácsolta a falugazdász felkeresését. Így jutott el Borovszký Lászlóhoz, a Galántai járás falugazdászához, aki segített az adott terület megrajzolásában. De más téren is segítséget nyújtott a gazdának. „Egy falugazdász nem intézkedhet a gazda nevében, viszont tanácsot tud nyújtani a nehéz helyzetben. Rengeteg papírmunkát kell végeznie a gazdáknak, és sokszor nagyon nehéz kiigazodni a rendeletek sűrűjében. Azért vagyunk, hogy ebben segítő kezet nyújtsunk” – mondja Borovszký László, aki ez év februárjától végzi ezt a feladatkört. „A gyakorlati problémák megoldása mellett számomra óriási segítséget jelentett az az érdekképviselet, amit a Szlovákiai Agrárkamara égisze alatt működő falugazdászok nyújtanak. Ennek is köszönhető, hogy végre hozzájutottam a támogatáshoz, ami jogosan megillet, és pályázhattam más helyütt is annak ellenére is, hogy le voltak állítva a kifizetések, mert segítettek kibogozni és megmagyarázni a felmerült problémákat az új pályázatoknál, amit egy nagyon bürokratikus és nem átgondolt rendszer gördített az utamba” – mondja Kovács Gábor.

(cz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Kollár

„Ha átszakad a gát, akkor még óriási problémáink lehetnek a járvánnyal”

koronavírus iskola

Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

Pavlína Matovičová

Matovič megtörte a csendet: beszélt felesége befektetéseiről

Tadej Pogacar
Frissítve

Tour de France – Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

csomag

Drágább lesz a külföldről, köztük Kínából rendelt áru

Fehérorosz válság

Több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.