A Meprozet jó szolgálatot tett a tűzoltásnál is

meprozet

Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjön, jó menedzsment és fejlett géppark szükséges. Ez az alap. A SAXAGRO vállalatnál azonban a legapróbb részletekre is odafigyelnek. Hogy gördülékenyen végezhessék a növényvédelmet, vásároltak egy Meprozet tartálykocsit, amely már a tűzeseteknél is jó szolgálatot tett.

A fejlett géppark fontos ahhoz, hogy egy gazdaság sikeresen működjön, ezt tudják a Tőketerebesi járásban található Zétényen is. A SAXAGRO s.r.o.-nál pedig minden részletre odafigyelnek, tehát amikor önjáró permetezőt vásároltak, gondoskodtak arról is, hogy a permetezőnek ne kelljen feleslegesen állnia amiatt, hogy nincs megoldva a vízpótlás. Ezért rögtön vásároltak egy Meprozet tartálykocsit is. „Azért döntöttünk a Meprozet mellett, mert ez a márka kínálja a legjobb ár/érték arányt. És ennek a piacon alaposan utánanéztünk” – mondja Szaxon Péter , a cég egyik társtulajdonosa.

A 2007 óta működő családi vállalkozást ma öten vezetik, a fő tulajdonos Szaxon Ferenc, két fia, Szaxon Péter és ifj. Szaxon Ferenc pedig társtulajdonosai a cégnek. Összesen 890 hektárt művelnek meg, és nem könnyű a dolguk, mert legnagyobb részt nehéz, agyagos talajt kell megművelniük. Itt búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, repcét és szóját termesztenek. És mindezt sikeresen.

A mezőgazdasági cégnél tudják azt, hogy a megbízható tartálykocsi milyen fontos láncszeme annak, hogy az egész növényvédelmi munkafolyamat jól működjön. Hiszen a folyadék gazdaságos és gyors eljuttatása a permetezőhöz elengedhetetlenül fontos, csakúgy, mint a DAM-mal való operatív „manőverezés” is.

A Meprozet PN 1/14 Midi 2R ciszterna megvásárlása után 2013-ban arra is rájöttek, hogy a tartálykocsi jó szolgálatot tud tenni a tűzoltásnál is. Két falubeli épület tűzeseténél is segédkeztek. Az egyiknél úgy, hogy a tűzoltókocsikat látták el vízzel, a másik esetben pedig kihasználták a Meprozet tartálykocsikhoz tartozó felszerelést is, amely magába foglalja a kompresszort és a tűzoltótömlőhöz tartozó csatlakozókat is. Szerencsére a második esetnél a tartálykocsi épp fel volt töltve, így gyorsan tudtak lépni, és mire a tűzoltókocsik megérkeztek a helyszínre, gyakorlatilag eloltották a tüzet.

A fenti esetre szerencsére csak ritkán kerül sor, és csak érdekességként említettük meg, mi mindenben tehet jó szolgálatot egy ilyen tartálykocsi. Természetesen a legtöbbet az önjáró permetező feltöltésére használják a lengyel gyártmányú tartálykocsit. A ciszterna térfogata 14 000 liter, amely alkalmas a DAM szállítására is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a DAM szállításához speciális belső felületkezelést, kívülről pedig speciális lakkozást kell alkalmazni, továbbá rozsdamentes szelepekre, a csatlakozásoknál 100%-os tömítettségre, valamint erős kompresszorra is szükség van. Mivel a DAM műtrágya körülbelül 37%-kal nehezebb a víznél, így a megerősített tengelyek szükségesek mind a szerkezeti szilárdság, mind az üzembiztonság és az általános élettartam szempontjából. A Midi 2R kéttengelyes, és folyékony műtrágyák, például DAM szállítására alkalmas megerősített tengelyekkel rendelkezik.

A cég vásárolt egy újabb önjáró permetezőt is, amelyhez szintén biztosítani kellett a hatékony vízutánpótlást. Mivel az első tartálykocsival meg voltak elégedve, így nem kérdéses, hogy a második tartálykocsi esetében is a Meprozet márka mellett döntöttek. „Az új Meprozet tartálykocsi szinte teljesen azonos az előzővel, azzal a különbséggel, hogy van lehetőség a tartályban lévő folyadék keveréséhez. Továbbá az újnak hátsó kormányzott tengelye van a jobb kezelhetőség érdekében. Ugyanakkor ez a megoldás kíméletesebb a talajjal, valamint a tengelyekkel és a gumiabroncsokkal szemben is” – mondja Szaxon Péter.

Mindkét tartálykocsi az önjáró permetezők feltöltésére szolgál, így képesek kielégíteni a permetező vízszükségletének 95%-át. Ugyanígy a DAM szállítására is használják. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a régi tartálykocsi 2013 óta már 1 700 000 liter folyadékot szállított le. Mindkét tartálykocsit a Biolife vállalattól vásárolták, az utóbbit 2021-ben szállította le a SAXAGRO-nak a galántai gépforgalmazó vállalat.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biolife.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?