Újra Umega? Nem kérdéses!

Umega

Két traktort és két munkaerőt is megspóroltak az új Umega pótkocsinak köszönhetően a Dunaszerdahelyi járásban található Agrolens vállalatnál. Azt pedig tudjuk, hogy manapság ez mekkora értéknek számít a csúcsmunkák idején. És hogy miért az Umega? Ez nem volt kérdéses…

A csenkei székhelyű Agrolens vállalatnál igazán sokrétű mezőgazdasági termelést folytatnak. Az egyike annak a két vállalatnak Szlovákiában, ahol lencsét termesztenek, megközelítőleg 80 hektáron. Bár a lencsetermesztés Szlovákiában nem a legjövedelmezőbb ágazat, a cég hű maradt a nevéhez, és nem adja fel. A lencsét csomagolják is, és öt kilogrammos kivitelben árusítják. Ennyi lencsét kellene ugyanis elfogyasztania egy családnak egy évben.

 

Sokrétű termelés az Agrolensnél

De nem csak a lencsetermesztésben rejlik a vállalat különlegessége. A cégnél ugyanis galamb- és tyúktápkeveréket is gyártanak. Anno egy postagalambokat tenyésztő kérte meg a céget, hogy állítson össze keveréket a galambjai számára. Innen indult a vállalkozás, és idővel sikerült teljesen elnyernie a galambászok bizalmát. Ma már ez a műhely is három-négy állandó munkaerőt igényel. A vállalat az évek folyamán új gépekkel bővült, amelynek köszönhetően sokkal effektívebbé vált a tápok keverése.

A tápokhoz minden összetevőt maguk termelnek meg. Az Agrolens összesen 1500 hektáron gazdálkodik, a kuriózumnak számító lencsét már 1985 óta termeszti, a galambtápokat pedig 2007 óta gyártja. 350 hektáron kemény búzát, 200 hektáron búzát, 100 hektáron tavaszi sörárpát, 200 hektáron repcét, 250 hektáron pedig kukoricát termeszt, ebből 25-25 a piros és az apró sárga. Emellett vetnek még borsót, kölest, napraforgót, bükkönyt, és vannak takarmánynövényeik is.

A termesztett növények palettája és annak feldolgozása tehát rendkívül széles, így szükség van a jó gépekre és a jó munkaszervezésre is. Az agrárszektorban jelenleg kevés a dolgozó. Épp ezért is van kiemelt szerepe a modern gépeknek, amelyek időt és költséget spórolnak meg a gazdának.

 

Meglátta és hazavitte

Amikor a galántai BIOLIFE mezőgazdasági gépforgalmazó vállalat idén 30 éves fennállását ünnepelte, az áprilisi nyílt napok alkalmával meghívták jó partnerüket, az Agrolens vállalatot is. A csenkei cég tulajdonosa, Németh György mérnök meglátta a kiállított gépek közt az Umega nagytestvérét, amely trágyaszóróval volt felszerezve, így azonnal megrendelte a gépet. „Szükségünk volt egy ilyen gépre, mert a trágya szállítása és szétszórása mindig problémát jelentett. Ezt eddig szolgáltató végezte, aki sokszor nem tudott a megbeszélt időben jönni, emiatt csúsztak a munkálataink. Így saját trágyaszóró vásárlása mellett döntöttünk” – magyarázta az Agrolens ügyvezetője, Németh Gábor.

Az Agrolens ugyan nem folytat állattenyésztést, a szomszédos vállalatnál viszont kizárólag állattenyésztéssel foglalkoznak. Tőlük szállítják el az istállótrágyát, cserébe pedig a földekről lekerülő szalmát, illetve takarmányt szállítják az állatoknak. „A trágyaszállításon és annak szétszórásán kívül fontos volt megoldanunk a terményszállítást, főleg a silónak szánt rozs betakarításánál, vagyis május elején” – magyarázta Németh Gábor.

 

Milyenek a tapasztalatok?

Mivel a megrendelt trágyaszóró és pótkocsi a BIOLIFE raktárán volt, így az idén májusban betakarított rozst már az új Umega fuvarozta rendeltetése helyére. És hogy milyenek a tapasztalatok? „Csak idén nyáron, az új pótkocsi bevetésénél tudatosítottuk igazán, hogy az mekkora segítséget jelent a munkában. Az új 20 tonnás Umega az eddigi 3 nyolctonnás pótkocsi munkáját vette át. Mondanom sem kell, hogy ezzel nemcsak üzemanyagot spóroltunk meg, hanem rögtön két munkaerő is felszabadult, valamint 2 traktor. Az így »megspórolt« munkaerőt alkalmazni tudjuk az öntözéseknél, ami ezekben az időkben például a kukoricánál nagyon fontos” – magyarázta Németh Gábor.

A munkafolyamatok racionalizálása és a költségmegtakarítás mellett az új Umega tehát abban is segítséget nyújt, hogy a trágya időben kijusson a földekre, ne hátráltassa a munkát, mert a csapadékos időjárás miatt az ilyen jellegű munkálatok bizony elhúzódhatnak, ha a szolgáltatásra kell várni.

Az új Umega PI 20 pótkocsiról érdemes tudni, hogy letolós elülső rendszerrel és hidraulikusan vezérelt hátsó lappal, valamint ürítőnyílással van felszerelve. A hátsó rész egy felépítménnyel átalakítható úgy, hogy az alkalmas legyen trágya- és komposztkeverék szétszórására. Kéttengelyes, önkormányzó hátsó tengellyel van ellátva. A kiegészítő felszerelések közül említésre méltó még a K80 csatlakozó, LED-világítás, valamint a takarólemez kezelőplatóval és létrával.

 

Miért épp az Umega?

Az, hogy a csenkei mezőgazdasági vállalat épp ezt a márkát szemelte ki magának, nem a véletlen műve volt. Az Umegával ugyanis már korábban is voltak tapasztalatok. A galántai BIOLIFE mezőgazdasági gépforgalmazó vállalattól az első pótkocsit négy évvel ezelőtt vásárolták. „Mivel nagyon jók voltak az eddigi tapasztalatok a márkával, nem volt kétséges, hogy az új pótkocsinak is Umegának kell lennie. Az, hogy a pótkocsi trágyaszórásra is alkalmas, egy hatalmas bónusz, és teljesen egyértelművé teszi, hogy jó döntést hoztunk” – zárja Németh Gábor.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

https://biolife.sk/produkty/umega#!

 

 

 

biolife
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?