A kukoricaadapterek éke, a Capello Diamant

biolife

Ha már az év folyamán mindent megtettünk annak érdekében, hogy jó legyen a termés, óriási hiba lenne az aratás során szétszórva hagyni a kukoricaszemeket, vagy az egész csöveket a földeken. A gazdaságos kukoricabetakarításban segít a Capello Diamant, amely egy igazi ékszer lehet a gépparkban.

Aranyat ér a Capello Diamant kukoricaadapter, hiszen a mezőgazdásznak sokat segít abban, hogy a betakarítás során ne vesszen kárba a termés. Egy jó adapternek köszönhetően ugyanis sokkal több maradhat a zsákban. Szakértők szerint a Capello Diaman a legjobb adapterek közé sorolható, amely a piacon megtalálható. A Diamant ugyanis a Capello gyár prémium kukoricaadaptere. Mindezt az olyan megoldásoknak köszönheti, mint az alumíniumburkolatú új generációs, speciális alakú törőhengerek, a mechanikus ütközőérzékelő, amely garantálja a csőrtörések elkerülését, kabinból vezérelhető csukás és nyitás, gondozásmentes orrkerekek, mechanikusan állítható dőlésszög, a bal oldalon elhelyezkedő szárzúzó, amely minimálisra csökkenti a gépbe jutó port, a hidraulikusan állítható kétoldali törőlécek, rugalmas műanyagból készült rendválasztók és felső burkolatok, illetve a sorvezetés.

Mindezen előnyökről meggyőződhettek a diószegi SEMA HŠ Kft.-nél is, ahol a tavalyi nehéz kukoricaszezont már végigaratták az új Capello Diamanttal. De hogy is került hozzájuk ez a gép?

„Már tavaly fontolgattuk, hogy új kukoricaadaptert vásárlunk. Nem akartunk egy nehéz adaptert, hiszen vannak olyan parcelláink, amelyek a betakarítás során nagyon nedvesek, itt egy nehéz adapter meglehetősen nehezítené az áthaladást. Volt olyan év, hogy erre a területre olyan szolgáltatót kellett hívnunk, aki hevederes kombájnnal rendelkezik, amely megbirkózik a terepviszonyokkal. A fentiek miatt nálunk az adapter esetében is minden pluszkiló számít. Korábban egy más márkájú adapterrel dolgoztunk, de amikor a Biolife képviselőjét megkerestük, Pavol Gaži rögtön a Capellót kínálta. Bár más márka is volt a raktáron a cégnél, de az egy egész tonnával nehezebb volt a Capellónál. Úgy döntöttünk, teszünk egy próbát. És nem bántuk meg, mert a tavalyi szezont már végigdolgoztuk vele. Igaz, hogy egy nehéz időszak volt a tavalyi a kukoricatermesztést illetően, azonban voltak olyan parcelláink, amelyek nagyon szépek voltak, és itt rendesen próbára tettük az adaptert. Kíváncsiak voltunk, hogyan bánik el az adapter a magas növésű kukoricával. Kiválóan teljesített, nagyon szépen aprított, a csövek nem pattantak le, nagyon biztonságosan húzta be a kombájnba” – részletezte Martin Halmeš mérnök, a SEMA HŠ s.r.o. gyártásigazgatója.

A csövek egyébként azért nem pattannak le, mert az adapteren lévő műanyag nagyon jól enyhíti a becsapódást és elnyeli a lepattanás dinamikáját. Annak érdekében, hogy a legrosszabb körülmények között is megbirkózzon a gép a megdőlt kukorica betakarításával, ahol fontos, hogy az elválasztók a lehető legközelebb legyenek a talajhoz, a Capello kifejlesztett egy automatikus elválasztó rendszert az elválasztókra. Amikor az elválasztó érintkezik a talajjal, az azonnal kiold. Ily módon elkerülhető az elválasztók károsodása, majd a költséges javítások és időveszteség.

De kanyarodjunk vissza a diószegi vállalathoz. Az adaptert egy év próbaidőre kölcsönözték a Biolife vállalattól, és csak azután vásárolták meg, miután meggyőzte őket a gyakorlatban is. A szépen végzett munka mellett a tulajdonos kiemelte az adapter egy lényeges előnyét, a sorvezetést. „Az első látásra nagyon egyszerűnek tűnő hajlított drótoknak és tapogatóknak óriási előnye van. Ezek ugyanis segítenek a sorra vezetésben. Ez egy hatalmas előny, hiszen a kombájn vezetőjének nagyban segíti a munkáját, hogy a helyes irányban haladjon. Nagyon örülünk annak, hogy ez a felszerelés része az adapternek, így ugyanis a gép kezelője más feladatokra is összpontosíthat” – mondta Martin Halmeš. Pavol Gaži, a Biolife területi képviselője ehhez még hozzátette: „Ez az első adapter, amelyet sorvezetővel adtunk el, ezért mi is kíváncsian vártuk, milyen lesz a visszhang. Személy szerint magam is nagyon meglepődtem, hogy egy ilyen rendkívül egyszerű felszerelés milyen nagy segítséget jelenthet a gépkezelőnek a pontos munka végzésében” – tette hozzá Pavol Gaži.

A magasfokú pontosság egyébként az egyidejűleg mozgó fésűs lemezeknek is köszönhető, amelyek a sort a behúzógörgők közepére irányítják. A behúzott növény a leválasztás pillanatáig merőlegesen a talaj felé irányul. Ez nagyban csökkenti a veszteségeket a betakarítás során, továbbá csökkenti a szennyeződéseket is, miközben nő a betakarítógép teljesítménye, még a megdőlt állományokban is. A kezelő képes korrigálni a vágólemezek hézagját és így optimalizálja a betakarítási folyamatot. A lemezek mozgatására szolgáló vezérlő nagyon jó helyen található, egész szezonban működik anélkül, hogy naponta kelljen tisztítani.

„A zúzóhengerek teljes hosszban vágókésekkel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a gyorsabb munkát. A régebbi adapterünkön csak az egyes hengerrészeken vannak ezek a kések. Az aprítókések is nagyon jó munkát végeznek. Mivel ökológiai gazdálkodást folytatunk, és sok a gyom, ezért a kukorica betakarítása után még mulcsozunk is” – tette hozzá Martin Halmeš.

Ha már az ökológiai gazdálkodásról esett szó, ejtsünk néhány szót a mezőgazdasági vállalatról, ahol a Capello Diamant otthonra talált. A SEMA HŠ s.r.o. több mint 1300 hektáron gazdálkodik, és mintegy 25 éve folytat ökológiai termesztést. Főként búzát, árpát és kukoricát termesztenek, de vetnek borsót és lucernát is. A gépparkra nagyon odafigyelnek, és a lehetőségekhez mérten rendszeresen újítanak is. A mezőgazdasági gépeket forgalmazó Biolife vállalattal már hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolnak. „Nagy előny, hogy Galánta közel van hozzánk. Tapasztalataink szerint egy dinamikus és flexibilis csapattal rendelkezik a cég, akik még sosem hagytak cserben. Ha meghibásodás történik, azonnal reagálnak, de a szezont követő karbantartást is precízen elvégzik” – mondta az igazgató.

De nemcsak a szervizszolgáltatással, hanem a kukoricaadapterrel is maximálisan elégedettek. „Az idei kukoricatermés szépen fest, így alig várjuk, hogy nekieresszük a gépet a parcelláknak. A Claas Lexion 760 kombájnnal kiváló párost alkotnak, a szezon elején feltesszük az adaptert, és az egész szezont végigaratjuk vele. Tavaly nem okozott csalódást az adapter, nagyon bízom benne, hogy idén sem fog” – tette hozzá Martin Halmeš.

Az új Diamant forradalmi és innovatív. Könnyű, de ugyanakkor robusztusabb, mechanikailag tökéletes, ráadásul új dizájnnal rendelkezik. A fent említett előnyökön kívül a Capello diószegi tulajdonosa pozitívumként említette még, hogy az oldalsó talajkövető rendszer ezen az adapteren a terep felületének kopírozására szolgál, amely aktívan reagál az egyenetlenségekre mind keresztirányú, mind hosszanti irányban. „Ennek köszönhetően a kezelő jobban koncentrálhat a gép további vezérlésére, ugyanakkor megengedhető, hogy az adaptert minimális távolságra tartsuk a felszíntől, így minimális tarlót és jó minőségű növénymaradvány-vágást érhetünk el. Szintén pozitívum, hogy az adapter oldalai elég magasan vannak beállítva, hogy a kukoricacsövek ne repüljenek ki az adapterből” – mondta Martin Halmeš.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.biolife.sk

 www.biolife.sk

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?