Agro

A John Deere jól vizsgázott a takarmány begyűjtésénél is

A Szarvas nyomában kampány nagy érdeklődést váltott ki a szlovákiai gazdák körében, az utolsó állomás Kiszuca régiójába vezetett. Kíváncsiak voltunk a traktor kezelőjének benyomására a bérbe adott gép 300 munkaóra utáni használatát követően.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. január 13. 12:43

John Deere

A komáromi Agroservis vállalat az UNI-CON cégnek adta bérbe a traktort 300 munkaórára, Ez a cég főként állattenyésztéssel, valamint az ehhez kapcsolódó rétek és legelők kezelésével foglalkozik. A céget 1993-ban alapították, és 1996 óta a Šamaj család vezeti. Akkoriban az állami tulajdon privatizációja keretében létrejött apró farm ma Kiszuca egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása. A cég fokozatosan kapcsolódott be az ökogazdálkodásba. Interjúnk alanya Samuel Šamaj, az UNI-CON Kysuce vezérigazgatójának fia volt, aki a kampány során a legtöbbször vezette a traktort.

Kérem, mutassa be az olvasóknak a cégüket.

Az UNI-CON KYSUCE, amelynek bejegyzett székhelye Raková faluban található a zsolnai régió észak-keleti részén, 1061,91 ha mezőgazdasági területet kezel. Ebből 904,06 ha ökológiailag művelt terület, ahol szántó csak 158 hektárt, a többi rét és legelő. Ez a talajösszetétel előre meghatározza az elsődleges mezőgazdasági termelésünk irányát a szarvasmarha- és juhtenyésztés felé. Jelenleg évente 300 tehén, mintegy 1000 juh és 350 000 hízócsirke található a rakovái farmon. Emellett tehén- és juhtejből is gyártunk tejtermékeket. A vásárlók olyan termékeket találnak meg nálunk a gazdaságban, vagy az üzletben, mint például a tehénsajt, szálakra húzott sajt, ostyepka, zsengyice, juhtúró.

Hogyan jött létre az együttműködés Önök és az Agroservis között?

A farmon rengeteg takarmányt termelünk állatainknak, amit például bálázunk is. Paradox módon azonban ezekhez a bálákhoz eddig csak hálót vettünk az Agroservistől. A farmunkon található traktorok mindegyike konkurens márkából származik, de néhányuk több mint tizenkétezer üzemórás üzemidővel rendelkezik. Ezért egyre többet kell gondolkodnunk ennek a technikának a megújításán. Ez év elején az Agroservis képviselői kerestek meg minket azzal a lehetőséggel, hogy a Szarvas nyomában kampány keretében kipróbálhassunk egy John Deere traktort. Egy traktor bérlése 300 üzemórára reális képet kaphat a gép tulajdonságairól, ezért örömmel fogadtuk az ajánlatot.

JD1

A kampány keretében az Agroservis egy olyan traktort kölcsönöz, amely ugyanabba a teljesítménykategóriába van besorolva, amelyet Ön is szeretne lecserélni. Ebben az esetben konkrétan milyen traktor bérléséről volt szó?

Mivel takarmányozással dolgozunk, gépeink nagy része kisebb, 100 lóerő körüli teljesítményű traktorokból áll. Az Agroservis képviselői így felajánlották nekünk egy hasonló teljesítménykategóriájú traktor, a John Deere 6120M bérlését. Ezenkívül lehetőségünk volt egy John Deere V451M variálható kamrás körbálázóval agregélva is tesztelni a traktort.

Milyen munkát végzett a traktorral?

Mivel takarmányozással dolgozunk, a traktort elsősorban széna gereblyézésére, forgatására, majd ezt követő bálázásra használtuk, melynek során lehetőségünk volt a V541M bálázót is kipróbálni. Lehetőséget adtunk azonban neki mulcsozásra, erdei vágógéppel való munkára vagy bálamérésre is egy farmon.

Milyen benyomásai vannak a géppel kapcsolatban? Vannak fenntartásai?

Összességében körülbelül hétféle munkát próbáltam ki vele, és rendkívül elégedett vagyok. A vezetőfülke kényelme az, ami híressé teszi a John Deere márkát. Sok órát dolgoztam nehéz terepen, és mindig mosollyal az arcomon jöttem ki a fülkéből. A traktort AutoQuad váltóval szállították hozzánk, ami kézi váltó. Eleinte azt hittem, hogy folyamatosan váltogatom majd asebességet, de be kell vallanom, hogy a John Deere nagy gondot fordított a sebességváltóra. A fokozatok jól vannak megoldva, a csoportok és a fokozatok váltása teljesen elektronikusan történik. Korábbi 100 lóerős traktoraink Powershift váltóval voltak felszerelve, a nagyobb traktorok pedig Vario váltóval. Ennek ellenére kényelmesebben éreztem magam a John Deere traktorban. Persze az is nagy szerepet játszik, hogy újabb és modernebb gépről van szó. A traktor kiválóan hangszigetelt, így a hosszú munkanapok a takarmányozás során egyáltalán nem okoztak problémát. A géppel kapcsolatban még nincsenek fenntartásaim, mert pont úgy működött, ahogy kell.

JD2

Ha összehasonlíthatná korábbi, konkurens márkájú traktorait egy John Deere 6125M traktorral, milyen tulajdonságokat emelne ki a zöld traktor esetében?

Ez határozottan a kényelem. A John Deere 6125M traktor magasabb szintű kényelmet kínál, mint korábbi traktoraink. Már az első alkalommal a gép fülkéjébe való beszálláskor is észreveszi a vezető, hogy több hely van benne, mint a kategória versenytársai esetében. Nem csak magáról a térről van szó, hanem a jobb láthatóságról is. Észrevettem különbségeket az üzemanyag-fogyasztásban is. A traktor gereblyézésnél és a forgatásnál 7 litert fogyasztott, amit nagyon tisztességes értéknek tartok. A préselés során 11 literes volt a fogyasztás, ami a versenytárs gépeinek fogyasztásához mérhető.

JD3

Hogyan foglalná össze a bérelt géppel kapcsolatos tapasztalatait?

Számunkra egy 120 lóerős traktor a legideálisabb választás a gazdaságunk szinte minden munkájának elvégzésére. A takarmányozás gyerekjáték volt a 6125M traktorral. Az erdei vágógépet, mellyel főleg töviseket és kis fákat vágtam, nagyobb gond nélkül, megnövelt teljesítménnyel kezelte a traktor, és úgy gondolom, hogy nagyobb fák esetében is meg tudná hajtani a vágót. Kellemesen megleptek a hátsó tulajdonságai, amikor a nagy Pronar vontatóval szállítottam a bálákat, amely 36 bála befogadására képes. Panelúton lefelé haladva észrevettem a hatékony fékezést, sőt azt is, hogy a traktor nem növelte a sebességet, és tartotta a motor fordulatszámát. Ez a panelút nagyon alattomos lehet nedves körülmények között és ekkora rakomány mellett. Mindenképpen szeretnénk a traktort vásárláskor homlokrakodóval felszerelni, melynek cégünk hasznát veszi. Végezetül szeretném megemlíteni, hogy a John Deere 612M traktor nem csak teljesítményben, de árban is felveheti a versenyt más márkákkal. Több szempontból is legyőzi őket. Az Agroservis ráadásul elsősorban páratlan szolgáltatásairól ismert, így az új gép kiválasztásakor nagy valószínűséggel erre a márkára fogunk figyelni.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

A5

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

óvoda

Újabb komáromi óvoda újulhat meg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.